Jag är väldans förtjust i inlagda päron, äter dem gärna bara med lättvispad grädde. Men det finns ju massor av annat skoj man kan göra med dem. Den här pajen till exempel gjorde jag – till familjens stora glädje – för ett par år sedan. Det är ett underbart sprött och smörsmuligt chokladpajskal som fylls med en chokladganche, toppas med mjukt vispad grädde, inlagda päron och till sist dekoreras med kaffekolasås och brynt vit choklad. Det är lite pyssligt men när man tar den första tuggan så förstår man att det var värt varenda sekund!
Jag slår alltid ett slag för de söta vinerna som oftast blir en smula styvmoderligt behandlade. Så här komme även några mumsiga tipsa om dryck som passar som en smäck till den här efterätten, kaffet får vänta tills senare.
Masi har givit sin recioto namnet änglarnas nektar och jag håller med. Drycken är simmigt mjuk, doftar och smakar i massor av underbara lager. Bland annat choklad, mörka körsbär, katrinplommon och fikon Masi Angelorum Recioto kommer i halvflaska och kostar 249kr #72068
Att jag gillar portvin är ingen hemlighet. Jag njuter gärna ett litet glas på vintern medan jag lyssnar på bra musik och tänker på livet. Eller då jag sitter ute på min altan och puffar på min pipa. Den här godingen från Niepoort är årgångsbetecknad från 1997 och bjuder på silkigmunkänsla, en balanserad syra samt toner av kaffe, toffee, honung och torkad frukt Colheita Niepoort Vinhos, 1997 hittar du på väl utvalda butiker för 589kr med nummer #95590