Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Baked Alaska a la Ostkaka en festlig och lyxig efterrätt.

by Anette Rosvall 2022/11/10
written by Anette Rosvall 2022/11/10

Det här kanske är den lyxigaste varianten på de recept jag gjorde för ett tag sedan till Frödinge. Uppdraget var att pimpa deras färdiga ostkakor. Om man har lättlurade gäster kan de säkert tro att man stått i köket i 3,5 dagar för att färdigställa denna piece de resistance. Men icke sa nicke – även denna variant på ostkaka går på ett kick.

Baked Alaska ala Ostkaka

Det här behöver du:

1 st ostkaka

6 stycken äggvitor
1 nypa salt
2 dl strösocker
2 dl ljust muscovadosocker
en halv kork ättiksprit
en burk mandarinklyftor

0,5 liter glass i valfri smak (jag valde choklad)

Gör så här:

Vält ut din ostkaka och dela den i två, så att du nu har en topp och en botten. Lägg i botten i formen och lägg över glass och mandarinklyftor i ett jämnt lager. Lägg på toppen och ställ in ostkakan i frysen i cirka en halvtimme.

Sätt ugnen på maxtemp och grill, under tiden kan du vispa marängen, vispa, vispa och vispa. Det tar lite längre tid med muscovado socker har du en visp som du slipper hålla i så använd den, ju mer du vispar desto stadigare blir marängen när du sedan bränner av den i ugnen.

När din maräng är styv som en kuling, tar du ut din ostkaka, lägger den på ett ugnsfast fat, brer över marängen lite snyggt, strör över de rostade mandelflarnen och ställ in hela härligheten i ugnen I min ugn tog det 7 minuter, men du! var uppmärksam! Du vill inte ha bränd maräng, och ugnar är väldigt olika i temperaturen. Marängen skall få lite gyllenbruna kanter och bli lite frasig, men själva kakan och glassen skall fortfarande vara iskalla!

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Passa på! inför ostkakans dag kommer några smarriga varianter – först ut Päron- & Mazarinpimpad ostkaka
next post
Kalashelg med Pappas födelsedag, fars dag och Mårten Gås… firas med falsk skånsk äppelkaka

You may also like

Mina frukostrutiner kan upplevas tråkiga, enahanda och utan...

2023/01/30

Semla nummer två är vuxen med smak av...

2023/01/26

Morsans mumsiga mjuka pepparkaka med lingon – en...

2023/01/25

Pimpa din rostbiff i en gudomlig marinad!

2023/01/21

Do you like Pina Colada? JA absolut!

2023/01/19

Semla nummer ett är en variant med choklad...

2023/01/17

Januari månad och alkoholfria alternativ.

2023/01/14

Jag gillar att vara busig. Fram med semlorna...

2023/01/13

Tid för citrus – Gör en chokladkaka med...

2023/01/11

Pecanpie en paj från USA som smakar smörkola...

2023/01/05

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Mina frukostrutiner kan upplevas tråkiga, enahanda och utan omväxling – Men jag älskar dem!

    2023/01/30
  • Magnumflaska för att storleken ibland har betydelse…

    2023/01/27
  • Semla nummer två är vuxen med smak av espresso, kakao och konjak.

    2023/01/26
  • Morsans mumsiga mjuka pepparkaka med lingon – en favorit!

    2023/01/25
  • Pimpa din rostbiff i en gudomlig marinad!

    2023/01/21

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fyllning förrätt gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött sylt tips tävling tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17
  • Jag gillar att vara busig. Fram med semlorna nu!

    2023/01/13
  • Ostkaka a la Creme Catalana med citrussallad en lyxig och delikat dessert

    2022/11/13

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt