Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Alla kan göra marängsuisse, -sviss eller -swisch här kommer mitt bästa recept!

by Anette Rosvall 2021/08/04
written by Anette Rosvall 2021/08/04
Skriv ut receptet
2,K

En suisse bygger ju på maränger så det första du bör göra är att vispa ihop ett gäng maränger. Det blir godast att göra dem själv. Det är också ett ypperligt sätt att använda överblivna äggvitor på. I mitt hus produceras en hel del majonnäs, bearnaise och hollandaise vilket gör att jag nästan alltid har ett gäng äggvitor på vänt i kylen.

Man kan göra maräng på lite olika sätt. Franskt, Schweizisk eller italiensk är i marängernas fall en förklaring på hur sockret tillsätts. Det vanligaste hos hembagaren tror jag är den kallvispade franska varianten. Man kör helt enkelt äggvitorna till mjuka följsamma toppar/fast skum tillsammans med kallt socker och en liten skvätt ättika. Men man kan även vispa ner en sockerlag för att få en maräng som är mjuk och följsam samt frysbar och då pratar vi om Schweizisk eller Italiensk maräng.

Omäxling förnöjer burkar jag säga och hälla ner olika sorters socker i smeten. Mörk muscovado ger en god lakritston, det ljusa en härlig kolaton. Men de där sockerarterna som är lite fuktigare än vanligt strösocker kräver mycket längre visptid. När du väl har en marängsmet så kan du vända ner både det ena och det andra i den. Kakao, bärpulver, rosenvatten eller massa annat gott gör vackra varianter på dina frasiga bakverk.

En bra grej med maränger är att nästan alla kan äta dem. Det finns varken gluten eller laktos i dem, och skulle det komma någon rackare som inte vill äta ägg så kan man faktiskt även göra maräng på kikärtsspad också. När jag väl har gjort maränger så brukar jag oftast äta dem i form av marängsuisse, eller pavlova det är två av mina favoriter på efterrättsbordet. Recpet på marängsuisse hittar du här nedanför.

Marängsuisse

Det här behöver du:

Maräng
3 äggvitor
1 ½ dl strösocker
1 krm ättika

Chokladsås
1 dl grädde
1 dl muscovadosocker
100 gram choklad
1 liten skvätt sirap
1 klick smör

Gör så här:

Vispa äggvitorna och ättikan tills de bildar ett vitt skum, tillsätt socker, lite i taget och vispa nu tills sockret smält. Du skall kunna vända bunken upp och ner utan att det ramlar ut en enda liten klutt.

Nu kan du göra på olika sätt. Breda ut marängsmeten till en tunn yta, som sedan blir som marängplattor. Det blir modernt, snyggt och stiligt att lägga upp desserten med dem. Eller så häller du upp smeten i en spritspåse, och spritsar ut små maränger på ett bakplåtspapper.

Chokladsåsen gör du så här, koka alla ingredienser så tills såsen tjocknar, lägg då ner en matsked smör och låt svalna en smula. Servera med vispad grädde, skivade bananer eller färska jordgubbar.

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Tillbehör med smak, textur och färg. Creme al Thoum och tabouleh på pärlor.
Nästa inlägg
Crepes flambes des framboise, Suzette, Normandie eller husmans pannkakaor på flärdfullt sätt!

Du borde verkligen prova det här också!

Kanelbullens dag närmar sig med stormsteg. Här kommer...

2023/09/28

Det bästa och lättaste drinktilltugget i min värld!

2023/09/27

En provensalsk tarte med aubergine blir en genväg...

2023/09/26

Skogens guld – hjortron blir sylt och chutney

2023/09/23

Fläskkotletter i djävulstomater

2023/09/22

Rödbetor och getost hör ihop som kärlek och...

2023/09/20

Söndagsmiddag! Laga rostbiffen med tillbehör i ugnen.

2023/09/18

Mozzarellafyllda italienska köttbullar i himmelsk tomatsås

2023/09/16

Varm, het och vänlig – lammcurry med yoghurt...

2023/09/15

Smarrig och enkel – Indisk kardemummalax

2023/09/14

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Kanelbullens dag närmar sig med stormsteg. Här kommer några varianter!

    2023/09/28
  • Det bästa och lättaste drinktilltugget i min värld!

    2023/09/27
  • En provensalsk tarte med aubergine blir en genväg till himmelen.

    2023/09/26
  • Skogens guld – hjortron blir sylt och chutney

    2023/09/23
  • Fläskkotletter i djävulstomater

    2023/09/22

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fredag tillsammans fyllning förrätt gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept smör soppa svenskt kött sylt tips vardag vitt vin ägg

Instagram

Popular Posts

  • 1

    Snabbrimmad torskrygg med sandefjordsås och härligt smör-slungad delikatesspotatis sparris i två färger.

    2021/04/27
  • 2

    Ullas ljuvliga förrätt passar till varje fest men kanske lite speciellt till midsommar.

    2021/06/16
  • 3

    Boeuf Bourguignon inspirerad av Julia Childs kan vara världens godaste gryta.

    2021/01/18
  • 4

    Har du provat ”Lubb”?

    2017/07/08
  • 5

    Chiken Tikka Sizlar

    2020/04/22

Samarbeten

  • Bjuder på cocktails och tillbehör med Helena!

    2023/08/19
  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt