Ibland överträffar insidan utsidan. Precis så är det med dagens tips. En chutney på äpplen och calvados. Men den är inte så snygg så ni får en vacker bild på en kerub som jag träffade i SanFransisco istället. För du som har mycket äpplen kvar på trädet kanske vill ha ett alternativ till paj och mos. Så voila här kommer recept på en makalöst god äppel- och calvadoschutney. Det är min svägerskas favorit och du kan säkert impa på din släkt också när du servera chutneyn till ostbrickan, till fläsk- eller fågelkött. Har du inte calvados så är det väldans gott att ha i skåpet du får också tips på två varianter!
Boulard Calvados Grand Solage #58Calvados La Ribaude Hors d’Age 8 Years #256
Äppel- och calvadoschutney
Det här behöver du:
Äppel- och calvadoschutney saften och skalet från 1/2 citron 5 äpplen (friska och fasta) 100 gram torkade aprikoser (klippta i bitar) 2 msk vatten 4 msk calvados 2 dl syltsocker 0,5 dl mörkt muscovadosocker 0,5 tsk salt 0,5 halv gul lök 1 finhackad vitlöksklyfta
Gör så här:
Riv skalet och pressa saften ur citronen. Skala och kärna ur äpplena samt skär dem i fina klyftor. Klipp de torkade aprikoserna i små bitar. Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka ihop i ca 25-30 minuter, rör om då och då och häll sedan upp i väl rengjorda burkar och servera till fläskkött, kyckling eller till en smaskig getost.