Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Sötsurt och knaprigt fläsk på tallriken och vin med restsötma i glaset. WinWin!

by Anette Rosvall 2021/03/12
written by Anette Rosvall 2021/03/12
fredagsmys, restsocker, sötsurt, fläsk, relisch
1,6K

Det finns sötsaker och så finns det sötsaker. Trots att jag är en sockerråtta av rang så är jag väldigt noga med vad jag stoppar i mig.  Så även om jag gärna dricker viner med restsötma så är fortfarande balansen av yttersta vikt. Jag vill inte ha viner som lämnar en kläggig sötsliskig film i munnen. Nej syran måste finnas där som en hjälpande hand. När jag äter chilihet eller kryddstark mat så dricker jag med gladaste min, just sådana viner som ibland kan ha uppåt 70 gram restsocker. Det kanske låter massor, men de här vinerna är oftast helt balanserade och alldeles underbara. Ett annat plus är att de har något lägre alkholhalt. Om du väljer att laga mitt sötsura fläsk med relish och jordnötscrunch enligt recept här nedanför – det hoppas jag så klart – så prova gärna att göra som jag, dricka ett vin med restsötma till maten.

    Anettes sötsura fläsk med jordnötscrunch

    Det här behöver du:

    Fläsket
    500 gram grisnacke eller bog
    panko
    vispat ägg cirka 2 stycken
    vetemjöl
    salt och peppar

    Sötsur Relish
    1 stor rödlök i klyftor
    1 bifftomat i klyftor
    1 halv gurka i tunna stavar
    2 stycken bakade paprikor i tunna skivor
    Röd chili efter behag

    En 1-2-3 lag
    en stjärnanis
    en kanelstång
    en liten näve russin

    Jordnötssås
    2,5 dl kokosgrädde
    2 vitlöksklyftor finhackade
    1 dl crunchy jordnötssmör
    saften av 1 lime
    1-2 msk fisksås

    Garnering & servering
    en näve grovt hackade jordnötter
    samt
    färsk koriander
    kokt jasminris

    Gör så här:

    Börja med relishen så att smakerna får stå och gosa till ordentligt. Skär alla grönsaker i strimlor/skivor och klyftor. Koka upp en 1-2-3 lag genom att ta 1 dl socker, 2 dl ättika och 3 dl vatten, lägg även ner kryddorna. Medan lagen fortfarande är varm öser du ner grönsakerna, om du vill föser du ner hela baletten i en snygg glasburk. Den här relishen är smarrig till mycket och kan sparas ett tag i kylen om det skulle bli något över.

    Nu till såsen. Blanda ihop alla ingredienser, rör om koka upp, och ställ på varmhållning.

    Och så till köttet, skär din grisnacke eller bok i tunna slamsor, vänd dem först i vetemjöl (som du kryddat upp med salt och peppar) sedan i äggvispet och till sist i pankoströt. Ja! Det går lika bra med vanligt ströbröd, men panko är liksom frasigare.

    Nu skall fläsket brinna, eller friteras. Jag brukar hälla ungefär 2 cm olja i en stekpanna med hög kant, låta det bli hett som attan. Antingen tar du tempen på oljan, den skall vara mellan 160-190 grader, eller så slänger du ner en liten bit vitt bröd som skall bli gyllene då är det dags att lägga dit fläskbitarna. Fritera eller stek i några minuter på varje sida, det skall bli gyllene.

    Servera med en kopp ris, relish och jordnötssås, på toppen dekorerar du med grovt hackade salta jordnötter och fint hackad korriander.

    Smaklig spis!

    Har du lagat det här?
    Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
    0 comment 0 FacebookPinterestEmail
    Anette Rosvall

    previous post
    Jag presenterar Gräddfilspuddningen, pannacottans kusin, inte lika söt men minst lika god!
    next post
    Hurra idag är det 3.14 då är det läge att bombastiskt fira Pi. Regeln är att äta runda godsaker!

    You may also like

    Du måste prova att baka Monikas limpa!

    2023/04/01

    Fredag med guldkant = Sauce Diane, syrlig tomatsallad...

    2023/03/31

    Salig åminnelse – Jag tror jag lagar svärmorsans...

    2023/03/29

    Riesling kommer i massor av olika färger och...

    2023/03/27

    Här tipsar jag om några av mina bästa...

    2023/03/26

    Åkes Key Lime Pie är både enkelt att...

    2023/03/22

    Känner du till Albariño eller Alvarinho en populär...

    2023/03/20

    Här tipsar jag om några av mina bästa...

    2023/03/20

    Dillkött är nog en av de godaste grytorna...

    2023/03/15

    Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

    2023/03/10

    Anette Rosvall

    Anette Rosvall

    Sugar, spice & everything nice!

    Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

    Keep in touch

    Twitter Instagram Pinterest Snapchat

    Recent Posts

    • Du måste prova att baka Monikas limpa!

      2023/04/01
    • Fredag med guldkant = Sauce Diane, syrlig tomatsallad och ett smackedäng rödpang

      2023/03/31
    • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

      2023/03/30
    • Salig åminnelse – Jag tror jag lagar svärmorsans Pascha i påsk.

      2023/03/29
    • Riesling kommer i massor av olika färger och smaker.

      2023/03/27

    Categories

    Tags Cloud

    #Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött tips tårta vitt vin ägg äpple

    Instagram

    Följ mig på YouTube

    https://youtu.be/wonThNBTPg8
    https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

    Samarbeten

    • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

      2023/03/30
    • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

      2023/02/21
    • Do you like Pina Colada? JA absolut!

      2023/01/19
    • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

      2023/01/17

    Media & TV/Radio

    • Filmer jag gillar och goda viner.

      2022/03/08
    • Räkor och vin, radiosnack!

      2022/02/23
    • Billiga bra vita viner

      2022/01/31
    • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

      2021/12/20
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • Pinterest
    • Linkedin
    • Email
    • Bloglovin

    @2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


    Back To Top
    Anette Rosvall
    • Hem
    • Anette Rosvall
    • Kontakt