Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt
Anette Rosvall
Kokboksförfattare, kreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Ett bubbligt rosa från Penedes sätter guldkant på lördagen!

by Anette Rosvall 2021/03/20
written by Anette Rosvall 2021/03/20

Ett stenkast från storstaden Barcelona lite västerut ligger Penedes här gör man så klart vin. Man skulle kunna tänka sig att det var Cava, men den mousserande drycken härifrån fick sedan 2014 en helt egen appellation Clàssic Penedès. Det är för övrigt världens första appellation som är 100 % ekologisk. Så förutom att de mousserande vinerna uppfyller alla krav som ställs på Cava, så krävs att både odlingarna av druvorna man använder – xarello, macabeu och parellada – och vinet är ekologiskt certifierade, annars får det inte säljas som en Clàssic Penedès. Vinerna görs enligt den traditionella metoden (samma som t ex Champagne och Cava) med en andra jäsning i flaskan. Innan degorgeringen måste drycken lagras på sin fällning i minst 15 månader. Så det är bra grejer vi pratar om!

Jag har fått nöjet att komponera mat som jag tycker passar bra till några av dessa vinerna. Några smarriga rätter till ett rött, ett mousserande vitt samt ett mousserande rosé från producenten Loxrel som idag drivs av fjärde generationen i familjen Mitjans. Loxarel är specialiserade på viner med ekologisk och biodynamisk status och är medlemmar i organisationen Classic Penedés som i sig är en kvalitetsgaranti. Ni kommer att bjudas på både snittar, vegetariska rätter samt mat för vardag och fest på mitt sätt. Allt är vederbörligen avsmakat till de tre vinerna. Först ut är tipsen till LoxarelA Pèl Rosé Brut Natur Reserva nr72692. På den svenska marknaden känner man säkert igen vinerna på grund av den flintskallige mannen som kikar upp på nedre kanten av etiketten. Har hört att vissa tycker att han liknar Robert Aschberg 😉 Namnet på vinerna ”A pel” betyrder utan direktöversatt utan tak, utan hår eller naket och syftar på att de är rena och utan tillsatser. Håll till godo, här kommer snart det första tipset på mat och dryck i kombination!

0 comment
0
FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Skotska ägg från min bok om Afternoon Tea och det bästa från Storbritannien.
next post
Mazarintårta med doft av apelsin

You may also like

Smörbakad spetskål, rostade hasselnötter libbsticke-aioli, friterad kapris och...

2021/04/17

Fläskkött med Gremolata, hemgjorda vinägerchips toppade med Majonnäs...

2021/04/14

Italiensk buffé med mina dryckestips i Tara

2021/04/13

Mysfira in helgen med riktigt bra bubbligt vin...

2021/04/09

En frasig pajdeg, tomat, lök och så massor...

2021/04/07

En Mustig Tomatsoppa Med Frasig Grilled Cheese Passar...

2021/04/03

Getostlåda, sallad på grillad paprika och dryckestips. Helgen...

2021/04/01

Fyll glaset med ett rött från Loxarel i...

2021/03/31

Den vackraste vårdrinken en granite med rosa gin

2021/03/30

Mina dryckestips till Magasin TARAs läckra påskbuffé.

2021/03/28

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Var rädd om ogräset

    2021/04/19
  • Rabarberflarn med rostad choklad.

    2021/04/18
  • Smörbakad spetskål, rostade hasselnötter libbsticke-aioli, friterad kapris och picklad gulbeta samt crudite på polkabeta

    2021/04/17
  • Steak & Onion sandwich på fransyska.

    2021/04/16
  • Krispigt rostad jordärtskocka med smetana, syrad lök och rom, är en riktigt bra start.

    2021/04/15

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat hallon jordgubbar jul kyckling kärlek kött köttfri måndag lax långkok midsommar ost paj party rabarber recept räkor smör smörgåstårta soppa svenskt kött sylt tips tävling vardag vin vitt vin

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Smörbakad spetskål, rostade hasselnötter libbsticke-aioli, friterad kapris och picklad gulbeta samt crudite på polkabeta

    2021/04/17
  • Fläskkött med Gremolata, hemgjorda vinägerchips toppade med Majonnäs På Grillad Citron Och en äppelmustsås från himmelen!

    2021/04/14
  • Godaste drinktilltugget är små puffiga Gougères med getost och rosmarinpiffad honung

    2021/04/10
  • Mysfira in helgen med riktigt bra bubbligt vin från Penedes

    2021/04/09

Media & TV/Radio

  • Italiensk buffé med mina dryckestips i Tara

    2021/04/13
  • Mina dryckestips till Magasin TARAs läckra påskbuffé.

    2021/03/28
  • Nördiga och riktigt bra tips om mat och dryck inför påskhelgen här och på Club House.

    2021/03/25
  • Att resa med öl!

    2021/02/27
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top