Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Vegoburgare med röd kålsallad

by Anette Rosvall 2021/08/26
written by Anette Rosvall 2021/08/26
Skriv ut receptet
1,3K

Köttbullar inte alls är det mest svenska som finns. Sanningen är att finns bollar av kött i nästan alla länder i världen. De är bara lite olika stora och självklart kryddade på olika sätt beroende på vilket kök de kommer ifrån. Men att rulla färs till bollar och sedan tillaga dem verkar vara universellt. Jag har förstått att konceptet är – som så mycket annat – lika gammalt som gatan. Ja ni vet redan de gamla grekerna… ja eller i detta fall då romarna… de rullade sina bollar av påfågelkött.

Beroende på var de kommer ifrån kan bollarna vara kokta, stekta, friterade eller ugnsbakade. De kan vara serverade i soppa, med pasta, mellan två brödskivor och en smula ihoplattade. Det bollarna har gemensamt förutom den runda formen är att de innehåller någon sorts ingrediens som behåller fuktigheten annars är smakkombinationerna oändliga, och nästan alla länder har sina varianter t ex: I Spanien – albondigas, Belgien/Frankrike – frikadelle, Turkiet – köfte, Filipinerna – bola-bola, Kina – Lionheads, Storbrittanien – Brittish faggots, Israel – Matzah balls, och från Italien polpette.

Jag har en massa olika recept på köttbullar här på min hemsida men precis idag tänkte jag tipsa om en lite större variant som görs helt vegetariskt, och som sedan serveras mellan två bröd, med en röd kålsallad och god majonäs.

Smaklig spis!

Vegoburgare, med röd kålsallad

Det här behöver du:

250 gram potatis, kokt och grovt stompat
4 st karamelliserade (alltså mjukt stekta) vitlöksklyftor
200 gram fint riven zuccini (skalad)
3 st skalade och fint rivna morötter
3 msk potatismjöl
4 st äggvitor
3 msk sambal oelek (eller annan chilikrydda)

Röd kålsallad
400 gram rödkål, grovt riven
1 dl majrova, skalad och grovt riven
1 näve färsk koriander eller färsk mynta, fint hackad
2 st vitlöksklyftor
1 st lime, skal och saft
1 msk flytande honung
6 msk majonäs 
1⁄2 dl olja
6-8 msk rödvinsvinäger

 

 

 

 

 

 

 

Gör så här:

Börja med att koka potatisarna, grilla eller ugnsbaka vitlöken. Stompa ihop skalad potatis, med den pressade grillade vitlöken med en liten skvätt mjölk och en liten klick smör. Det skall bli en klistrig gegga (det låter inte gott jag vet, men hav tålamod) Nu finriver du resten av grönsakerna och vänder ner dem i geggan, rör ner äggvitorna. Krydda med sambal, salt och peppar. Rör eventuellt ner en msk potatismjöl om du tycker att smeten är lite lös. Det ska vara som en fast gröt, klappa sedan ihop till burgare som du vänder i ströbröd (gärna panko) och sedan steker eller grillar tills de är gyllene.

Din röda coleslaw gör du så här: Börja med att riva rödkålen och majrovan sedan blandar du ihop resten av ingredienserna till en dressing, smaka av med salt och peppar . Blanda ihop allting och låt sedan salladen stå ett tag för att smakerna skall gifta sig. Smaka av igen servera burgaren med mozzarella, röd kålsallad, god majo och de grönsaker som du vill ha t ex sallad, tomat, gurka och njut.

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/

0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Onsdagsdrinken! Rabarber gin sour eller en syrlig, skakad gindrink
Nästa inlägg
Fortsätt grilla för böfvelen

Du borde verkligen prova det här också!

Ännu mera pesto – men denna gång med...

2023/05/30

Den lenaste soppan du kan tänka dig görs...

2023/05/29

När mamman i huset får bestämma – Chokladtarte...

2023/05/24

Var rädd om ogräset

2023/05/23

Öl, dirty fries och en bra streamad serie.

2023/05/22

Bruna bananer och lite bedagad grädde.

2023/05/21

Med solen kommer lusten till de rosa vinerna.

2023/05/19

Rabarber, rabarber, rabarber och lite mangold

2023/05/13

Bra tips för tunnskivat på grillen!

2023/05/10

Det ska vara tunna skivor av flankstek på...

2023/05/09

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • The only pain i need is Cham-pajn – men Spumpante, Prosecco och Franciacorta funkar också ibland!

    2023/06/02
  • Ännu mera pesto – men denna gång med ärtor

    2023/05/30
  • Kvinnlig färgring och rosa bubblor!

    2023/05/29
  • Den lenaste soppan du kan tänka dig görs på blomkål.

    2023/05/29
  • The only pain i need is Cham-pajn – men Pet Nat funkar också ibland!

    2023/05/26

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär bär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött tips tävling tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Popular Posts

  • 1

    Snabbrimmad torskrygg med sandefjordsås och härligt smör-slungad delikatesspotatis sparris i två färger.

    2021/04/27
  • 2

    Boeuf Bourguignon inspirerad av Julia Childs kan vara världens godaste gryta.

    2021/01/18
  • 3

    Ullas ljuvliga förrätt passar till varje fest men kanske lite speciellt till midsommar.

    2021/06/16
  • 4

    Har du provat ”Lubb”?

    2017/07/08
  • 5

    Chiken Tikka Sizlar

    2020/04/22

Samarbeten

  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt