Jamen visst är pasta gott. Det är oftast det jag lagar när jag är sugen på något snabbt och gott. Kokandet av själva pastan går ju snabbt och elegant men såsen eller tillbehöret kan ju ta lite längre tid. Men vare sig du gör pastan själv, köper färdig, gör en snabb sås eller ett långkok så är pasta gott. Vare sig du väljer spagetti, makaroner, tortellini eller fettucini. Och för att inte krångla till det mer hittar du några av mina favoriter här som jag tycker att du absolut kan botanisera ibland. Berätta gärna om du kanske hittade en ny favorit!
400 gram durumvete
4 ekologiska ägg
1 tsk salt
(eventuellt en liten skvätt vatten om degen är för hård)
Gör så här:
Lägg mjöl och salt i en hög på bordet, gör en grop och knäck äggen däri. Vispa ihop alltsammans till en grynig massa med en gaffel. När du fått lite större smulor börjar du knåda degen med händerna. Beroende lite på storleken på äggen så kan du behöver antinge lite mer vatten eller lite mer mjöl. Degen ska vara fast, stum och inte kladdig. Pudra över det extra mjölet eller blöt dina händer och knåda sedan ordentligt i cirka 10 minuter. Låt degen vila i minst 1 timme men helst över natten.
När det är dags så kavlar du ut för hand eller med maskin och gör den pasta du vill.