Som de flesta familjer har jag och mina barn en gemensam chatt där vi avhandlar diverse. Där skickar vi ibland töntiga små filmer och massor av musiktips. Men vi pratar också om resor, träning, inköp av presenter till kalas och tidsplanering av diverse saker och så mat. Faktiskt mest om mat om jag ska vara ärlig. Här om dagen började mina söner diskutera olika sorters hamburgare och till min stora glädje bestämde de där och då att de skulle göra en kycklingburgare som slog mig med häpnad. Älskar sådana tävlingar! hähä! Resultatet blev en enkel men vansinnigt god burgare och här kommer receptet!
Rosvalls kycklingburgare
Det här behöver du:
Burgaren
1 kg kycklingfärs
300 gram bacon, fint hackad
1 nypa socker
1 msk celerisalt
1 tsk salvia
2 ägg
1 gul lök, fint hackad
2 vitlöksklyftor, fint hackad
svartpeppar och salt
Pankoströ, ägg och mjölk samt olja till fritering
Dressing
1 dl majonnäs
4 msk fint riven pecorino/parmesan
2 vitlöksklyftor, fint rivna
2-4 msk citronsaft
några droppar het chilisås
salt och peppar
Servera med
Riktigt bra hamburgerbröd
fint skivad gul lök
cheddarost
Gör så här:
Börja med att hacka alla ingredienser till burgaren fint. Blanda ihop med kycklingfärsen, gör 6-8 burgare och låt dessa stå kallt i minst 30 minuter. Under tiden kan du förbereda sås och sallad. Blanda ihop alla ingredienser till dressingen, smaka av ohch ställ åt sidan. Skär isbergsalladen tunt och blanda med resten av ingredienserna ställ kallt tills det är dags att lägga ihop alltsammans.
Värm nu upp frityroljan. Häll upp pankoströ, mjöl och vispat ägg på varsitt fat och vänd burgarna, först i mjöl, sedan i ägg och tillsist i pankoströ. Se till att du får ett tätt lager med panko på varje burgare och gör om proceduren med ägg, mjöl och panko om det skulle behövas.
Fritera burgarna i 3-4 minuter och lägg dem att rinna av på hushållspapper. Lägg dem på en ugnsplåt lägg rejält med ostskivor på och låt dem sedan gå i ugnen 175 grader i cirka 15 minuter eller till osten har smält gott.
Så här sätter du ihop alltsammans. Rosta dina hamburgerbröd, kleta på rejält med dressing på både lock och botten. På med en tuss med den dressade salladen och lägg sedan en burgare och sist på med locket. Njut!