Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Shepherds Pie med mumsig selleritvist

by Anette Rosvall 2022/10/26
written by Anette Rosvall 2022/10/26

Det tog ett tag innan jag insåg Sellerins storhet. Först tyckte jag bara att hon var ogin och bitter. Men efter att jag lärt mig att tillaga henne på rätt sätt så har bara vår relation växt. Och jag gillar verkligen kombinationen av det söta och det bittra. På rotsellerin gör jag puré eller så bakar jag den långsamt i ugnen och serverar med brynt smör, rostade hasselnötter och lite citronskal. Häromkvällen använde jag även stjälksellerin när jag bjöd på en Brittisk klassiker med en tvist. Det här är ett av de recept jag gjort till Svenskt kött där mängden kött minskats.

Shepherds Pie med selleritvist

Portioner: 6 personer

Det här behöver du:

400g svensk lammfärs
2 gula lökar, finhackade
2 vitlöksklyftor, finhackade
4 morötter, rivna
4 selleristjälkar, hackade
4 msk koncentrerad mörk oxfond
4 msk worcestershiresås
2 dl rött vin
4 msk tomatpuré
2 msk torkade örter (t ex persilja, rosmarin och timjan)
½ krm socker
salt och malen svartpeppar
olja och smör till stekning
2 dl kidneybönor, kokta

Selleripuré:
8 medelstora potatisar, skalade
30g rotselleri, skalad
2 dl mjölk
150g smör
2 dl stark ost, riven
salt
svartpeppar

Till gratinering:
1 dl stark ost, riven

 

Gör så här:

Värm ugnen till 185°C. Fräs färsen i olja och smör och lägg över den i en gryta. Fräs lök, vitlök och morötter, lägg över tillsammans med färsen. Tillsätt fond, vin, worcestershiresås och tomatpuré. Krydda med örter, socker, salt och peppar och rör om. Koka upp och sänk värmen till låg. Låt färssåsen sjuda på minst 40 minuter. Smaka av och justera kryddningen.

Selleripuré:
Dela selleri och potatis i mindre delar. Koka upp saltat vatten, lägg ner rotfrukterna och koka dem mjuka tillsammans.

Pressa dem och vispa ihop till en puré. Koka upp smör och mjölk i en separat kastrull och häll på vätska i omgångar tills du har en fluffig puré. Vänd då ner den rivna osten. Krydda med salt och peppar och ställ åt sidan.

Smörj en ugnssäker form och lägg färssåsen i bottnen. Lägg på selleripurén och se noga till att det inte blir några mellanrum mellan formen och purén. Strö över osten och gör sedan ett fint mönster i moset med hjälp av en gaffel. Ställ in formen i ugnen och gratinera 15-20 minuter eller tills moset har fått gyllene toppar.

Servera gärna med en grönsallad med vinägrett.

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/

0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Hur kunde det hända? Jag missade ytterligare en viktigt dag!
next post
En vild, galen och läcker lasagne

You may also like

Mina frukostrutiner kan upplevas tråkiga, enahanda och utan...

2023/01/30

Semla nummer två är vuxen med smak av...

2023/01/26

Morsans mumsiga mjuka pepparkaka med lingon – en...

2023/01/25

Pimpa din rostbiff i en gudomlig marinad!

2023/01/21

Do you like Pina Colada? JA absolut!

2023/01/19

Semla nummer ett är en variant med choklad...

2023/01/17

Januari månad och alkoholfria alternativ.

2023/01/14

Jag gillar att vara busig. Fram med semlorna...

2023/01/13

Tid för citrus – Gör en chokladkaka med...

2023/01/11

Pecanpie en paj från USA som smakar smörkola...

2023/01/05

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Mina frukostrutiner kan upplevas tråkiga, enahanda och utan omväxling – Men jag älskar dem!

    2023/01/30
  • Magnumflaska för att storleken ibland har betydelse…

    2023/01/27
  • Semla nummer två är vuxen med smak av espresso, kakao och konjak.

    2023/01/26
  • Morsans mumsiga mjuka pepparkaka med lingon – en favorit!

    2023/01/25
  • Pimpa din rostbiff i en gudomlig marinad!

    2023/01/21

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fyllning förrätt gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött sylt tips tävling tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17
  • Jag gillar att vara busig. Fram med semlorna nu!

    2023/01/13
  • Ostkaka a la Creme Catalana med citrussallad en lyxig och delikat dessert

    2022/11/13

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt