Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Battenberg… en kunglig brittisk kaka.

by Anette Rosvall 2022/10/21
written by Anette Rosvall 2022/10/21
Skriv ut receptet
5,5K

Det har hänt och händer en hel del i Storbritannien just nu. Senast var det den alldeles nya premiärministern som avgick hastigt och lustigt. Sedan har ju Drottning Elisabeth gått bort och det är fortfarande lite hallå med prinsar och prinsessor och deras respektive. Men nu tänkte jag visa en lite mer positiv bild av det hela nämligen en Battneberg kaka. Den här kungliga, rutiga, mandeldoftande kakan gjordes för första gången 1884 för att fira bröllopet mellan Queen Victorias dotterdotter och Prince Louis of Battenberg. Den är både stilig och väldigt god, gör den!

Battenberg cake

Det här behöver du:

Kakan:
200 gram rumstempererat smör
2 dl strösocker
3 stora ägg
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl4 msk kaffegrädde
2 droppar gul karamellfärg
2 droppar röd karamellfärg

Fyllning:
En rejäl klick slät aprikosmarmelad
Ett fyrkantingt marsipanlock (cirka 30x30 cm)
Florsocker

Gör så här:

Sätt ugnen på 180 grader och smöra två avlånga brödformar (1 liter) Lägg gärna ett vaxat papper i botten också så blir det lättare att få ut kakorna när de är klara.
Vispa smör och socker tills det är blekt och fluffigt, tillsätt äggen ett i taget och vispa ordentligt mellan varje. Det är nu du har möjlighet att vispa in massor av luft i smeten, det gör kakan hög och luftig. Sikta ner mjöl, bakpulver och vaniljsocker och vänd ner det ordentligt i smeten.
Dela nu upp smeten i två lika stora delar och färga den ena delen med gul karamell färg och den andra med röd karamellfärg. Baka av kakorna tillsammans i ugnen i cirka 40 minuter, eller tills kakstickan är torr när du pickar kakan.
Låt kakorna svalna helt innan du skär dem först horisontellt och sedan vertikalt, så att du har flera avlånga delar. Nu tar du ditt färdiga marsipanlock och brer ut det i en ren brödform med vaxat papper i (låt pappret hänga ut över sidorna så blir det lättare att få upp kakan sedan.) Lägg ner kakdelarna i omlott så du får en rutig kaka. Vik över marsipanlocket, och det vaxade pappret och lägg sedan kakan i press ett tag innan du serverar den i fina skivor till en kopp starkt te, och ett glas Madeira)

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/

0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Xarcuteria, en ambitiös spanjor med tapas från himmelen.
Nästa inlägg
Hur kunde det hända? Jag missade ytterligare en viktigt dag!

Du borde verkligen prova det här också!

Bröllop, student, jubileum eller bara en skön sommardag....

2023/06/04

Ännu mera pesto – men denna gång med...

2023/05/30

Den lenaste soppan du kan tänka dig görs...

2023/05/29

När mamman i huset får bestämma – Chokladtarte...

2023/05/24

Var rädd om ogräset

2023/05/23

Öl, dirty fries och en bra streamad serie.

2023/05/22

Bruna bananer och lite bedagad grädde.

2023/05/21

Med solen kommer lusten till de rosa vinerna.

2023/05/19

Rabarber, rabarber, rabarber och lite mangold

2023/05/13

Bra tips för tunnskivat på grillen!

2023/05/10

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Bröllop, student, jubileum eller bara en skön sommardag. Jordgubbar gör jobbet!

    2023/06/04
  • The only pain i need is Cham-pajn – men Spumpante, Prosecco och Franciacorta funkar också ibland!

    2023/06/02
  • Ännu mera pesto – men denna gång med ärtor

    2023/05/30
  • Kvinnlig färgring och rosa bubblor!

    2023/05/29
  • Den lenaste soppan du kan tänka dig görs på blomkål.

    2023/05/29

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär bär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött tips tävling tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Popular Posts

  • 1

    Snabbrimmad torskrygg med sandefjordsås och härligt smör-slungad delikatesspotatis sparris i två färger.

    2021/04/27
  • 2

    Boeuf Bourguignon inspirerad av Julia Childs kan vara världens godaste gryta.

    2021/01/18
  • 3

    Ullas ljuvliga förrätt passar till varje fest men kanske lite speciellt till midsommar.

    2021/06/16
  • 4

    Har du provat ”Lubb”?

    2017/07/08
  • 5

    Chiken Tikka Sizlar

    2020/04/22

Samarbeten

  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt