Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

När Viktor fyller år väljer han lasagne.

by Anette Rosvall 2022/03/18
written by Anette Rosvall 2022/03/18
774

En vacker dag i mars föddes min äldste son Viktor faktiskt samma dag som sin pappa. Så nu när vi firar Viktors födelsedag så firar vi alltid Jonas på samma gång. Viktor har så länge han kunnat valt att äta lasagne till middag och så blir det även i år. En klassisk variant med nötfärs och bechamelsås med ohemula mängder ost. Jag slänger in några varianter här nedanför också för dig som gillar ombyte. Men missa inte Viktors lasagnen som är extra god eftersom den lagas med min bästa tomatsås.

Öppen hummerlasagne – ett säkert och väldigt gott kort till fest!
Lasagne med lamm & fårbechamel och andra goda rätter med lammkött.
En vild lasagne

Viktors Lasagne

Det här behöver du:

lasagneplattor
ca 4 dl parmesanost, riven
salt
peppar

Bechamelsås:
2 msk smör
4 msk vetemjöl
4 dl mjölk
(2 dl grädde eller ta bara mjölk)
salt
peppar

köttfärssås
500 g nötfärs
3 klyftor vitlök, hackade
2 gula lökar, hackade
smör, till stekning
2 förp krossade tomater (à 400 g)
1 dl mango chutney
4 msk tomatpuré

Anettes bästa tomatsås
700 g tomat, delade (ta bort det gröna i mitten)
2 gula lökar, hackade
3 klyftor vitlök
2 msk olivolja
2 msk tomatpuré
1 lagerblad
1 msk ketchup
1 msk balsamvinäger
1 msk torkad oregano
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar, nymalen
1 dl chilisås

Gör så här:

Bechamelsås: Smält fettet i en kastrull och rör i mjölet.Ta kastrullen från värmen och tillsätt vötskan. Vispa till en klumpfri sås och låt allt få ett uppkok. Salta och peppra och tillsätt valfri smaksättning – prova dig fram och var inte rädd. Det värsta som kan hända är att det inte blev så gott och då tar det typ 5 minuter att göra en ny sås.

Köttfärssås: Stek lök och vitlök i lite smör och lägg åt sidan. Fräs köttfärsen i omgångar och blanda sedan ihop färsen med lök och vitlök. Blanda i alla blöta ingredienser (ja du vet, krossade tomater, tomatpuré, chilisås, fond och sånt) och krydda efter smak. Provsmaka hela tiden för smaken förändras ju mer det kokar ihop. Låt såsen koka i minst 30 minuter!

Tomatsås: Fräs lök och vitlök i olivolja tills de är mjuka men inte brända (då är det bara att kasta allting, så hoppa över det är du snäll). Lägg i tomatpurén som också vill bryna lite i oljan för att få fram de goda söta smakerna. Häll sedan i alla andra ingredienser förutom oreganon. Låt såsen småputtra i 1 timme. Dra av grytan från värmen och tillsätt oregano. Smaka av med salt och svartpeppar.

Lasagne: Lägg ut ett lager lasagneplattor i en stor smord ugnsfast form. Häll på lite bechamelsås och så ett lager köttfärssås, bechamelsås igen och tomatsås och strö över lite riven ost. Bygg din lasagne i goda lager och sist häller du över det sista av tomatsåsen respektive bechamelsåsen och strösslar över det sista av den rivna osten. Gratinera i 225° i ca 20 minuter. Tiden beror lite på vilka lasagneplattor du använder. Läs noga på förpackningen!

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
En brunch med alla mina pinglor gjorde min dag.
next post
Sverige är självförsörjande på tre livsmedel. Spannmål, morötter och socker!

You may also like

Åkes Key Lime Pie är både enkelt att...

2023/03/22

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/20

Dillkött är nog en av de godaste grytorna...

2023/03/15

Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

2023/03/10

Vill helst bara vara hemma och laga lasagne.

2023/03/08

Ännu mera mackor till folket! Här kommer en...

2023/03/07

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/01

Tårta med choklad- och körsbärsfyllning, vevgrammofon och en...

2023/02/28

Kall-varm, kärleksfull pasta med tonfisk och senap.

2023/02/27

En Toast Greta är bannemej en av de...

2023/02/24

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Åkes Key Lime Pie är både enkelt att göra vansinnigt god att äta.

    2023/03/22
  • Känner du till Albariño eller Alvarinho en populär grön druva som ger ljuvliga viner.

    2023/03/20
  • Här tipsar jag om några av mina bästa sallader och tillbehör.

    2023/03/20
  • Dillkött är nog en av de godaste grytorna jag vet.

    2023/03/15
  • Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

    2023/03/10

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött tips tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17
  • Jag gillar att vara busig. Fram med semlorna nu!

    2023/01/13

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt