Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt
Anette Rosvall
Kokboksförfattare, kreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Hjärtformad tårta med seg browniebotten och fluffig hallonmousse till födelsedagspojkarna.

by Anette Rosvall 2021/03/18
written by Anette Rosvall 2021/03/18
allahjärtansdag, hjärtetårta, brownie, hallonmousse, hjärta

Alla hjärtans dag har redan passerat, vänliga veckan lika så. Men jag vet att det behövs tårtor resten av året också och speciellt kanske nu i dessa dagar. Tårta är nämligen ett ypperligt sätt att visa sin kärlek, sin tacksamhet eller kanske även tröst när det behövs.

Idag firar vi Viktor, min äldste son och Jonas hans far, de fyller nämligen år på samma dag. Praktiskt tycker jag som ska baka tårtan. Kanske gör jag denna hjärtetårta, en seg och tung choklad-browniebotten med smak av espresso och knapriga nötter. Den toppas med den fluffiga och lite syrliga hallonmoussen. Dekorera med en hallongele och färska blommor och bär. Bjud gärna ett glas Brachetto d´Acqui Nr 6260 till. Ett bärigt lite pärlande dessertvin som sitter som en smäck till både choklad, nötter och hallon.

  • dessert, tårta, Brachetto, dessertvin, sött vin
    Brachetto d´Acqui Nr 6260 för 99kr

Ja! sedan är du hemma!

Hjärta med browniebotten med hallonmousse

Det här behöver du:

Botten
115 gram smör
4 dl strösocker
4 stycken ägg
1 krm salt
0,5 dl starkt kaffe
2 krm vaniljsocker
2 krm bakpulver
1,5 dl vetemjöl
150 gram chokladknappar
50 gram grovt hackade valnötter

Mousse
4 st gelantinblad
400 gram hallon
1,5 dl mascarpone
1,5 dl florsocker
1 dl strösocker
1 st limefrukt, skal och frukt
1 dl vispad grädde

Gele
0,5 dl rödavinbärsgele

Garnering med färska hallon, blommor, kattungor och kanske också ett sidenband.

Gör så här:

Smält smöret i en kastrull, rör ner socker och låt det halvsmälta på låg värme. Vispa under tiden äggen så de blir lite fluffiga, ner med kakao, salt, kaffe och vanilsocker i äggfluffet. När socker och smör är färdigsmält häller du ner det i äggsmeten och rör om ordentligt. Sikta sedan ner mjöl och bakpulver och blanda försiktigt ihop smeten. Tillsist vänder du ner chokladknapparna och valnötterna och pytsar över den tjocka smeten i en form med löstagbar kant. Lägg gärna ett smort bakplåtspapper i botten, då blir det lättare att få loss kakan hel. Baka kakan i 175 grader i cirka 25 minuter. Den ska vara fast men fortfarande fuktig. Låt den stå och svalna medan du fortsätter med moussen.



Tina hallonen (om du använder frysta hallon) mixa dem och sila bort kärnorna. Häll av 0,5 dl hallonsaft i en kastrull och ställ åt sidan. Lägg gelantinbladen i en skål med kallt vatten. Blanda ihop mascarponen med florsocker och lime. Ner med resterande hallonsaft i mascarponesmeten.

Värm uppkastrullen med hallonsaften, krama ur gelantinbladen, rör ner dem i den varma hallonsaften tills de löst upp sig. Häll ner gelen i marscarpone moussen och rör om ordentligt.

Vispa grädden fluffigt och vänd sedan försiktigt ner den i moussen. Häll den sedan över chokladbottnen och låt sedan kakan stå kallt i minst två timmar innan servering eller tills moussen blivit fast. En halvtimma innan servering värmer du gelen och häller den försiktigt över moussen, ställ kallt och precis innan servering dekorerar du tårtan med hallon, blommor och eventuellt med sidenband och kakor.


0 comment
0
FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Det allvetande internet hjälper mig! Vet nu var namnet Flygande Jakob kommer ifrån.
next post
Skotska ägg från min bok om Afternoon Tea och det bästa från Storbritannien.

You may also like

Var rädd om ogräset

2021/04/19

Rabarberflarn med rostad choklad.

2021/04/18

Smörbakad spetskål, rostade hasselnötter libbsticke-aioli, friterad kapris och...

2021/04/17

Steak & Onion sandwich på fransyska.

2021/04/16

Krispigt rostad jordärtskocka med smetana, syrad lök och...

2021/04/15

Kryddsmör döpt efter Paris men som kommer från...

2021/04/14

Fläskkött med Gremolata, hemgjorda vinägerchips toppade med Majonnäs...

2021/04/14

Italiensk buffé med mina dryckestips i Tara

2021/04/13

Måndag betyder härlig vegomat, en skrynklig klänning och...

2021/04/12

Godaste drinktilltugget är små puffiga Gougères med getost...

2021/04/10

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Var rädd om ogräset

    2021/04/19
  • Rabarberflarn med rostad choklad.

    2021/04/18
  • Smörbakad spetskål, rostade hasselnötter libbsticke-aioli, friterad kapris och picklad gulbeta samt crudite på polkabeta

    2021/04/17
  • Steak & Onion sandwich på fransyska.

    2021/04/16
  • Krispigt rostad jordärtskocka med smetana, syrad lök och rom, är en riktigt bra start.

    2021/04/15

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat hallon jordgubbar jul kyckling kärlek kött köttfri måndag lax långkok midsommar ost paj party rabarber recept räkor smör smörgåstårta soppa svenskt kött sylt tips tävling vardag vin vitt vin

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Smörbakad spetskål, rostade hasselnötter libbsticke-aioli, friterad kapris och picklad gulbeta samt crudite på polkabeta

    2021/04/17
  • Fläskkött med Gremolata, hemgjorda vinägerchips toppade med Majonnäs På Grillad Citron Och en äppelmustsås från himmelen!

    2021/04/14
  • Godaste drinktilltugget är små puffiga Gougères med getost och rosmarinpiffad honung

    2021/04/10
  • Mysfira in helgen med riktigt bra bubbligt vin från Penedes

    2021/04/09

Media & TV/Radio

  • Italiensk buffé med mina dryckestips i Tara

    2021/04/13
  • Mina dryckestips till Magasin TARAs läckra påskbuffé.

    2021/03/28
  • Nördiga och riktigt bra tips om mat och dryck inför påskhelgen här och på Club House.

    2021/03/25
  • Att resa med öl!

    2021/02/27
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top