Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Upp-och-ner-vänd vild kålpudding, rödlöksmarmelad med tranbär och sky

by Anette Rosvall 2022/09/13
written by Anette Rosvall 2022/09/13
fotograf Thomas Carlgren

Kål är en underbar råvara som finns i säsong hos oss nästan året runt. Den är fullpackad med vitaminer och mineraler. Finns i mjäll sommarvitkål till och underbar grön- och svartkål under vinterhalvåret. Kål har dessutom blivit hipp och alla restauranger med lite svansföring har minst en rätt med kål på sin meny.

På bilden ser du en tvist på en klassiker. Jag har gjort en lila kålpudding i en brödform och vänt den upp och ner. Då blir det som en liten kål-tårta dessutom serverar jag den med sky och rödlöksmarmelad med tranbär. Den lila kålpuddingen har jag och Thomas Carlgren fotograferat till tidningen Senioren. Men nu får även du njuta av bild och recept.

Upp-och-ner-vänd vild kålpudding med rödlöksmarmelad med tranbär och sky

Det här behöver du:

1/2 kålshuvud (cirka 500 gram)
1 gul lök, fint hackad
1 stor mjölig potatis, skalad och riven
400 g älgfärs (går även bra med nöt)
200 g svamp (valfri sort)
200 g kallrökt sidfläsk eller bacon
2 ägg
2 msk maizena
3 msk mörk sirap
1 tsk torkad timjan
Smör
Salt, peppar och kryddpeppar

Rödlöksmarmelad med tranbär
4 msk matolja neutral
svartpeppar
1 msk torkad timjan
4 rödlökar, fint skivade
0,25 dl strösocker
3 msk rödvinsvinäger
1 dl rödvin
salt och svartpeppar
1 dl frysta tranbär

Skysås
2 dl vatten
en skvätt soya
blanka av med en liten klick smör
smaksätt med sirap, vinäger, salt, svartpeppar från kvarnen

Gör så här:

Smörj en rund eller avlång bakform med smör och klä insidan med de blancherade kålbladen. Varva nu färs- och kålblandning, packa tätt. Grädda i ugn på 175 °C i cirka 45 – 60 minuter eller tills den stannat. Vänd försiktigt upp kålpuddingen på ett vackert fat och servera med sky och rödlöksmarmelad med tranbär.

Koka upp en kastrull med vatten och salt. Skala försiktigt av de yttersta bladen på kålen och blanchera dem i den varma vätskan. Lyft upp de hela kålbladen när de är mjuka och följsamma och lägg dem åt sidan att torka lite. Fräs därefter hackad färs, lök, sidfläsk och svamp i en stekpanna smaka av med salt, sirap och eventuellt en skvätt vinäger för balansen. Lägg färsblandningen i en separat skål blanda ner 1 ägg och 1 msk potatismjöl låt stå. Strimla under tiden resterande kål, riv potatis fräs i smör och olja tills blandningen är mjuk, låt svalna och blanda med 2 ägg och 1 msk potatismjöl. Smaksätt kålblandningen med salt och peppar.

Marmeladen gör du så här. Ner med löken i en panna, låt den bli mjuk inte fräst. Sedan skall resten av ingredienserna ner och småputtra tills vätskan kokat ner och blivit kladdig. Smaka av med salt och peppar och vänd till sist ner tranbär.….

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Rosenkål eller brysselkål namnet spelar ingen roll för denna pasta är väldigt god!
next post
Nypon en nyttig soppa med väl balanserad smak.

You may also like

Jag fick en kycklingburgare av killarna!

2023/02/03

Vad äter du med din hjärtans kär?

2023/02/02

Rostbröd – Toast a´la Blohm, som du lätt...

2023/01/31

Mina frukostrutiner kan upplevas tråkiga, enahanda och utan...

2023/01/30

Semla nummer två är vuxen med smak av...

2023/01/26

Morsans mumsiga mjuka pepparkaka med lingon – en...

2023/01/25

Pimpa din rostbiff i en gudomlig marinad!

2023/01/21

Do you like Pina Colada? JA absolut!

2023/01/19

Semla nummer ett är en variant med choklad...

2023/01/17

Januari månad och alkoholfria alternativ.

2023/01/14

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Jag fick en kycklingburgare av killarna!

    2023/02/03
  • Vad äter du med din hjärtans kär?

    2023/02/02
  • Rostbröd – Toast a´la Blohm, som du lätt som en plätt knåpar ihop själv.

    2023/01/31
  • Mina frukostrutiner kan upplevas tråkiga, enahanda och utan omväxling – Men jag älskar dem!

    2023/01/30
  • Magnumflaska för att storleken ibland har betydelse…

    2023/01/27

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fyllning förrätt gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött sylt tips tävling tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17
  • Jag gillar att vara busig. Fram med semlorna nu!

    2023/01/13
  • Ostkaka a la Creme Catalana med citrussallad en lyxig och delikat dessert

    2022/11/13

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt