Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt
Anette Rosvall
Kokboksförfattare, kreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Sötsurt och knaprigt fläsk på tallriken och vin med restsötma i glaset. WinWin!

by Anette Rosvall 2021/03/12
written by Anette Rosvall 2021/03/12
fredagsmys, restsocker, sötsurt, fläsk, relisch

Det finns sötsaker och så finns det sötsaker. Trots att jag är en sockerråtta av rang så är jag väldigt noga med vad jag stoppar i mig.  Så även om jag gärna dricker viner med restsötma så är fortfarande balansen av yttersta vikt. Jag vill inte ha viner som lämnar en kläggig sötsliskig film i munnen. Nej syran måste finnas där som en hjälpande hand. När jag äter chilihet eller kryddstark mat så dricker jag med gladaste min, just sådana viner som ibland kan ha uppåt 70 gram restsocker. Det kanske låter massor, men de här vinerna är oftast helt balanserade och alldeles underbara. Ett annat plus är att de har något lägre alkholhalt. Om du väljer att laga mitt sötsura fläsk med relish och jordnötscrunch enligt recept här nedanför – det hoppas jag så klart – så prova gärna att göra som jag, dricka ett vin med restsötma till maten.

    Anettes sötsura fläsk med jordnötscrunch

    Det här behöver du:

    Fläsket
    500 gram grisnacke eller bog
    panko
    vispat ägg cirka 2 stycken
    vetemjöl
    salt och peppar

    Sötsur Relish
    1 stor rödlök i klyftor
    1 bifftomat i klyftor
    1 halv gurka i tunna stavar
    2 stycken bakade paprikor i tunna skivor
    Röd chili efter behag

    En 1-2-3 lag
    en stjärnanis
    en kanelstång
    en liten näve russin

    Jordnötssås
    2,5 dl kokosgrädde
    2 vitlöksklyftor finhackade
    1 dl crunchy jordnötssmör
    saften av 1 lime
    1-2 msk fisksås

    Garnering & servering
    en näve grovt hackade jordnötter
    samt
    färsk koriander
    kokt jasminris

    Gör så här:

    Börja med relishen så att smakerna får stå och gosa till ordentligt. Skär alla grönsaker i strimlor/skivor och klyftor. Koka upp en 1-2-3 lag genom att ta 1 dl socker, 2 dl ättika och 3 dl vatten, lägg även ner kryddorna. Medan lagen fortfarande är varm öser du ner grönsakerna, om du vill föser du ner hela baletten i en snygg glasburk. Den här relishen är smarrig till mycket och kan sparas ett tag i kylen om det skulle bli något över.

    Nu till såsen. Blanda ihop alla ingredienser, rör om koka upp, och ställ på varmhållning.

    Och så till köttet, skär din grisnacke eller bok i tunna slamsor, vänd dem först i vetemjöl (som du kryddat upp med salt och peppar) sedan i äggvispet och till sist i pankoströt. Ja! Det går lika bra med vanligt ströbröd, men panko är liksom frasigare.

    Nu skall fläsket brinna, eller friteras. Jag brukar hälla ungefär 2 cm olja i en stekpanna med hög kant, låta det bli hett som attan. Antingen tar du tempen på oljan, den skall vara mellan 160-190 grader, eller så slänger du ner en liten bit vitt bröd som skall bli gyllene då är det dags att lägga dit fläskbitarna. Fritera eller stek i några minuter på varje sida, det skall bli gyllene.

    Servera med en kopp ris, relish och jordnötssås, på toppen dekorerar du med grovt hackade salta jordnötter och fint hackad korriander.

    Smaklig spis!

    0 comment
    0
    FacebookPinterestEmail
    Anette Rosvall

    previous post
    Jag presenterar Gräddfilspuddningen, pannacottans kusin, inte lika söt men minst lika god!
    next post
    Hurra idag är det 3.14 då är det läge att bombastiskt fira Pi. Regeln är att äta runda godsaker!

    You may also like

    Var rädd om ogräset

    2021/04/19

    Rabarberflarn med rostad choklad.

    2021/04/18

    Smörbakad spetskål, rostade hasselnötter libbsticke-aioli, friterad kapris och...

    2021/04/17

    Steak & Onion sandwich på fransyska.

    2021/04/16

    Krispigt rostad jordärtskocka med smetana, syrad lök och...

    2021/04/15

    Kryddsmör döpt efter Paris men som kommer från...

    2021/04/14

    Fläskkött med Gremolata, hemgjorda vinägerchips toppade med Majonnäs...

    2021/04/14

    Italiensk buffé med mina dryckestips i Tara

    2021/04/13

    Måndag betyder härlig vegomat, en skrynklig klänning och...

    2021/04/12

    Godaste drinktilltugget är små puffiga Gougères med getost...

    2021/04/10

    Anette Rosvall

    Anette Rosvall

    Sugar, spice & everything nice!

    Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

    Keep in touch

    Twitter Instagram Pinterest Snapchat

    Recent Posts

    • Var rädd om ogräset

      2021/04/19
    • Rabarberflarn med rostad choklad.

      2021/04/18
    • Smörbakad spetskål, rostade hasselnötter libbsticke-aioli, friterad kapris och picklad gulbeta samt crudite på polkabeta

      2021/04/17
    • Steak & Onion sandwich på fransyska.

      2021/04/16
    • Krispigt rostad jordärtskocka med smetana, syrad lök och rom, är en riktigt bra start.

      2021/04/15

    Categories

    Tags Cloud

    #Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat hallon jordgubbar jul kyckling kärlek kött köttfri måndag lax långkok midsommar ost paj party rabarber recept räkor smör smörgåstårta soppa svenskt kött sylt tips tävling vardag vin vitt vin

    Instagram

    Följ mig på YouTube

    https://youtu.be/wonThNBTPg8
    https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

    Samarbeten

    • Smörbakad spetskål, rostade hasselnötter libbsticke-aioli, friterad kapris och picklad gulbeta samt crudite på polkabeta

      2021/04/17
    • Fläskkött med Gremolata, hemgjorda vinägerchips toppade med Majonnäs På Grillad Citron Och en äppelmustsås från himmelen!

      2021/04/14
    • Godaste drinktilltugget är små puffiga Gougères med getost och rosmarinpiffad honung

      2021/04/10
    • Mysfira in helgen med riktigt bra bubbligt vin från Penedes

      2021/04/09

    Media & TV/Radio

    • Italiensk buffé med mina dryckestips i Tara

      2021/04/13
    • Mina dryckestips till Magasin TARAs läckra påskbuffé.

      2021/03/28
    • Nördiga och riktigt bra tips om mat och dryck inför påskhelgen här och på Club House.

      2021/03/25
    • Att resa med öl!

      2021/02/27
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • Pinterest
    • Linkedin
    • Email
    • Bloglovin

    @2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


    Back To Top