Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt
Anette Rosvall
Kokboksförfattare, kreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Kålen är fortfarande tippetopp och i säsong. Gör vegetariska dolmar vetja!

by Anette Rosvall 2021/03/09
written by Anette Rosvall 2021/03/09

Lyckan man kan känna av att kålen fortfarande är fin och i säsong. Då kan man ju göra kåldolmar som är så gott. Dessa är lite speciella, för de är vegetariska, fyllda med en smarrig svampblandning och dessutom gjorda på savoykål. Den är ju vackert skrynklig och har lite tunnare blad. Så dolmarna blir lite mer eleganta än de vanliga vitkålsvarianterna.

Vegetariska kåldolmar på frasig svaoykål

Serves: 4

Det här behöver du:

Vegetariska kåldolmar på frasig svaoykål
8-10 st

100 gram portabellosvamp
1 st gula lökar
1 litet huvud savoykål Cirka 300 gram!
1 msk kinesisk soya
75 gram kokt mjölig potatis (cirka 1 st normalstora)
75 gram kokt morot (cirka 2 normalstora)
1 dl kokt matvete (eller ris)
2 msk maizena
1 msk sirap
salt och svartpeppar

Gräddsås
1 dl grädde
1 dl vitt vin
soya
en liten skvätt konjak (kan uteslutas)

Pressgurka (blir cirka 3 dl)
1 stor färsk gurka
3 krm salt
2 dl vatten
1 dl ättika
0,5 dl socker
0,5 krm vitpeppar
en liten näva fint hackad persilja

Rårörda lingon (blir cirka 3-4 dl)
3 dl färska lingon
1-1,5 dl strösocker

Potismos
250 gram mjölig potatis
1 dl grädde
100 gram smör
riven muskot, salt och svartpeppar från kvarnen

Gör så här:

Börja med att att ta bort stocken i mitten av kålhuvudet. Plocka av 8-10 fina stora blad. Lägg sedan ner dem i en kastrull med kokande saltat vatten och förväll dem i några minuter. Plocka upp dem och låt dem sedan rinna av ordentligt.

Finhacka svampen, löken och resten av kålen och fräs den sedan i het panna tills den får färg. Fyll på med matvete, potatis och moror och blanda ihop till en röra. Smaksätt sedan med soya, sirap, salt och svartpeppar. Behöver röran bli lite fastare använd maizena. Nu är din fyllning klar. Smörj en ugnsfast form och lägg sedan drygt 2 msk fyllning per kålblad, rulla runt och lägg de små dolmarna tätt, tätt i formen.

Blanda ihop ingredienserna till gräddsåsen och slå den över dolmarna, fyll eventuellt på med extra buljong om det ser torrt ut efter hand. Låt sedan dolmarna gå färdigt i ugnen på 200 grader i cirka 30 minuter.

Lingon gör då så här. Blanda bär och socker, rör runt och låt sedan stå bredvid spisen tills strösockret smälter.

Skala och dela potatisen i mindre bitar. Koka tills de är riktigt mjuka, häll av vattnet och mixa eller stompa med grädde och smör, krydda enligt smak och behag.

0 comment
0
FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Idag hyllar jag vin- och matvärldens fantastiska kvinnor med ett rungande HURRA!
next post
Red velvet cake eller röd sammets kaka, är tung, spektakulärt färgglad, god och saftig.

You may also like

Var rädd om ogräset

2021/04/19

Rabarberflarn med rostad choklad.

2021/04/18

Smörbakad spetskål, rostade hasselnötter libbsticke-aioli, friterad kapris och...

2021/04/17

Steak & Onion sandwich på fransyska.

2021/04/16

Krispigt rostad jordärtskocka med smetana, syrad lök och...

2021/04/15

Kryddsmör döpt efter Paris men som kommer från...

2021/04/14

Fläskkött med Gremolata, hemgjorda vinägerchips toppade med Majonnäs...

2021/04/14

Måndag betyder härlig vegomat, en skrynklig klänning och...

2021/04/12

Godaste drinktilltugget är små puffiga Gougères med getost...

2021/04/10

Har du hört talas som Ballmers peak?

2021/04/08

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Var rädd om ogräset

    2021/04/19
  • Rabarberflarn med rostad choklad.

    2021/04/18
  • Smörbakad spetskål, rostade hasselnötter libbsticke-aioli, friterad kapris och picklad gulbeta samt crudite på polkabeta

    2021/04/17
  • Steak & Onion sandwich på fransyska.

    2021/04/16
  • Krispigt rostad jordärtskocka med smetana, syrad lök och rom, är en riktigt bra start.

    2021/04/15

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat hallon jordgubbar jul kyckling kärlek kött köttfri måndag lax långkok midsommar ost paj party rabarber recept räkor smör smörgåstårta soppa svenskt kött sylt tips tävling vardag vin vitt vin

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Smörbakad spetskål, rostade hasselnötter libbsticke-aioli, friterad kapris och picklad gulbeta samt crudite på polkabeta

    2021/04/17
  • Fläskkött med Gremolata, hemgjorda vinägerchips toppade med Majonnäs På Grillad Citron Och en äppelmustsås från himmelen!

    2021/04/14
  • Godaste drinktilltugget är små puffiga Gougères med getost och rosmarinpiffad honung

    2021/04/10
  • Mysfira in helgen med riktigt bra bubbligt vin från Penedes

    2021/04/09

Media & TV/Radio

  • Italiensk buffé med mina dryckestips i Tara

    2021/04/13
  • Mina dryckestips till Magasin TARAs läckra påskbuffé.

    2021/03/28
  • Nördiga och riktigt bra tips om mat och dryck inför påskhelgen här och på Club House.

    2021/03/25
  • Att resa med öl!

    2021/02/27
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top