En smarrig sås som gärna flamberas är ett ypperligt partytrick som sätter guldkant på vilken dags om helst. Du behöver vara modig, alert och kanske också – för att vara på tårna – vänta med vinet tills efter du satt fyr på din mat. Här får du ett recept på en smarrig fredagsbiff som jag och Emma Hamberg tipsade om när vi var matredaktörer på Amelia för länge sedan. Men en flamberad Sauce Diane sitter fortfarande som en smäck till vilken köttbit som helst. Servera med en smackedäng rödpang och en syrlig tomatsallad och du är hemma och redo för helg.
A Tribute to Grace Grenache #92689El Hombre Bala #90456Langhe Nebbiolo Pio Cesare #7306
Flamberad Sauce Diane
Portioner:4
Det här behöver du:
Grillad entrecote, biff eller oxfile (efter smak och plånbok)
Smält först smöret och fräs svamp och lök tills de får en fin yta. I med senap, worchestershiresås, kalvfon, vin och till sist grädde. Vispa runt och låt såsen koka ihop på medelhög värme. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.
När såsen är klar börjar det roliga. Förberedelser är av yttersta vikt. Ta fram ett stort lock så du kan täcka över elden om den blir vild. Ta pannan av spisen och ställ dig lite vid sidan av så du inte är direkt under fläkten. Häll på en skvätt konjak och sätt fyr på spriten. Det blir en vacker ljusblå låga som brinner ut ganska snabbt. Nu är såsen helt klar. Strö över fint hackad gräslök och häll ohemula mängder över ditt grillade kött. Servera allt tillsammans med en syrlig tomatsallad.