Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Syrliga lingon, kladdig söt tjinuskisås och bitter mörk choklad

by Anette Rosvall 2021/11/27
written by Anette Rosvall 2021/11/27
1,7K

Alltså detta är kanske inte en riktig kladdkaka… men ändå. Balansen av den mörka lite bittra kakaon till de syrliga lingonen och den söt-salta kolasåsen gör att den här pajen blir en riktig snackis. Du kan göra en stor paj som du fyller med kolasås, eller gör du som jag gjort på bilden, stansar ut små rundlar av pajdegen som du toppar med lingon i en liten hög och ringlar kola såsen över.

Lingon- och tjinuskitarte med mörk chokladbotten

Det här behöver du:

Pajdeg
4 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
en nypa salt
175 gram iskallt smör
4-6 msk iskall grädde

När du skall baka ut den här pajen, kan du antingen göra som jag gjorde på bilden. Stansa ut 8-10 småpajer, eller så klär du en låg pajform (cirka 24 diameter) med pajdegen. Bakar av i 10-20 minuter, beroende på storlek och låter den svalna tills du skall servera pajen.

Tjinuskikräm
3 dl socker
2 dl grädde
75 gram smör
en liten nypa salt

Garnering och servering
200 gram frysta lingon
florsocker och eventuellt lite gröna blad

Gör så här:

Nyp ihop alla torra ingredienser tillsammans med det iskalla smöret tills du har en smulig massa. Häll på grädden och knåda snabbt ihop din pajdeg, kavla ut den till en tjock rundel, plasta och lägg in i kylen i minst en halvtimme. Detta gör att det färdiga pajskalet blir extra frasigt och gott. Under tiden du väntar kan du förbereda tjinuskikrämen.

Häll sockret i en tjockbottnad kastrull och låt det smälta utan att röra om, när det är gyllenbrunt tillsätter du grädden försiktigt för det fräser och skvätter lite granna. Dra ifrån kastrullen från plattan och rör ner smöret. När det är smält låter du kolakrämen svalna, smaka sedan av med en nypa salt för att balansera det söta.

En timme innan du skall bjuda på din paj sätter du på ugnen på 225 grader och bakar av ditt pajskal i cirka 20 minuter. Låt det svalna och häll i lingonen, ringla Tjinjuskikrämen över lingonen och dekorera med florsocker och gröna blad. Servera medan lingonen fortfarande är frusna.

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Annorlunda söndagsstek.
next post
Fiskrullader med spätta o rökt lax i saffransgul sås.

You may also like

Åkes Key Lime Pie är både enkelt att...

2023/03/22

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/20

Dillkött är nog en av de godaste grytorna...

2023/03/15

Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

2023/03/10

Vill helst bara vara hemma och laga lasagne.

2023/03/08

Ännu mera mackor till folket! Här kommer en...

2023/03/07

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/01

Tårta med choklad- och körsbärsfyllning, vevgrammofon och en...

2023/02/28

Kall-varm, kärleksfull pasta med tonfisk och senap.

2023/02/27

En Toast Greta är bannemej en av de...

2023/02/24

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Åkes Key Lime Pie är både enkelt att göra vansinnigt god att äta.

    2023/03/22
  • Känner du till Albariño eller Alvarinho en populär grön druva som ger ljuvliga viner.

    2023/03/20
  • Här tipsar jag om några av mina bästa sallader och tillbehör.

    2023/03/20
  • Dillkött är nog en av de godaste grytorna jag vet.

    2023/03/15
  • Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

    2023/03/10

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött tips tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17
  • Jag gillar att vara busig. Fram med semlorna nu!

    2023/01/13

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt