Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt
Anette Rosvall
Kokboksförfattare, kreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Hurra idag är det 3.14 då är det läge att bombastiskt fira Pi. Regeln är att äta runda godsaker!

by Anette Rosvall 2021/03/14
written by Anette Rosvall 2021/03/14

Kanske kommer ni ihåg när ni i skolan räknade geometri och knåpade med Pi eller 3,14…. (och en hel kader av efterföljande decimaler) Idag den 14:e dagen i den 3:e månaden är det dags att fira just pi. Det gör man lättast genom att äta något runt i pajform. (funkar med en rund pizza också)

Bifogar en snutt av ett radioprogram där jag snackade om just paj, pi, pie och hur man på allra bästa sätt gör för att bomabstiskt fira. Du hittar receptet på en riktigt bra pajdeg som du kan fylla med ditten eller datten. Blanda t ex resterna från din köttfärssås med riven ost och ett ägg och du får en TACO PI! Blanda fnaset från din juicer med parmesanost, extra lök och ett ägg och du får en jättegod grönsaks PI. Äpplen, kanel och några matskedar socker – äppel PI (serveras självklart med vaniljsås). Ja du förstår ju själv att möjligheterna är lika oändliga som antalet decimaler i talet PI!

https://sverigesradio.se/artikel/6109484

Paj eller pi(e)-deg (grundrecept)

Det här behöver du:

175 gram iskallt smör
4 dl vetemjöl
1 nypa salt
cirka 0,5 dl iskallt vatten

Förslag på en fyllning
2 rejäla nävar körsbärstomater, helst i olika färger
1 stor näve färska örter, gärna basilika
2 dl ricotta
2 dl riven parmesan
1 msk dijonsenap
3 äggula (spar vitan till att göra runda maränger till efterrätt)
Salt och vitpeppar
En liten skvätt olivolja

Gör så här:

Kör alla ingredienser utom vattnet i en matberedare tills du har grova smulor, häll på vattnet, lite i taget, och kör lite till. Då får du en degklump som du plattar ut lite på ett bakbord. Plastar in och lägger i kylen i cirka 30 minuter. Det här gör du för att du så klart vill ha ett frasigt pajskal.

När pajdegen har vilat ett tag så tar du ut den ur kylen och kavlar ut den cirka 5 mm tjock.

Klä en pajform och låt den stå i fem minuter i kylskåpet, innan du förbakar den i 10 minuter i 200 grader.

Skär tomaterna i fina runda skivor. Ställ formarna åt sidan medan du blandar ihop fyllningen. Ricotta, parmesan, äggula, senap, salt, peppar och hackade färska örter (spar lite till garnering).

Smaka av med salt och peppar samt en liten skvätt olivolja.

Fördela fyllningen i pajformen och lägg sedan tomaterna lite snyggt över den. Pensla degkanten med äggvitan och riv lite extra parmesanost över och låt sedan pajen gå i ca 25-30 minuter i 200 grader (passa noga så att de inte blir brända, de ska bara bli vackert gyllenbruna).

Garnera med lite färska örter och riven parmesan. Den här pajen är utomförträffligt god med bara en sallad, men fungerar även som tillbehör till diverse charkuterier, kyckling eller kött.

0 comment
0
FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Sötsurt och knaprigt fläsk på tallriken och vin med restsötma i glaset. WinWin!
next post
Våfflor, tranor, frihet för alla. Viktiga ting så planering är av yttersta vikt!

You may also like

Var rädd om ogräset

2021/04/19

Rabarberflarn med rostad choklad.

2021/04/18

Smörbakad spetskål, rostade hasselnötter libbsticke-aioli, friterad kapris och...

2021/04/17

Steak & Onion sandwich på fransyska.

2021/04/16

Krispigt rostad jordärtskocka med smetana, syrad lök och...

2021/04/15

Kryddsmör döpt efter Paris men som kommer från...

2021/04/14

Fläskkött med Gremolata, hemgjorda vinägerchips toppade med Majonnäs...

2021/04/14

Måndag betyder härlig vegomat, en skrynklig klänning och...

2021/04/12

Godaste drinktilltugget är små puffiga Gougères med getost...

2021/04/10

Har du hört talas som Ballmers peak?

2021/04/08

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Var rädd om ogräset

    2021/04/19
  • Rabarberflarn med rostad choklad.

    2021/04/18
  • Smörbakad spetskål, rostade hasselnötter libbsticke-aioli, friterad kapris och picklad gulbeta samt crudite på polkabeta

    2021/04/17
  • Steak & Onion sandwich på fransyska.

    2021/04/16
  • Krispigt rostad jordärtskocka med smetana, syrad lök och rom, är en riktigt bra start.

    2021/04/15

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat hallon jordgubbar jul kyckling kärlek kött köttfri måndag lax långkok midsommar ost paj party rabarber recept räkor smör smörgåstårta soppa svenskt kött sylt tips tävling vardag vin vitt vin

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Smörbakad spetskål, rostade hasselnötter libbsticke-aioli, friterad kapris och picklad gulbeta samt crudite på polkabeta

    2021/04/17
  • Fläskkött med Gremolata, hemgjorda vinägerchips toppade med Majonnäs På Grillad Citron Och en äppelmustsås från himmelen!

    2021/04/14
  • Godaste drinktilltugget är små puffiga Gougères med getost och rosmarinpiffad honung

    2021/04/10
  • Mysfira in helgen med riktigt bra bubbligt vin från Penedes

    2021/04/09

Media & TV/Radio

  • Italiensk buffé med mina dryckestips i Tara

    2021/04/13
  • Mina dryckestips till Magasin TARAs läckra påskbuffé.

    2021/03/28
  • Nördiga och riktigt bra tips om mat och dryck inför påskhelgen här och på Club House.

    2021/03/25
  • Att resa med öl!

    2021/02/27
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top