Jag fyller år mitt i sommaren och vill helst börja firandet med frukost på sängen. Det blir inte alltid så av olika anledningar. Men något jag aldrig tummar på är att smörgåsen jag äter till mitt morgonkaffe absolut måste ha Rosvalls Romantiska jordgubbsmarmelad över den generösa högen av ostskivor. Helst ska brödet vara ljummet och även ha ohemula mängder med extrasaltat smör på också. Vi får se hur det blir i år. Men i vilket fall som helst här kommer receptet på marmeladen, fläderchampagne, rosendricka och den sjukt goda marmeladen man gör på resterna av flädersaften. Ja också en bild på en mycket nöjd tjej ibland rosorna som fick sätta livet till vid marmeladkoket.
(blir cirka 8 dl)
2 liter jordgubbar
1 liter syltsocker
några droppar rosenvatten
0,5 vitt vin
1 dl rosenblad från trädgårdsrosor
Gör så här:
Snoppa och skiva jordgubbarna, lägg dem sedan i en kastrull tillsammans med resten av ingredienserna. Koka upp och låt det sedan sjuda i 10 minuter. Tillsätt rosenblad i den kokande marmeladen, smaka av rosenvattten och häll sedan upp på väl rengjorda burkar. Servera marmeladen till getost eller på färskt bröd.