Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Rom- och rödbetsgravad lax med krispig gurksallad samt Jalapenomajonnäs

by Anette Rosvall 2021/12/09
written by Anette Rosvall 2021/12/09
Skriv ut receptet
1,1K

Jag fick i uppdrag att göra mat med Diplomatico rom. Jag tänkte, funderade och kom fram till att det skulle vara gott att grava lax med romsmak. Så här kommer recept nummer 1. En lax med mycket smak och mörkrosa kant och smarriga tillbehör. Kanske en ny favorit till julbordet I give you – Rom- och rödbetsgravad lax med krispig gurksallad samt Jalapenomajonnäs

Rom- och rödbetsgravad lax med krispig gurksallad samt Jalapenomajonnäs

Det här behöver du:

Laxen
cirka 8 portioner:
750 g laxfilé med skinn
1/2 fint hackad rödlök
1/2 msk enbär, mortlade tillsammans med
4 msk socker
4 msk salt
1 grovt riven färsk rödbeta
en kruka färsk dill
3/4 dl Diplomático Reserva Exclusiva

Jalapenomajonnäs
4 äggulor
2 msk dijonsenap (eller gul amerikansk)
4 msk finhackad bladpersilja
½ pressad lime (plus skalet)
2 hela jalapenos, finhackade
4 dl neutral olja
salt och svartpeppar

Krispig gurksallad
1 dl socker
5 msk vitvinsvinäger
1 dl vatten
1 skalad och urkärnad gurka i tunna skivor (helst med mandolin)
1 urkärnad och hackad röd chili
1 cm färsk ingefära i tunna skivor
1 msk Diplomático Reserva Exclusiva

Gör så här:

Rensa laxen från ben och dela den i två jämna bitar. Låt skinnet vara kvar på båda delarna. Blanda löken med lätt krossade enbär, riven rödbeta och dill. Gnid in laxen med blandningen. Blanda nu också socker, salt och rom. Lägg laxen i en form med kanter och bred över romblandningen över alltsammans. Täck med plastfolie, lägg något tungt över laxen. Grava i kylskåp i 48 timmar och vänd laxen efter ungefär halva tiden. Ta upp laxen från lagen och skrapa av all bös. Skär i tunna skivor och servera med gurka och japalenomajonnäs dekorera gärna med lite fint grönt. På bilden ligger anrättningen på en bit kavring.

Majonäs gör du så här: blanda äggulor, senap, limeskal och -saft. Tillsätt oljan lite i taget under vispning (eller i din mixer) tills du har en krämig majonnäs. Smaka av med det finhackade samt salt och peppar. Låt stå i kylskåpet så att smakerna gifter sig.

Gurkan gör du så här: koka upp socker, vinäger, chili, ingefära och vatten och låt småsjuda i ett par minuter. Bra, bort från plattan och ner med lagen i en skål där den kan få svalna. När det är gjort häller du i gurkan och låt stå svalt tills innan servering.

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Glögginkokta och karamelliserade kvitten
Nästa inlägg
Saffransbullar my way

Du borde verkligen prova det här också!

Bröllop, student, jubileum eller bara en skön sommardag....

2023/06/04

Ännu mera pesto – men denna gång med...

2023/05/30

Den lenaste soppan du kan tänka dig görs...

2023/05/29

När mamman i huset får bestämma – Chokladtarte...

2023/05/24

Var rädd om ogräset

2023/05/23

Öl, dirty fries och en bra streamad serie.

2023/05/22

Bruna bananer och lite bedagad grädde.

2023/05/21

Med solen kommer lusten till de rosa vinerna.

2023/05/19

Rabarber, rabarber, rabarber och lite mangold

2023/05/13

Bra tips för tunnskivat på grillen!

2023/05/10

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Bröllop, student, jubileum eller bara en skön sommardag. Jordgubbar gör jobbet!

    2023/06/04
  • The only pain i need is Cham-pajn – men Spumpante, Prosecco och Franciacorta funkar också ibland!

    2023/06/02
  • Ännu mera pesto – men denna gång med ärtor

    2023/05/30
  • Kvinnlig färgring och rosa bubblor!

    2023/05/29
  • Den lenaste soppan du kan tänka dig görs på blomkål.

    2023/05/29

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär bär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött tips tävling tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Popular Posts

  • 1

    Snabbrimmad torskrygg med sandefjordsås och härligt smör-slungad delikatesspotatis sparris i två färger.

    2021/04/27
  • 2

    Boeuf Bourguignon inspirerad av Julia Childs kan vara världens godaste gryta.

    2021/01/18
  • 3

    Ullas ljuvliga förrätt passar till varje fest men kanske lite speciellt till midsommar.

    2021/06/16
  • 4

    Har du provat ”Lubb”?

    2017/07/08
  • 5

    Chiken Tikka Sizlar

    2020/04/22

Samarbeten

  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt