Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Det är läge att fira Pinot Noir!

by Anette Rosvall 2022/08/18
written by Anette Rosvall 2022/08/18
1,1K

Exakt så är det och jag som gillar att fira vet att jag kommer att träffa ett gäng vin-kamrater. Nu kommer vi säkerligen dricka annat också men någon liten skvätt Pinot kommer det alldeles säkert bli också. Ni vet kanske att pinot noir är en högt aktad druva och den viktigaste i röda bourgogneviner samt en av tre i topp i regionen Champagne. Men den odlas lite här och där i vinvärlden och utvecklas ofta till unika kloner. Den sägs vara lite trilsk, svårodlad och kinkig med sin växtplats men rätt hanterad gör den några av världens bästa viner.

Om ni vill prova finns det massor av bra vin gjort på druvan. Köp några flaskor från lite olika regioner för att se den härliga bredd som den här druvan bjuder på. Om man ska generalisera så brukar vinerna utmärkas av en ljus färg, mjuka silkeslena tanniner, toner av röda bär, kryddor och örter.



Här är några av mina favoriter just nu:

Ni visste väl att pinot noir är en av tre druvor som man oftast gör champagne av. La Grande Anée från Bollinger som bara görs de allra bästa åren och oftast domineras av just Pinot Noir.. År 2008 är ett exceptionellt år och denna ljuvliga champagne är just nu underbar och extremt smarrig och bjuder på röda äpplen, mogen stenfrukt, härligt smörigt rostat surdegsbröd, massor av mineral och ett avslut med grapefrukt. Nu hittar du årgång 2014 min flaska är en 2002 och ligger och väntar i kylen på ännu bättre tider.
Viner gjorda på Pinot Noir som kommer från USA har oftast lite mer tryck i både färg och smak än sina franska kusiner. Detta vin är dock en mycket balanserad amerikanare som kommer från vingårdar i de södra delarna av Kalifornien. Ojai Santa Barbara Nr 5497 för 299 kr bjuder på härligt mogna jordgubbar och röda bär, en otroligt balanserad kryddighet från ekhantering samt örter, mjuka tanniner och en fin syra.
Det kanske inte är det man är mest känd för men även i Österrike odlar man och gör vin på Pinot Noir. Ifrån vinregionen nr 1 Burgenland kommer vinet The Butcher Nr 70521 för 169kr och är ett prisvärt vin gjort på druvan. Det smakar mest och härligt av solmogen frukt som jordgubbar och körsbär, det är mjukt samt bjuder även på en härlig örtig kryddighet.
0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Sherry, portvin & tantdricka
Nästa inlägg
Marsmallow Teacakes

Du borde verkligen prova det här också!

The only pain i need is Cham-pajn –...

2023/05/26

Öl, dirty fries och en bra streamad serie.

2023/05/22

Med solen kommer lusten till de rosa vinerna.

2023/05/19

Rabarber, rabarber, rabarber och lite mangold

2023/05/13

Det ska vara tunna skivor av flankstek på...

2023/05/09

Hummersoppa med sallad för att använda ALLT!

2023/04/27

Han blindprovar mig på bubbliga drycker

2023/04/19

Jura! En lite ny-hipp region med massor av...

2023/04/17

Fredag med guldkant = Sauce Diane, syrlig tomatsallad...

2023/03/31

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/26

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • The only pain i need is Cham-pajn – men Pet Nat funkar också ibland!

    2023/05/26
  • När mamman i huset får bestämma – Chokladtarte med inlagda päron, ganache och kaffekola.

    2023/05/24
  • Var rädd om ogräset

    2023/05/23
  • Öl, dirty fries och en bra streamad serie.

    2023/05/22
  • Bruna bananer och lite bedagad grädde.

    2023/05/21

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär bär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans förrätt God Jul gott grilla grillat julmat kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party rabarber recept smör soppa svenskt kött sylt tips tävling vitt vin ägg äpple

Instagram

Popular Posts

  • 1

    Snabbrimmad torskrygg med sandefjordsås och härligt smör-slungad delikatesspotatis sparris i två färger.

    2021/04/27
  • 2

    Boeuf Bourguignon inspirerad av Julia Childs kan vara världens godaste gryta.

    2021/01/18
  • 3

    Ullas ljuvliga förrätt passar till varje fest men kanske lite speciellt till midsommar.

    2021/06/16
  • 4

    Har du provat ”Lubb”?

    2017/07/08
  • 5

    Chiken Tikka Sizlar

    2020/04/22

Samarbeten

  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt