Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

En grillad kyckling räcker till så mycket.

by Anette Rosvall 2021/08/01
written by Anette Rosvall 2021/08/01
653

Trender kommer och går… Enligt en svensk kommunikationsbyrån som kollar av trender just inom mat och livsmedel så har den sedan länge mest populära rätten spagetti och köttfärssås i år blivit omsprungen av rätter med kyckling.

Som foodie eller extremt matintresserad människa kan jag tycka att det är lite festligt att råvaran kyckling presenteras som på samma sätt som en rätt: spagetti och köttfärssås. För det finns ju tusen olika sätt att tillaga fågeln.

Här i Sverige har vi ett ganska påvert utbud av just kyckling. Vi har två raser, en som växer snabbt och en som växer lite mer långsamt. Men det vi i butik kan välja på är hel eller del av kyckling, vi kan välja fryst eller färsk samt eko, majs eller konventionell. I Frankrike däremot är det något annat. Där finns en hel uppsjö av varianter, raser och sorter och konsumenterna har full koll på vilken pippi som passar till vad. Oftast sitter både skinn och lite av fjädrarna kvar på fåglarna för att den som handlar skall veta vilken sort det är som säljs.

När jag köper kyckling så försöker jag välja en som jag vet har haft det bra. En fågel som har fått gå ute och picka, en som inte levt i för stora flockar, för det framkallar ofta dåliga beteenden hos individerna. Dessutom vill jag att min kyckling ska ha fått äta bra saker. För jag vet ju att jag är toppen utav det kretslopp som min mat produceras i. Det som finns i min mat, stannar i min kropp. Här kommer ett recept på hel grillad kyckling som jag tycker är bra. Är man bara några stycken som ska äta så räcker den här grillade kycklingen till mins tre middagar. En som hel, en där man plockar köttet och blandar ner det i t ex pasta och den sista som soppa.

Helgrillad kyckling med citron, vitlök och smör

Det här behöver du:

1 hel kyckling
2 hela vitlökar
2 citroner
100 gram smör
salt
svartpeppar

Gör så här:

Börja med att sätta ugnen på 250 grader. Riv skalet från 1 citron, riv även 4 vitlöksklyftor, skiva en halv citron i tunna skivor och dela sedan resterande citroner och vitlök till halvor. Blanda smöret med det rivna och smaksätt även med salt och peppar. Gnid in kycklingen med smöret och försök även få in en del under skinnet. Det gör kycklingen saftig.

Lägg citron skivorna på skinnet och bind sedan upp kycklingen så den får en fin form. Lägg den i en ugnsfast form, placera citroner- och vitlökshalvor runtom. Sänk temperaturen till 175 och ställ sedan in kycklingen. Ös kycklingen under tillagning med fettet som bildas och ta tempen på låret efter 75 minuter, det skall vara 72 grader. Se också till så att köttsaften är helt klar när du sticker i kycklingen då är den helt färdiggrillad.

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Fylld schnitzel, grillad citron och färskpotatis… ja också lite smör också.
next post
Tillbehör med smak, textur och färg. Creme al Thoum och tabouleh på pärlor.

You may also like

En fisk kommer lastad i ett paket

2023/02/07

Jag fick en kycklingburgare av killarna!

2023/02/03

Vad äter du med din hjärtans kär?

2023/02/02

Rostbröd – Toast a´la Blohm, som du lätt...

2023/01/31

Mina frukostrutiner kan upplevas tråkiga, enahanda och utan...

2023/01/30

Semla nummer två är vuxen med smak av...

2023/01/26

Morsans mumsiga mjuka pepparkaka med lingon – en...

2023/01/25

Pimpa din rostbiff i en gudomlig marinad!

2023/01/21

Do you like Pina Colada? JA absolut!

2023/01/19

Semla nummer ett är en variant med choklad...

2023/01/17

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • En fisk kommer lastad i ett paket

    2023/02/07
  • Jag fick en kycklingburgare av killarna!

    2023/02/03
  • Vad äter du med din hjärtans kär?

    2023/02/02
  • Rostbröd – Toast a´la Blohm, som du lätt som en plätt knåpar ihop själv.

    2023/01/31
  • Mina frukostrutiner kan upplevas tråkiga, enahanda och utan omväxling – Men jag älskar dem!

    2023/01/30

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fyllning förrätt gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött sylt tips tävling tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17
  • Jag gillar att vara busig. Fram med semlorna nu!

    2023/01/13
  • Ostkaka a la Creme Catalana med citrussallad en lyxig och delikat dessert

    2022/11/13

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt