Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Soppa på underskattad rot!

by Anette Rosvall 2022/04/21
written by Anette Rosvall 2022/04/21
middag, recept, tips, blomkålssoppa, soppa

Har ni ännu inte förstått rotsellerin storhet är det dags att börja nu. Det är en underskattat rot, som jag lärt mig älska smaken av. När man rostar den så får den en underbar balans av sötma och beska som tillsammans med grädde, päron och ädelost gör att du kommer väldigt nära himmelen. Här har jag gjort en soppa med just de smakerna plus en massa vitlök. Soppan serveras med en ”grilledcheese toast” med päron och ädelost. Jag lovar det är en fest för munnen!

Rostad sellerisoppa

Det här behöver du:

1 styck rotselleri huvud
2 gula lökar
6 stycken normalstora potatisar
1 hel vitlök
1,5 dl torrt vin eller vit vermouth
vatten
3 dl mjölk
en skvätt olja
en klick smör
salt och peppar

Till servering
örtolja
parmesanflingor

Grilled cheese med päron och ädelost
6 skivor vitt bröd
1 päron
120 gram ädelost (till exempel stiltonost)
0,5 dl philadelfiaost
smör

Gör så här:

Skala och hacka alla rotsaker och löken. Tag fram en stor kastrull, ner med smör och olja och låt den bli het, fräs sedan alla grönsaker i omgångar tills de får en brynt yta. Sedan skall vinet ner i grytan, låt alkoholen fräsa bort. Fyll nu upp med vatten tills det täcker ingredienserna och låt allt koka mjukt. Sila bort vattnet men OBS! spar det! Mixa rotsakerna till en slät puré. Tillsätt mjölken och späd sedan med kokvattnet/buljongen tills soppan har den konsistens du vill ha. Krydda med salt, vitpeppar och rivet citronskal. Servera med örtolja, pamesanflingor och grilledcheese.

Som du för övrigt gör så här: bred smör och creamcheese på brödskivorna, hyvla päron i så tunna skivor du kan och lägg även dem på brödet. Toppa alla brödskivor med ädelost och lägg sedan ihop dem två och två. Stek dubbelmackorna frasiga i rejält med smör på medelhög värme. När de är klara delar du dem i trekanter och serverar dem tillsammans med soppan.

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
En pretentiös liten goding till tårta som jag gjorde till påsk.
next post
Den allra första rabarberpajen

You may also like

Jag fick en kycklingburgare av killarna!

2023/02/03

Vad äter du med din hjärtans kär?

2023/02/02

Rostbröd – Toast a´la Blohm, som du lätt...

2023/01/31

Mina frukostrutiner kan upplevas tråkiga, enahanda och utan...

2023/01/30

Semla nummer två är vuxen med smak av...

2023/01/26

Morsans mumsiga mjuka pepparkaka med lingon – en...

2023/01/25

Pimpa din rostbiff i en gudomlig marinad!

2023/01/21

Do you like Pina Colada? JA absolut!

2023/01/19

Semla nummer ett är en variant med choklad...

2023/01/17

Januari månad och alkoholfria alternativ.

2023/01/14

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Jag fick en kycklingburgare av killarna!

    2023/02/03
  • Vad äter du med din hjärtans kär?

    2023/02/02
  • Rostbröd – Toast a´la Blohm, som du lätt som en plätt knåpar ihop själv.

    2023/01/31
  • Mina frukostrutiner kan upplevas tråkiga, enahanda och utan omväxling – Men jag älskar dem!

    2023/01/30
  • Magnumflaska för att storleken ibland har betydelse…

    2023/01/27

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fyllning förrätt gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött sylt tips tävling tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17
  • Jag gillar att vara busig. Fram med semlorna nu!

    2023/01/13
  • Ostkaka a la Creme Catalana med citrussallad en lyxig och delikat dessert

    2022/11/13

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt