Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Romglazad stuffad kyckling med gul rispilaff samt fruktig rom- och currysås!

by Anette Rosvall 2022/01/05
written by Anette Rosvall 2022/01/05
Skriv ut receptet
832

Vi hade ganska nyligen en diskussion om vattendelaren frukt i mat. Ni som inte gillar det kan genast sluta läsa. Ni andra gör den här romglazade och stuffade kycklingen med gul rispilaff samt fruktig rom- och currysås och njut. Man kan nog säga att det är en lite mer stylish variant på rätten Africana som var populär när jag växte upp. Smakerna är riktigt goda och jag utmanar även er som inte gillar frukt i mat att prova denna utomförträffligt goda kycklingrätt.

Använd med fördel Diplomatico rom när du gör glazen. Och du prova även de andra tre recepten jag tagit fram i samarbete med Diplomatico. Till exempel kokospannacotta med supergod salt och romstinn kolasås, en rom- och rödbetsgravad lax eller marsipanlimpan med rom- och kaffesmak.

Rom- och rödbetsgravad lax med krispig gurksallad samt Jalapenomajonnäs
Marsinpanlimpa med rom- och kaffesmak
Kokospanacotta med ananascarpaccio och romkolasås

Romglazad stuffad kyckling, gul rispilaff med fruktig rom- och currysås.

Det här behöver du:

1 hel kyckling (eko, hållbar)

Glaze:
1 dl Diplomatico rom
2 msk mörkt muscovadosocker (eller farinsocker)
2 msk vinäger
3 msk worcestershire sauce
2 tsk het chilisås
2 msk japansk soja
1 msk Majsstärkelse
Salt och svartpeppar

Stuffing
4 skivor torrt vitt bröd i bitar
50 g smör, brynt
4 vitlöksklyftor, finhackade
1 liten gul lök, finhackad
1 dl diplomatico rom
1 msk finhackad persilja
1 msk finhackad salvia
1 msk finhackad timjan
1 dl gula russin
1 citron, skal och saft
Salt och Svartpeppar

Rispilaff
3 dl basmatiris
6 dl vatten
en klick smör
1 frp saffran
2 tsk curry
1 tsk gurkmeja
2 kanelstänger
5 dl vatten
salt

Garnering
en rejäl näve mandel
en rejäl näve russin (som gärna fått ligga och mysa i Diplomatico rom en stund innan servering)

Fruktig rom- och currysås
2 msk smör
2 tsk curry
3 dl vispgrädde
2 msk Diplomatico rom
1 dl kycklingbuljong (ta gärna den som bildas när du steker kycklingen)
0,5 dl magnochutney

Gör så här:

Fyll kycklingen med stuffing och pensla med glaze. In i ugnen i 185 grader tills du har en innertemperatur på 70 grader. Det tar lite olika tid för olika ugnar men du ska pensla på mer glaze var 20:e minut ungefär så du kan ta tempen på kycklingen när du ändå tar ut den.

Glazen gör du på detta vis: Blanda ihop alla ingredienser till glazen och koka ner den tills den är tjock och simmig. Ställ åt sidan.

Gör stuffingen så här: Blanda russinen med rom i en stor skå och låt stå och dra medan du fixar med resten. Rosta bröd träningarna i ugnen i 185 grader i några minuter till de är frasiga. Finhacka allt annat och fös ner i skålen med russin. Riv skal och pressa saften ur citronen i samma skål som allt annat. Häll även ner det brynta smöret och vänd till sist även ner brödbitarna. Smaka av med salt och svartpeppar. Nu ska denna massa in i kycklingen.

Och så riset: Skölj riset en stund innan kokning. Smält smöret i en kastrull, fräs saffran, curry och gurkmeja och fyll på med ris, salt och vatten. Lägg i kanelstången och låt riset koka färdigt. Garnera med mandel och russin innan servering.

Till sist såsen: Fräs curryn i smöret och fyll sedan på med resten av ingredienserna. Låt såsen småputtra tills den tjocknat. Smaka av med salt och svartpeppar.

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Shakshouka till frukost, lunch, brunch eller vickning + lite om min bucketlist
Nästa inlägg
Lyckan över att kålen är i säsong. Jag bakar den länge och serverar med örter och smör.

Du borde verkligen prova det här också!

Håll tummarna för bubbel till midsommar!

2023/06/08

S.O.S = Sill, ost och snaps! Här kommer...

2023/06/07

Bröllop, student, jubileum eller bara en skön sommardag....

2023/06/04

Ännu mera pesto – men denna gång med...

2023/05/30

Den lenaste soppan du kan tänka dig görs...

2023/05/29

När mamman i huset får bestämma – Chokladtarte...

2023/05/24

Var rädd om ogräset

2023/05/23

Öl, dirty fries och en bra streamad serie.

2023/05/22

Bruna bananer och lite bedagad grädde.

2023/05/21

Med solen kommer lusten till de rosa vinerna.

2023/05/19

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • The only pain i need is Cham-pajn – men Cremant funkar också ibland!

    2023/06/10
  • Håll tummarna för bubbel till midsommar!

    2023/06/08
  • S.O.S = Sill, ost och snaps! Här kommer smarrigheter till midsommar.

    2023/06/07
  • Bröllop, student, jubileum eller bara en skön sommardag. Jordgubbar gör jobbet!

    2023/06/04
  • The only pain i need is Cham-pajn – men Spumpante, Prosecco och Franciacorta funkar också ibland!

    2023/06/02

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött tips tävling tårta vardag vitt vin ägg äpple

Instagram

Popular Posts

  • 1

    Snabbrimmad torskrygg med sandefjordsås och härligt smör-slungad delikatesspotatis sparris i två färger.

    2021/04/27
  • 2

    Boeuf Bourguignon inspirerad av Julia Childs kan vara världens godaste gryta.

    2021/01/18
  • 3

    Ullas ljuvliga förrätt passar till varje fest men kanske lite speciellt till midsommar.

    2021/06/16
  • 4

    Har du provat ”Lubb”?

    2017/07/08
  • 5

    Chiken Tikka Sizlar

    2020/04/22

Samarbeten

  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt