Om du vill ha din bubblande fläderdryck till midsommar, får du hålla tummarna för att flädern blommar ett par dagar innan. Bubblet behöver vila mellan 2 till 4 dagar för att få sin härliga champagne-karaktär. Det är gott med fläder, och extra festligt med fläderbubbel och lite mallig kan man vara när man smäller upp korkarna och serverar sin egengjorda champagne med jordgubbar, citron och vackra isbitar med blommor i.
Här kommer även några andra smarriga saker du kan göra med din fläder. Bland annat det bästa jag någonsin gjort…. (förutom mina barn dåra ;))
FläderdrickaJordgubbs- och flädermarmeladRosvallskans restflädermarmeladFläderdricka med gin
Fläderblomschampagne
Det här behöver du:
Fläderblomschampagne 3,5 liter kokande vatten + 5 dl iskallt vatten 1 kg socker 20 stycken fläderblommor 1 msk vitvinsvinäger zest och saft från 4 ekologiska citroner (var noga med att inte få med ngt av det vita, då kan det bli beskt) en liten nypa torrjäst
Gör så här:
Ta fram din största kastrull och koka upp vattnet, häll i sockret och rör om tills det har löst upp sig. Lägg sedan i dina rensade blommor, det kalla vattnet, skalet, saften från citronen och vinägern. Rör om ordentligt och låt sedan blandningen svalna, när det är ordentligt svalt blandar du ned jästen, se till att blommorna på något sätt är under vätskan och lägg över en handduk. Låt kastrullen stå svalt och jäsa i 2-4 dagar, kika på den lite då och då. Så fort den känns lite spritsig så är den klar. Häll upp champagnen på rena kokade glasflaskor med ordentligt knäppkork. Var noga med att lämna ungefär 5 cm tomt upp till locket så att gasen får utrymme att expandera. Om du häller drickan på plastflaskor är det jätteviktigt att du håller noga koll på dem så att de inte exploderar. Det blir bra tryck i den här drickan, servera den sedan iskall med jordgubbar, citronskivor och isbitar
4 comments
[…] Anettes Fläderchampagne! […]
Läckert, detta måste provas. Hoppas verkligen på att kunna hitta några blommor i år. Ont om dem i Göteborg :/
Vilken trevlig sida du har, hit lär jag komma med jämna mellanrum. Bokmärkt och klar 🙂
Håller tummarna för att du hittar fläder och tackar för komplimangen! Välkommen åter 😉
Å det där låter helt ljuvligt! Nu måste jag ragga upp ett fläderträd 🙂
Comments are closed.