Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Battenberg… en kunglig brittisk kaka.

by Anette Rosvall 2022/10/21
written by Anette Rosvall 2022/10/21

Det har hänt och händer en hel del i Storbritannien just nu. Senast var det den alldeles nya premiärministern som avgick hastigt och lustigt. Sedan har ju Drottning Elisabeth gått bort och det är fortfarande lite hallå med prinsar och prinsessor och deras respektive. Men nu tänkte jag visa en lite mer positiv bild av det hela nämligen en Battneberg kaka. Den här kungliga, rutiga, mandeldoftande kakan gjordes för första gången 1884 för att fira bröllopet mellan Queen Victorias dotterdotter och Prince Louis of Battenberg. Den är både stilig och väldigt god, gör den!

Battenberg cake

Det här behöver du:

Kakan:
200 gram rumstempererat smör
2 dl strösocker
3 stora ägg
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl4 msk kaffegrädde
2 droppar gul karamellfärg
2 droppar röd karamellfärg

Fyllning:
En rejäl klick slät aprikosmarmelad
Ett fyrkantingt marsipanlock (cirka 30x30 cm)
Florsocker

Gör så här:

Sätt ugnen på 180 grader och smöra två avlånga brödformar (1 liter) Lägg gärna ett vaxat papper i botten också så blir det lättare att få ut kakorna när de är klara.
Vispa smör och socker tills det är blekt och fluffigt, tillsätt äggen ett i taget och vispa ordentligt mellan varje. Det är nu du har möjlighet att vispa in massor av luft i smeten, det gör kakan hög och luftig. Sikta ner mjöl, bakpulver och vaniljsocker och vänd ner det ordentligt i smeten.
Dela nu upp smeten i två lika stora delar och färga den ena delen med gul karamell färg och den andra med röd karamellfärg. Baka av kakorna tillsammans i ugnen i cirka 40 minuter, eller tills kakstickan är torr när du pickar kakan.
Låt kakorna svalna helt innan du skär dem först horisontellt och sedan vertikalt, så att du har flera avlånga delar. Nu tar du ditt färdiga marsipanlock och brer ut det i en ren brödform med vaxat papper i (låt pappret hänga ut över sidorna så blir det lättare att få upp kakan sedan.) Lägg ner kakdelarna i omlott så du får en rutig kaka. Vik över marsipanlocket, och det vaxade pappret och lägg sedan kakan i press ett tag innan du serverar den i fina skivor till en kopp starkt te, och ett glas Madeira)

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/

0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Xarcuteria, en ambitiös spanjor med tapas från himmelen.
next post
Hur kunde det hända? Jag missade ytterligare en viktigt dag!

You may also like

Mina frukostrutiner kan upplevas tråkiga, enahanda och utan...

2023/01/30

Semla nummer två är vuxen med smak av...

2023/01/26

Morsans mumsiga mjuka pepparkaka med lingon – en...

2023/01/25

Pimpa din rostbiff i en gudomlig marinad!

2023/01/21

Do you like Pina Colada? JA absolut!

2023/01/19

Semla nummer ett är en variant med choklad...

2023/01/17

Januari månad och alkoholfria alternativ.

2023/01/14

Jag gillar att vara busig. Fram med semlorna...

2023/01/13

Tid för citrus – Gör en chokladkaka med...

2023/01/11

Pecanpie en paj från USA som smakar smörkola...

2023/01/05

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Mina frukostrutiner kan upplevas tråkiga, enahanda och utan omväxling – Men jag älskar dem!

    2023/01/30
  • Magnumflaska för att storleken ibland har betydelse…

    2023/01/27
  • Semla nummer två är vuxen med smak av espresso, kakao och konjak.

    2023/01/26
  • Morsans mumsiga mjuka pepparkaka med lingon – en favorit!

    2023/01/25
  • Pimpa din rostbiff i en gudomlig marinad!

    2023/01/21

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fyllning förrätt gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött sylt tips tävling tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17
  • Jag gillar att vara busig. Fram med semlorna nu!

    2023/01/13
  • Ostkaka a la Creme Catalana med citrussallad en lyxig och delikat dessert

    2022/11/13

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt