Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Sherry, portvin & tantdricka

by Anette Rosvall 2022/08/17
written by Anette Rosvall 2022/08/17
1,6K

Förut drog jag Sherry, Portvin, Marsala och Madeira över en kam. Fnös lite åt dem och tänkte att det bara var människor över 85 som tyckte om dem. Men nu har jag med delad förtjusning börjat gilla dem. Delad för att dryckerna fortfarande har rykte om sig att kanske vara så kallad ”tantdricka”. Och därför undrar jag stilla om faktiskt har blivit tant på riktigt, eller om det är så att jag bara fått mer förfinade smaklökar. Eftersom jag fortfarande är studsig som en tonåring i sinnet och vet att portvin och sherry är ibland det hippaste man kan dricka så inser jag med glädje att jag fått tillgång till massor av nya smaker.

Portvin finns i så många varianter vita, röda, bruna med eller utan årgång och med olika sötma och dessutom med en hel uppsjö av smaker allt ifrån knäck, torkade fikon, apelsinskal, nötter och ibland lite brända toner. Ett underbart skafferi när man som jag gillar att göra efterrätter. Men även till ost av olika slag nuförtiden vägrar jag att fira jul utan ett riktigt gott portvin, detta dricker jag medan jag sakta knaprar på en bit grönmögelost och filosoferar i stearinljusens sken. Sherryn serverar jag gärna som apertif till mandlar, oliver eller varför inte till en ost- och charkbricka. Just denna fredagskväll ser jag mig sittandes på min altan och när den sammetslena skymningen kommer smygandes sippar jag lugnt på ett litet glas sherry. Marsala och madeira bör inte bara hällas i såsen utan är supersmarrigt till exempel till ädelost eller nötiga och chokladiga desserter. Här kommer några mumsiga tips på dryck i det underbara tantsegmentet.

Vintry’s Blend of Oloroso #8282
Churchill’s White Port #51321
Saint John Madeira #7827
0 comment 1 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Fläsk, jerk, majs & sötpotatis = mums!
Nästa inlägg
Det är läge att fira Pinot Noir!

Du borde verkligen prova det här också!

The only pain i need is Cham-pajn –...

2023/06/10

Håll tummarna för bubbel till midsommar!

2023/06/08

S.O.S = Sill, ost och snaps! Här kommer...

2023/06/07

The only pain i need is Cham-pajn –...

2023/06/02

Kvinnlig färgring och rosa bubblor!

2023/05/29

The only pain i need is Cham-pajn –...

2023/05/26

Öl, dirty fries och en bra streamad serie.

2023/05/22

Med solen kommer lusten till de rosa vinerna.

2023/05/19

Rabarber, rabarber, rabarber och lite mangold

2023/05/13

Det ska vara tunna skivor av flankstek på...

2023/05/09

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • The only pain i need is Cham-pajn – men Cremant funkar också ibland!

    2023/06/10
  • Håll tummarna för bubbel till midsommar!

    2023/06/08
  • S.O.S = Sill, ost och snaps! Här kommer smarrigheter till midsommar.

    2023/06/07
  • Bröllop, student, jubileum eller bara en skön sommardag. Jordgubbar gör jobbet!

    2023/06/04
  • The only pain i need is Cham-pajn – men Spumpante, Prosecco och Franciacorta funkar också ibland!

    2023/06/02

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött tips tävling tårta vardag vitt vin ägg äpple

Instagram

Popular Posts

  • 1

    Snabbrimmad torskrygg med sandefjordsås och härligt smör-slungad delikatesspotatis sparris i två färger.

    2021/04/27
  • 2

    Boeuf Bourguignon inspirerad av Julia Childs kan vara världens godaste gryta.

    2021/01/18
  • 3

    Ullas ljuvliga förrätt passar till varje fest men kanske lite speciellt till midsommar.

    2021/06/16
  • 4

    Har du provat ”Lubb”?

    2017/07/08
  • 5

    Chiken Tikka Sizlar

    2020/04/22

Samarbeten

  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt