Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Hurra idag är det 3.14 då är det läge att bombastiskt fira Pi. Regeln är att äta runda godsaker!

by Anette Rosvall 2021/03/14
written by Anette Rosvall 2021/03/14
Skriv ut receptet
1,4K

Kanske kommer ni ihåg när ni i skolan räknade geometri och knåpade med Pi eller 3,14…. (och en hel kader av efterföljande decimaler) Idag den 14:e dagen i den 3:e månaden är det dags att fira just pi. Det gör man lättast genom att äta något runt i pajform. (funkar med en rund pizza också)

Bifogar en snutt av ett radioprogram där jag snackade om just paj, pi, pie och hur man på allra bästa sätt gör för att bomabstiskt fira. Du hittar receptet på en riktigt bra pajdeg som du kan fylla med ditten eller datten. Blanda t ex resterna från din köttfärssås med riven ost och ett ägg och du får en TACO PI! Blanda fnaset från din juicer med parmesanost, extra lök och ett ägg och du får en jättegod grönsaks PI. Äpplen, kanel och några matskedar socker – äppel PI (serveras självklart med vaniljsås). Ja du förstår ju själv att möjligheterna är lika oändliga som antalet decimaler i talet PI!

https://sverigesradio.se/artikel/6109484

Paj eller pi(e)-deg (grundrecept)

Det här behöver du:

175 gram iskallt smör
4 dl vetemjöl
1 nypa salt
cirka 0,5 dl iskallt vatten

Förslag på en fyllning
2 rejäla nävar körsbärstomater, helst i olika färger
1 stor näve färska örter, gärna basilika
2 dl ricotta
2 dl riven parmesan
1 msk dijonsenap
3 äggula (spar vitan till att göra runda maränger till efterrätt)
Salt och vitpeppar
En liten skvätt olivolja

Gör så här:

Kör alla ingredienser utom vattnet i en matberedare tills du har grova smulor, häll på vattnet, lite i taget, och kör lite till. Då får du en degklump som du plattar ut lite på ett bakbord. Plastar in och lägger i kylen i cirka 30 minuter. Det här gör du för att du så klart vill ha ett frasigt pajskal.

När pajdegen har vilat ett tag så tar du ut den ur kylen och kavlar ut den cirka 5 mm tjock.

Klä en pajform och låt den stå i fem minuter i kylskåpet, innan du förbakar den i 10 minuter i 200 grader.

Skär tomaterna i fina runda skivor. Ställ formarna åt sidan medan du blandar ihop fyllningen. Ricotta, parmesan, äggula, senap, salt, peppar och hackade färska örter (spar lite till garnering).

Smaka av med salt och peppar samt en liten skvätt olivolja.

Fördela fyllningen i pajformen och lägg sedan tomaterna lite snyggt över den. Pensla degkanten med äggvitan och riv lite extra parmesanost över och låt sedan pajen gå i ca 25-30 minuter i 200 grader (passa noga så att de inte blir brända, de ska bara bli vackert gyllenbruna).

Garnera med lite färska örter och riven parmesan. Den här pajen är utomförträffligt god med bara en sallad, men fungerar även som tillbehör till diverse charkuterier, kyckling eller kött.

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Sötsurt och knaprigt fläsk på tallriken och vin med restsötma i glaset. WinWin!
Nästa inlägg
Tack Och Bock Eva & Eva För Inspiration Till En Ostpaj Som helst serveras Med Rosa Champagne!

Du borde verkligen prova det här också!

När mamman i huset får bestämma – Chokladtarte...

2023/05/24

Var rädd om ogräset

2023/05/23

Öl, dirty fries och en bra streamad serie.

2023/05/22

Bruna bananer och lite bedagad grädde.

2023/05/21

Med solen kommer lusten till de rosa vinerna.

2023/05/19

Rabarber, rabarber, rabarber och lite mangold

2023/05/13

Bra tips för tunnskivat på grillen!

2023/05/10

Det ska vara tunna skivor av flankstek på...

2023/05/09

Långa, korta, skruvade, platta, runda eller böjda. pasta...

2023/05/07

Prova puffiga potatismuffins till nästa party

2023/05/03

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • The only pain i need is Cham-pajn – men Pet Nat funkar också ibland!

    2023/05/26
  • När mamman i huset får bestämma – Chokladtarte med inlagda päron, ganache och kaffekola.

    2023/05/24
  • Var rädd om ogräset

    2023/05/23
  • Öl, dirty fries och en bra streamad serie.

    2023/05/22
  • Bruna bananer och lite bedagad grädde.

    2023/05/21

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär bär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans förrätt God Jul gott grilla grillat julmat kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party rabarber recept smör soppa svenskt kött sylt tips tävling vitt vin ägg äpple

Instagram

Popular Posts

  • 1

    Snabbrimmad torskrygg med sandefjordsås och härligt smör-slungad delikatesspotatis sparris i två färger.

    2021/04/27
  • 2

    Boeuf Bourguignon inspirerad av Julia Childs kan vara världens godaste gryta.

    2021/01/18
  • 3

    Ullas ljuvliga förrätt passar till varje fest men kanske lite speciellt till midsommar.

    2021/06/16
  • 4

    Har du provat ”Lubb”?

    2017/07/08
  • 5

    Chiken Tikka Sizlar

    2020/04/22

Samarbeten

  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt