Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Baked Ziti av Jonas Cramby

by Anette Rosvall 2022/11/17
written by Anette Rosvall 2022/11/17
Skriv ut receptet
1,8K

Häromdagen bjöd jag min flock på Baked Ziti med inspiration av Jonas Cramby. Vad är det undrar kanske ni? Jo, det är en speciell sorts lång krokliknande pasta som man gratinerar under en massa god röd sås och lika mycket god riven ost. Sedan bjuder man ett gott fylligt rödvin till och somnar mätt och nöjd i kökssoffan. Disken får faktiskt någon annan ta! Recept (nästan som Jonas för jag måste ju alltid göra på mitt sätt) och vintips hittar du här undertill!

Periquita Reserva, 2020 #2560
Loxarel Sense A Pèl #2454
Demuerte One, 2020 #54688

Baked Ziti

Portioner: 6

Det här behöver du:

500 gram Ziti (går att byta till exemepvis rigatoni)
200 gram mozzarella i bitar
200 gram ricotta
100 gram fint riven parmesan
salt och svartpeppar från kvarnen

Red Sauce aka röd tomatsås
500 gram blandfärs
en skvätt olivolja
1 stor gul lök, fint hackad
3 vitlöksklyftor, fint hackade
0,5 dl tomatpuré
1 dl rödvin, fylligt
2 burkar San Marzano tomater
salt och svartpeppar från kvarnen

Gör så här:

Börja med att koka tomatsåsen (aka The red sauce). Ett tips från Jonas som jag håller med om är att när man ändå är i farten dubbla receptet på den. Gott att ha till någon annan smarrig rätt i veckan som följer. Stek sedan färsen knaprig i omgångar i het olja. Stek sedan lök och vitlök mjuk, häll på tomatpuré och låt den får känna på den varma oljan innan du häller på vinet. Kläm sönder tomaterna för hand och häll sedan ned dem i panna. Koka upp och sänk sedan värmen, låt såsen puttra så länge du har tålamod till.

Koka pastan i väl saltat vatten 2 minuter kortare än vad beskrivningen stipulerar. Blanda ricotta med hälften av parmesanen. Smaka av med salt och peppar. Ta fram en ugnsfast form och börja med att grunda med lite tomatsås (aka The red Sauce), häll på hälften av pastan, sedan ett lager ricotta/parmesan, hälften av tomatsås (aka the Red Sauce) och sedan resten av pastan. Toppa med tomatsås (aka The red Sauce) och resten av ostmassan. Toppa med mozzarellan, låt gärna några pasta rör sticka upp så de får möjlighet att bli lite brända när du gräddar i 225 grader i cirkus 20 minuter.

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
2 comments 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Ostkaka a la Creme Catalana med citrussallad en lyxig och delikat dessert
Nästa inlägg
Umeås finest? Brännlands iscider och Andreas Sundgren.

Du borde verkligen prova det här också!

En provensalsk tarte med aubergine blir en genväg...

2023/09/26

Skogens guld – hjortron blir sylt och chutney

2023/09/23

Fläskkotletter i djävulstomater

2023/09/22

Rödbetor och getost hör ihop som kärlek och...

2023/09/20

Söndagsmiddag! Laga rostbiffen med tillbehör i ugnen.

2023/09/18

Mozzarellafyllda italienska köttbullar i himmelsk tomatsås

2023/09/16

Varm, het och vänlig – lammcurry med yoghurt...

2023/09/15

Smarrig och enkel – Indisk kardemummalax

2023/09/14

3 varianter på Inlagd gurka – till smörgås,...

2023/09/13

Filopaj med spenat, fetaost, vitlöksyoghurt och små gulliga...

2023/09/11

2 comments

Mia 2022/11/21 - 17:03

Hej!
Så smarrigt men du kanske ska förtydliga vilken sås som skall var samt var mozarellan skall in. Eller det är bara kanske jag som är korkad?!?

Anette Rosvall 2022/11/22 - 18:23

Hej Karin! Tack för ditt meddelande, jag använde Crambys beskrivning men har nu utvecklat den och förtydligat lite granna. Hoppas du provar, det var riktigt gott!

Comments are closed.

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • En provensalsk tarte med aubergine blir en genväg till himmelen.

    2023/09/26
  • Skogens guld – hjortron blir sylt och chutney

    2023/09/23
  • Fläskkotletter i djävulstomater

    2023/09/22
  • Rödbetor och getost hör ihop som kärlek och kyssar.

    2023/09/20
  • Söndagsmiddag! Laga rostbiffen med tillbehör i ugnen.

    2023/09/18

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fredag tillsammans fyllning förrätt gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept smör soppa svenskt kött sylt tips vardag vitt vin ägg

Instagram

Popular Posts

  • 1

    Snabbrimmad torskrygg med sandefjordsås och härligt smör-slungad delikatesspotatis sparris i två färger.

    2021/04/27
  • 2

    Ullas ljuvliga förrätt passar till varje fest men kanske lite speciellt till midsommar.

    2021/06/16
  • 3

    Boeuf Bourguignon inspirerad av Julia Childs kan vara världens godaste gryta.

    2021/01/18
  • 4

    Har du provat ”Lubb”?

    2017/07/08
  • 5

    Chiken Tikka Sizlar

    2020/04/22

Samarbeten

  • Bjuder på cocktails och tillbehör med Helena!

    2023/08/19
  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt