Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Himmelsk god äppelpaj med brynt smör och mandelkräm

by Anette Rosvall 2022/09/22
written by Anette Rosvall 2022/09/22
Skriv ut receptet
3,7K

Jag fick en påse äpplen av en kollega, hittade en rulle mandelmassa i kylen och vips så kom jag på att det vore smarrig att blanda med brynt smör och mördeg. En paj såg dagens ljus och det blev en himmelsk god äppelpaj med brynt smör och mandelkräm. Varsågod! Här är receptet,,,

Äppelpaj med brynt smör och mandelkräm

Det här behöver du:

Mördeg
200 gram kylskåpskallt smör
4 dl vetemjöl
1 äggula

Fyllning
6-8 äpplen, skalade och klyftade

Mandelkräm
200 gram mandelmassa, grovt riven
50 gram smält och brynt smör
1 dl muscovadosocker
1 citron, zest och saft

Gör så här:

Börja med göra mördegen, lägg mjölet i en skål och hyvla ner smöret i samma skål. Smula smöret i mjölet tills du har en grynig massa, ner med äggulan och fös ihop till en boll. Tumma ut mördegen i en springform och ställ den i kylen i minst en halvtimma.

Under tiden kan du fixa fyllningen. Riv mandelmassan grovt smält smöret  på låg värme tills det blir bärnstensfärgat och doftar nötigt. Blanda mandelmassa med smör samt övriga ingredienser till en slät kräm och ställ åt sidan ett tag.

Sätt ugnen på 200 grader och låt mördegen gå i cirka 10 minuter. Ta ut det och fyll det med mandelkrämen och sedan äppelklyftorna i ett fint mönster. Låt gå i ugnen i cirka 30 minuter tills krämen stelnat och äpplena blivit lite mjuka och tuggvänliga. Servera pajen ljummen med vispad grädde, vaniljkräm eller en kula glass.

Smaklig spis!

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
0 comment 1 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Är kanske sist på bollen. Gjorde Dan Dan nudlar och satan vad gott det var!
Nästa inlägg
En värmande god pumpasoppa med äpple på toppen.

Du borde verkligen prova det här också!

När mamman i huset får bestämma – Chokladtarte...

2023/05/24

Var rädd om ogräset

2023/05/23

Öl, dirty fries och en bra streamad serie.

2023/05/22

Bruna bananer och lite bedagad grädde.

2023/05/21

Med solen kommer lusten till de rosa vinerna.

2023/05/19

Rabarber, rabarber, rabarber och lite mangold

2023/05/13

Bra tips för tunnskivat på grillen!

2023/05/10

Det ska vara tunna skivor av flankstek på...

2023/05/09

Långa, korta, skruvade, platta, runda eller böjda. pasta...

2023/05/07

Prova puffiga potatismuffins till nästa party

2023/05/03

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • The only pain i need is Cham-pajn – men Pet Nat funkar också ibland!

    2023/05/26
  • När mamman i huset får bestämma – Chokladtarte med inlagda päron, ganache och kaffekola.

    2023/05/24
  • Var rädd om ogräset

    2023/05/23
  • Öl, dirty fries och en bra streamad serie.

    2023/05/22
  • Bruna bananer och lite bedagad grädde.

    2023/05/21

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär bär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans förrätt God Jul gott grilla grillat julmat kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party rabarber recept smör soppa svenskt kött sylt tips tävling vitt vin ägg äpple

Instagram

Popular Posts

  • 1

    Snabbrimmad torskrygg med sandefjordsås och härligt smör-slungad delikatesspotatis sparris i två färger.

    2021/04/27
  • 2

    Boeuf Bourguignon inspirerad av Julia Childs kan vara världens godaste gryta.

    2021/01/18
  • 3

    Ullas ljuvliga förrätt passar till varje fest men kanske lite speciellt till midsommar.

    2021/06/16
  • 4

    Har du provat ”Lubb”?

    2017/07/08
  • 5

    Chiken Tikka Sizlar

    2020/04/22

Samarbeten

  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt