Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Vill helst bara vara hemma och laga lasagne.

by Anette Rosvall 2023/03/08
written by Anette Rosvall 2023/03/08
Skriv ut receptet
2,7K

Jag ser nästan inte ut genom mina fönster. De är totalt igenisade och utanför yr snön, känns som om jag minst bor i Alaska. Snart är det dags för mig att utmana vädret och pulsa ner till stationen för att se om pendeltågen går som de ska idag. Kommer klä mig helt i ylle och kanske dra en mössa över huvudet. Helst skulle jag som en björn gå i ide när vädret är på detta vis. Eller åtminstone stanna kvar hemma och kanske laga en lasagne med lammfärs. Sätta mig vid bordet, tända ljus och titta ut på – det då vackra – vintervädret!

Lasagne med lamm, spenat och tre sorters ost.

Det här behöver du:

Lasagneplattor

1 sats Bechamelsås
20 gram smör
3 msk vetemjöl
1 liter mjölk
1 buljontärning
saltpeppar från kvarnen
några doftar muskot
gärna en riven vitlöksklyftor

500 gram Lammfärs
2 dl vatten
2 köttbuljongtärningar
några nypor torkad oregano.
200 gram färsk spenat
Några dl av Anettes bästa tomatsås (recept nedanför)
ca 2 dl riven parmesanost,
2 st mozzarella bollar
2 dl riven västerbottenost

salt och peppar från kvarn efter smak

Anettes bästa tomatsås
2 burkar krossade tomater
2 hackade gula lökar
3 finhackade vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2 msk tomatpuré
1 lagerblad
1 msk tomatketchup
1 msk balsamvinäger
1 msk torkad oregano
1 tsk salt
1 tsk nymalen svartpeppar

Gör så här:

Bechamelsåsen gör du så här: Smält smöret, dra kastrullen av plattan och vispa ned mjölet, se till att det blir klumpfritt och rör sedan ned mjölk och kryddor. Låt såsen koka upp och ställ den sedan åt sidan.

Fräs sedan färsen i en stekpannan tillsammans med 1 stor hackad gul lök och så mycket vitlök du vill (jag gillar mycket) när allt har fått en skön yta, häller du på vatten och köttbuljongtärningarna och några nypor torkad oregano.

Tomatsåsen gör du på detta vis: Fräs lök och vitlök i olivolja tills de är mjuka men inte brända (då är det bara att kasta allting, så hoppa över det är du snäll). Lägg i tomatpurén som också vill bryna lite i oljan för att få fram de goda söta smakerna. Häll sedan i alla andra ingredienser förutom oreganon. Låt såsen småputtra i 1 timme lägg gärna en överbliven skalk av parmesanosten i såsen medan den kokar.
Dra av grytan från värmen och tillsätt oregano. Smaka av med salt och svartpeppar.

Ja nu bygger du en lasagne som vanligt! Börja med ett lager bechamel, lägg sedan ut ett lager lasagneplattor i en stor smord ugnsfast form. Häll på lite bechamelsås och så ett lager med plattor, ett lager köttfärssås, och så den färska spenaten, bechamelsås igen och tomatsås och så mozzarellaosten i tomatsåsen. Bygg din lasagne i goda lager och sist häller du över det sista av tomatsåsen
respektive bechamelsåsen och strösslar över den rivna osten. Gratinera i 225° i ca 20 minuter. Tiden beror lite på vilka lasagneplattor du använder så kika noga på förpackingen. Servera antingen med vitkålssallad eller vanlig grönsallad med en syrlig vinegrette.

garagetgottlammLasagneloppisrensatomatsås
0 comments 0 FacebookPinterestThreadsBlueskyEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Ännu mera mackor till folket! Här kommer en ankrillette på smörstekt bröd med syrad lök!
Nästa inlägg
Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

Du borde verkligen prova det här också!

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

2025/07/08

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

2025/07/07

Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk...

2025/07/02

Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter –...

2025/06/30

Vädret kräver lite varma soppor också!

2025/06/26

Han önskar sig cheesecake på sin födelsedag.

2025/06/25

Firar med bubblor och små briocher

2025/06/24

Vaska inte kaffet! Nej gör istället Islatte istället

2025/06/23

Nu kommer värmen snart dags för fläder, rabarber...

2025/06/17

Kan inte få nog av svalkande soppor –...

2025/06/16

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

    2025/07/08
  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

    2025/07/07
  • Mer romantik, kärlek och rosa viner till folket!

    2025/07/03
  • Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk panzanella

    2025/07/02
  • Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter – 3 uttryck av elegans

    2025/06/30

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept räkor sallad smör soppa svenskt kött tips tävling tårta vardag vitt vin

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!