Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Jag minns min födelsedagsmiddag med lammfilé provençal, gott vin och magiskt sällskap av svärmande tordyvlar.

by Anette Rosvall 2022/11/05
written by Anette Rosvall 2022/11/05
Skriv ut receptet
357

Samtidigt som jag var och målade på Gotland i somras så fyllde jag år. Självklart blev det en födelsedagsmiddag med lamm, rödvinssås och potatis. Jag lagade den lite som den gamla klassikern filé de provençal. Ja, du vet man hyvlar potatisen ultratunn, fläskar på rejält med vitlökssmör och sedan lägger man köttet ovanpå. Enligt önskemål kokade jag även en rödvinssky. Vågar påstå att det var en magisk födelsedagsmiddag eftersom vi senare kvällen fick sällskap av svärmande tordyvlar. En sådan kväll man kan minnas länge. Maten kan man absolut passa på att göra lite när som helst. Varför inte i helgen.

Merino Organic Red Wine #2289
Logan WeemalaPinot Noir #92856
Bell’Ovile #74190

lammfilé provencal, vitlökssmör och rödvinssky

Portioner: 4

Det här behöver du:

cirka 800 gram lamm (vi använde ytterfilé)

16 stycken potatisar i tunna skivor

Rödvinssås
4 dl rödvin
1 vitlöksklyfta
2 tsk tomatpuré

1 tsk slät dijonsenap
smör
olja
2 msk kalvfond
salt och svartpeppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 180 grader, hyvla potatisen i tunna, tunna skivor och lägg dem i en ugnsfast i form, vänd runt i olivolja, salt och svartpeppar. Låt gå i ungefär 40 minuter. Ta ut formen sänk ugnen till 150 grader och klutta över vitlökssmöret, smaka av med salt och peppar in med allt ihop i 15-20 minuter till eller tills köttet gått upp i rätt tempereatur.

Under tiden du väntar på detta, steker du din köttbit. Lammytterfilén steks 1 minut på varje sida eller tills den blivit gyllenbrun. Sedan ska köttet in i samma ugnsform som potatisen, men OBS! ta ut det när köttet har fått en innertemperatur på 43 grader och låt det vila tills resten av middagen är klar.

I pannan där du stekte din lammfilé, river du i vitlök, tomatpure, dijonsenap och låter det bli varmt igen. Sedan vispar du ur pannan med rödvinet. Låt det koka ner till hälften, smaka av med kalvfond, salt och peppar.

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Såld på historier om kärlek, underbar doft av apelsinblom och smaken av den godaste chokladfondanten med kolahjärta.
Nästa inlägg
Röding, fänkål, saffran och gremolata satt som en smäck en helt vanlig söndag.

Du borde verkligen prova det här också!

Bröllop, student, jubileum eller bara en skön sommardag....

2023/06/04

The only pain i need is Cham-pajn –...

2023/06/02

Ännu mera pesto – men denna gång med...

2023/05/30

Kvinnlig färgring och rosa bubblor!

2023/05/29

Den lenaste soppan du kan tänka dig görs...

2023/05/29

The only pain i need is Cham-pajn –...

2023/05/26

När mamman i huset får bestämma – Chokladtarte...

2023/05/24

Var rädd om ogräset

2023/05/23

Öl, dirty fries och en bra streamad serie.

2023/05/22

Bruna bananer och lite bedagad grädde.

2023/05/21

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Bröllop, student, jubileum eller bara en skön sommardag. Jordgubbar gör jobbet!

    2023/06/04
  • The only pain i need is Cham-pajn – men Spumpante, Prosecco och Franciacorta funkar också ibland!

    2023/06/02
  • Ännu mera pesto – men denna gång med ärtor

    2023/05/30
  • Kvinnlig färgring och rosa bubblor!

    2023/05/29
  • Den lenaste soppan du kan tänka dig görs på blomkål.

    2023/05/29

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär bär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött tips tävling tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Popular Posts

  • 1

    Snabbrimmad torskrygg med sandefjordsås och härligt smör-slungad delikatesspotatis sparris i två färger.

    2021/04/27
  • 2

    Boeuf Bourguignon inspirerad av Julia Childs kan vara världens godaste gryta.

    2021/01/18
  • 3

    Ullas ljuvliga förrätt passar till varje fest men kanske lite speciellt till midsommar.

    2021/06/16
  • 4

    Har du provat ”Lubb”?

    2017/07/08
  • 5

    Chiken Tikka Sizlar

    2020/04/22

Samarbeten

  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt