Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Sverige är självförsörjande på tre livsmedel. Spannmål, morötter och socker!

by Anette Rosvall 2022/03/20
written by Anette Rosvall 2022/03/20

Det kan kännas en smula torftigt att Sverige endast är självförsörjande på tre livsmedel – spannmål, morötter och socker! Speciellt i dessa tider kan tanken på att om olyckan är framme så blir kosten en smula karg. Men man får ändå vara glad för det lilla och baka kan man ju alltid göra. Det är precis det som Elsa Billgren och Sofia Wood gjort. I samband med att sockerförpackningen fått en nytt och väldigt svenskt utseende så hade de fått i uppdrag att skapa en ny klassiker. De berättade om hur de tänkt och alla varianter som dykt upp i huvudet. Men så fastnade de för en variant på bulle… detta comfort bakverk som finns i så många varianter. Deras var en mix av morotskaka och vetebröd och den var alldeles utomförträffligt god och mumsig. Och som av en tanke innehåller den nästan allt som Sverige är självförsörjande på.

Jag har fått receptet från damerna och det hittar du här under. Prova jag vet att du kommer att bli glad och lycklig!

Morotsbullar med frosting

Portioner: 18 stycken

Det här behöver du:

Bulldeg
3o gram jäst
2 dl mjölk
200 gram skalade morötter
1 ägg
0,5 dl farinsocker
0,5 dl strösocker
en nypa salt
1 tsk kanel
0,5 tsk riven muskot
100 gram rumsvarmt smör

1 ägg till pensling

Fyllning
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 dl muscovadosocker, ljust
1 dl maizena
250 gram rumsvarmt smör
0,75 dl florsocker
1 tsk kanel

Frosting
85 gram smör
200 gram färskost
150 gram florsocker

Dekoration
2 morötter
zest av 1 citron

Gör så här:

Smula jästen i en bunke till en bakmaskin eller degblandare.Värm mjölken till fingervarmt och häll över jästen, rör tills jästen löst upp sig.Riv morötterna fint och pressa ur en del av saften. Blanda ner morötter, ägg, socker, salt, kanel, muskot och 7,5 dl vetemjöl. Kör ihop degen med degkrok på låg hastighet. Höj hastigheten och tillsätt smöret lite i taget. Låt degen bearbetas i ca 10 minuter tills den känns elastisk och fin. Tillsätt lite extra mjöl om degen känns för kladdig.Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och täck med en ren bakduk. Låt jäsa i ca 30 minuter.Lägg alla ingredienser till fyllningen i en bunke och kör ihop med bakmaskin eller elvisp. Kavla ut degen till en rektangel, ca 50×30 cm. Bre över ett jämnt lager av fyllning och rulla ihop till en rulle. Dela i 18 jämnstora bitar. Smörj en ugnsform med smör och lägg ett bakplåtspapper i botten. Lägg bullskivorna i formen med snittytan uppåt och täck med bakduk. Låt jäsa 2 timmar.

Värm ugnen till 180°C. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och baka sedan i ugnen i 30-35 minuter tills de är djupt gyllene och glansiga. Låt svalna.Vispa ihop smör, färskost och florsocker till en slät, fluffig frosting. Lyft ur bullarna ur formen och bre frosting över dem. Toppa med tunna remsor morötter som du gör med en skalare eller mandolin och finriven citronzest.

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/

0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
När Viktor fyller år väljer han lasagne.
next post
Getostgratinerad Borsjst

You may also like

Semla nummer två är vuxen med smak av...

2023/01/26

Morsans mumsiga mjuka pepparkaka med lingon – en...

2023/01/25

Pimpa din rostbiff i en gudomlig marinad!

2023/01/21

Do you like Pina Colada? JA absolut!

2023/01/19

Semla nummer ett är en variant med choklad...

2023/01/17

Januari månad och alkoholfria alternativ.

2023/01/14

Jag gillar att vara busig. Fram med semlorna...

2023/01/13

Tid för citrus – Gör en chokladkaka med...

2023/01/11

Pecanpie en paj från USA som smakar smörkola...

2023/01/05

Rafsa runt i ditt kylskåp och skapa härligheter...

2023/01/04

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Magnumflaska för att storleken ibland har betydelse…

    2023/01/27
  • Semla nummer två är vuxen med smak av espresso, kakao och konjak.

    2023/01/26
  • Morsans mumsiga mjuka pepparkaka med lingon – en favorit!

    2023/01/25
  • Pimpa din rostbiff i en gudomlig marinad!

    2023/01/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fyllning förrätt gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött sylt tips tävling tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17
  • Jag gillar att vara busig. Fram med semlorna nu!

    2023/01/13
  • Ostkaka a la Creme Catalana med citrussallad en lyxig och delikat dessert

    2022/11/13

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt