Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Chokladtarte med inlagda päron, ganache och kaffekola.

by Anette Rosvall 2021/05/09
written by Anette Rosvall 2021/05/09
1,1K

Jag är väldans förtjust i inlagda päron, äter dem gärna bara med lättvispad grädde. Men det finns ju massor av annat skoj man kan göra med dem. Den här pajen till exempel gjorde jag – till familjens stora glädje – för ett par år sedan. Det är ett underbart sprött och smörsmuligt chokladpajskal som fylls med en chokladganche, toppas med mjukt vispad grädde, inlagda päron och till sist dekoreras med kaffekolasås och brynt vit choklad. Det är lite pyssligt men när man tar den första tuggan så förstår man att det var värt varenda sekund!

Jag slår alltid ett slag för de söta vinerna som oftast blir en smula styvmoderligt behandlade. Så här komme även några mumsiga tipsa om dryck som passar som en smäck till den här efterätten, kaffet får vänta tills senare.

Masi har givit sin recioto namnet änglarnas nektar och jag håller med. Drycken är simmigt mjuk, doftar och smakar i massor av underbara lager. Bland annat choklad, mörka körsbär, katrinplommon och fikon Masi Angelorum Recioto kommer i halvflaska och kostar 249kr #72068

Att jag gillar portvin är ingen hemlighet. Jag njuter gärna ett litet glas på vintern medan jag lyssnar på bra musik och tänker på livet. Eller då jag sitter ute på min altan och puffar på min pipa. Den här godingen från Niepoort är årgångsbetecknad från 1997 och bjuder på silkigmunkänsla, en balanserad syra samt toner av kaffe, toffee, honung och torkad frukt Colheita Niepoort Vinhos, 1997 hittar du på väl utvalda butiker för 589kr med nummer #95590

Chokladtarte med päron, ganache och kaffekola.

Det här behöver du:

Mördeg
4 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
en nypa salt
100 gram iskallt smör i tärningar
3 msk iskallt vatten

inkokta päron
7 dl Strösocker

6 dl Vatten 

2 dl Sherry Monteagudo Palo Cortado

2 kilo Päron eller äpplen, fasta 

1 styck Vaniljstång

Choladganache
200 gram choklad (så mörk som du vill ha den)
2 dl vispgrädde
1 msk smör

Rostad vit choklad
100 gram vit choklad, grovt riven

Kaffekolasås
1 dl mörkt muscovadosocker
1 dl vispgrädde
o,25 dl starkt, starkt kaffe
1 dl sirap

Gräddkräm
2 dl grädde, mjukt vispad
2 dl creme fraiche
1 nypa vaniljsocker

Gör så här:

Börja med att nypa ihop alla ingredienser till mördegen. När du har en deg plattar du ut den, plastar in den och lägger den i kylen medan du fixar resten. När alla andra ingredienser är klara så är det dags att baka av din tarte-botten. Kavla ut degen till 0,5 cm. Klä en 22 cm springform med löstagbar kant. Låt degen hänga över kanten, baka av den i 15 minuter i 185 grader. Skär försiktigt bort överhänget, nu får du en perfekt rakt kant, låt bottnen svalna och fyll den sedan med ganache, gräddkräm, päron, sås och toppa med rostad choklad.

Koka in päronen enligt receptet här du väljer så klart själv vilken smaksättning du vill ha på dem.

Sedan är det dags för att fixa ganachen, hacka chokladen i små bitar och lägg i en plastbunke. Koka upp grädden och häll den het över chokladen. Rör om tills alla bitar är helt smälta och ställ den sedan svalt ett tag.

Rosta den vita chokladen genom att först riva den grovt på ett bakplåtspapper och sedan låta den gå i ugnen i 185 grader i högst 7 minuter. Håll ögonen på den den skall bara bli gyllenbrun!

Såsen är lätt som en plätt, häll alla ingredienser i en kastrull och koka tills allt socker smält, låt den svalna.

Vispa till sist grädde och creme fraiche, smaksätt med lite vanilj.

Servera och njut!

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
En god miniwallenbergare med festkapris och en sötsyrlig lingonmajonnäs.
next post
Pappas festliga soppa.

You may also like

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/20

Dillkött är nog en av de godaste grytorna...

2023/03/15

Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

2023/03/10

Vill helst bara vara hemma och laga lasagne.

2023/03/08

Ännu mera mackor till folket! Här kommer en...

2023/03/07

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/01

Tårta med choklad- och körsbärsfyllning, vevgrammofon och en...

2023/02/28

Kall-varm, kärleksfull pasta med tonfisk och senap.

2023/02/27

En Toast Greta är bannemej en av de...

2023/02/24

Något av det mysigaste jag vet…

2023/02/23

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Känner du till Albariño eller Alvarinho en populär grön druva som ger ljuvliga viner.

    2023/03/20
  • Här tipsar jag om några av mina bästa sallader och tillbehör.

    2023/03/20
  • Dillkött är nog en av de godaste grytorna jag vet.

    2023/03/15
  • Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

    2023/03/10
  • Vill helst bara vara hemma och laga lasagne.

    2023/03/08

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött tips tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17
  • Jag gillar att vara busig. Fram med semlorna nu!

    2023/01/13

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt