Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Ost + vin = kärlek nr 4 – Ädelostar och sött vin med ädelröta.

by Anette Rosvall 2021/03/06
written by Anette Rosvall 2021/03/06
1,2K

Fourme d’Ambert AOP är en blåmögelost gjord på komjölk som är delikat och mild i smaken. Under sitt tunna, ljus grå och marmor-liknande skal har osten en härlig sälta och smidig konsistens. Jag tror att jag berättat tidigare att jag mer än gärna dricker portvin till mina ädelosteskapader. Helst i ensamhet, med ljus tända och bra musik på skivspelaren, medan jag tänker på livet. Du som gillar amarone kan med fördel äta just ädelost till dessa viner.

Men ett annat riktigt toppenförslag är de vita söta vinet från Sauterne – som på sina glansdagar var det som gjorde vinregionen Bordeaux stor. Det är en riktigt bra match och vinerna behöver en extra puff, nu för tiden lever dessa viner en något tynande tillvaro och det är synd. Den viskosa guldskimrande drycken serveras nuförtiden alldeles för sällan men prova för den passar utomordentligt bra till både mögelost av alla möjliga styrkor men även till smakrika desserter med äpple eller karamelligt, brynt socker.

Förutom vinet så är det smarrigt att även servera en härlig tomat- och saffransmarmelad till ädelostar. Jag har lagt upp det receptet tidigare. Du hittar det här! http://anetterosvall.se/2020/12/ni-borde-verkligen-prova-min-ljuvliga-tomat-och-saffransmarmelad/

  • Calvet Réserve du Ciron #4029
  • Château Suduiraut1999 #3004
  • Graham’s Late Bottled Vintage #8000
  • Fonseca Vintage Port #92182
0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Ost + vin = kärlek nr 3 – Salttvättade ostar av komjölk med rödvin.
Nästa inlägg
Tänker du fira internationella kvinnodagen? Här hittar du menyn.

Du borde verkligen prova det här också!

The only pain i need is Cham-pajn –...

2023/05/26

När mamman i huset får bestämma – Chokladtarte...

2023/05/24

Var rädd om ogräset

2023/05/23

Öl, dirty fries och en bra streamad serie.

2023/05/22

Bruna bananer och lite bedagad grädde.

2023/05/21

Med solen kommer lusten till de rosa vinerna.

2023/05/19

Rabarber, rabarber, rabarber och lite mangold

2023/05/13

Bra tips för tunnskivat på grillen!

2023/05/10

Det ska vara tunna skivor av flankstek på...

2023/05/09

Långa, korta, skruvade, platta, runda eller böjda. pasta...

2023/05/07

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • The only pain i need is Cham-pajn – men Pet Nat funkar också ibland!

    2023/05/26
  • När mamman i huset får bestämma – Chokladtarte med inlagda päron, ganache och kaffekola.

    2023/05/24
  • Var rädd om ogräset

    2023/05/23
  • Öl, dirty fries och en bra streamad serie.

    2023/05/22
  • Bruna bananer och lite bedagad grädde.

    2023/05/21

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär bär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans förrätt God Jul gott grilla grillat julmat kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party rabarber recept smör soppa svenskt kött sylt tips tävling vitt vin ägg äpple

Instagram

Popular Posts

  • 1

    Snabbrimmad torskrygg med sandefjordsås och härligt smör-slungad delikatesspotatis sparris i två färger.

    2021/04/27
  • 2

    Boeuf Bourguignon inspirerad av Julia Childs kan vara världens godaste gryta.

    2021/01/18
  • 3

    Ullas ljuvliga förrätt passar till varje fest men kanske lite speciellt till midsommar.

    2021/06/16
  • 4

    Har du provat ”Lubb”?

    2017/07/08
  • 5

    Chiken Tikka Sizlar

    2020/04/22

Samarbeten

  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt