Är du en sådan som inte riktigt lärt dig tycka om fänkålen? Tänk om vettja det är en god grönsak som går att tillaga på en mängd sätt. Här hittar du lax, lamm, torsk och röding. Du får också recept på en smarrig fänkålsgravade lax med en krispig, fräsch sallad på fänkål och citron som passar finfint till det mesta vettja. På bilden ser du den serverad till varmrökt lax och färskpotatis. Vi drack ett vansinnigt gott vin på chenindruvan från Woman and Wine, Sydafrika till. Läs och laga du kommer att bli glad jag lovar!
Fänkålsgravad lax med fänkålsalladLamm med fänkål, senap och jordärtsskockorGrillad fisk med fänkålRöding med bakad fänkål
Fänkålsgravad lax med fänkålsallad
Det här behöver du:
Du behöver:
800 gram lax med skinn, utan ben
3/4 dl salt
3/4 dl socker
1 tsk grovmalen vitpeppar
rivet skal av 2 citroner
1 litet finstrimlat fänkålshuvud
0,5 dl pernod (eller annan lakritssmakande sprit)
Fänkål- och citronsallad
1 fänkålsstånd tunt skivad helst med mandolin
1 liten mild lök - jag använde silverlök, tunt skivad helst med mandolin
1 citron zest och saft
6 msk smakrik rapsolja
salt och svartpeppar från kvarnen
Gör så här:
Gör så här: Dela laxen i två lika stora bitar. Blanda alla kryddorna och klappa in dem på köttsidan av ena laxbiten, droppa över spriten. Lägg över den andra laxbiten som lock. Stoppa ner laxpaketet i en plastpåse och låt det sedan vila i en form. Lägg på en tyngd och skjuts in i kylskåpet i 2 dygn. Vänd gärna laxen några gånger så att smakerna riktigt gosar in sig i laxköttet. Innan servering skrapar du av kryddorna från laxen och skär den i tunna skivor.
Servera med salladen som du gör på detta vis. Hyvla lök och fänkål tunt, tunt. Blanda ihop olja, citronsaft och zest med salt och peppar. Massera in dressingen i salladen och smaka av med salt och peppar.