Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Kunskap marinerad av portvin, Afternoon Tea och mycket trevligt sällskap.

by Anette Rosvall 2022/12/09
written by Anette Rosvall 2022/12/09
Skriv ut receptet
463

För ett litet tag sedan blev jag inbjuden att njuta Afternoon Tea och dricka portvin på Grand Hotel. Vi hade sällskap av Jorge Ramos från Fonseca. Är det något man någonsin undrar om portvin så är det Jorge man ska prata med. Han är liksom marinerad av kunskap om denna underbara dryck. Så medan jag satt och knaprade på underbara scones, små vackra petit fourer och smaskiga fyrkantssmörgåsar satt han och berättade allt och lite till. Jag gillade speciellt hans beskrivning av skillnaden mellan årgång 1953 och 1966. Där 1953 är som Marilyn Monroe – yppig, söt fulla med umpf och swirl. Medan 1966 är som Audrey Hepburn – sval, vacker och elegant med massor av lager. Vi smakade så klart även av en mängd olika portvin mina favoriter blev självklart Vintage Port 1994 (som förövrigt är en Audrey Hepburn enligt Jorge), en underbar 2003 (en potentiell Marilyn enligt Jorge) men även Fonseca porto Siroco en vit port – som tyvärr inte finns i Sverige än. Men som jag hoppas tas in pronto!

Så bjuder jag även på ett recept från min bok Afternoon Tea och det bästa från Storbritannien. Montgomerys Cheddar Scones – Gör dem vettja – passar utmärkt både till te, glögg och ädelost, ja och alldeles självklart till portvin.

Montgomerys Cheddar Scones

Det här behöver du:

15 stycken
40 gram kallt smör i små bitar
4,5  dl siktat mjöl
1,5 tsk bakpulver
75 gram riven cheddarost
1 dl mjölk
1 dl filmjölk
1 ägg
1 msk engelsk senap
en nypa salt
lite mjölk
smör och krasse till servering
 

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader och lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Sikta mjöl i en skål och mosa ner smöret tills det blir smuligt. Vänd då ner bakpulver och riven ost. I en annan skål vispar du ihop mjölk och filmjölk med senap, salt och ägg. Vänd ner mjölsmulorna i mjölkröran och använder en kniv för att få ihop ingredienserna till en mjuk deg. Vänd upp degen på lätt mjölat bakbord och kavla ut den (2,5 cm tjock) Stansa ut 15 stycken rundlar och lägg dem på bakplåten, pensla med mjölk och baka av i 15 minuter. Servera med smör, ost och krasse till en kopp starkt te. Eller med ädelost och portvin!

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Missa inte det vilda julbordet på Fjäderholmarna!
Nästa inlägg
Goda drycker till advent och julbord.

Du borde verkligen prova det här också!

The only pain i need is Cham-pajn –...

2023/06/10

Håll tummarna för bubbel till midsommar!

2023/06/08

S.O.S = Sill, ost och snaps! Här kommer...

2023/06/07

The only pain i need is Cham-pajn –...

2023/06/02

Kvinnlig färgring och rosa bubblor!

2023/05/29

The only pain i need is Cham-pajn –...

2023/05/26

Öl, dirty fries och en bra streamad serie.

2023/05/22

Med solen kommer lusten till de rosa vinerna.

2023/05/19

Rabarber, rabarber, rabarber och lite mangold

2023/05/13

Det ska vara tunna skivor av flankstek på...

2023/05/09

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • The only pain i need is Cham-pajn – men Cremant funkar också ibland!

    2023/06/10
  • Håll tummarna för bubbel till midsommar!

    2023/06/08
  • S.O.S = Sill, ost och snaps! Här kommer smarrigheter till midsommar.

    2023/06/07
  • Bröllop, student, jubileum eller bara en skön sommardag. Jordgubbar gör jobbet!

    2023/06/04
  • The only pain i need is Cham-pajn – men Spumpante, Prosecco och Franciacorta funkar också ibland!

    2023/06/02

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött tips tävling tårta vardag vitt vin ägg äpple

Instagram

Popular Posts

  • 1

    Snabbrimmad torskrygg med sandefjordsås och härligt smör-slungad delikatesspotatis sparris i två färger.

    2021/04/27
  • 2

    Boeuf Bourguignon inspirerad av Julia Childs kan vara världens godaste gryta.

    2021/01/18
  • 3

    Ullas ljuvliga förrätt passar till varje fest men kanske lite speciellt till midsommar.

    2021/06/16
  • 4

    Har du provat ”Lubb”?

    2017/07/08
  • 5

    Chiken Tikka Sizlar

    2020/04/22

Samarbeten

  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt