Monthly Archives

februari 2020

Jag pratar sportdryck på radion och berättar om att jag saknar mina barndoms resor till fjällen. Vi packade bilen full och bakluckan innehöll inte bara kläder utan mamma hade även tryckt in både lasagne och köttgrytor.

Det var ett smart drag av föräldrar som gillade att åka skidor. För när familjen kom ner från backen med rosiga kinder och hungriga som vargar kunde de bara koka potatis, ris eller pasta eventuellt skära en sallad och sedan var allt klart. Efter middagen var det galet skönt att kasta sig in i bastun efter en dag i skidbacken, liksom mjuka upp alla leder och muskler.

Samuel Smith’s Imperial Stout Nr 1269 – Min pappa slängde alltid öl på bastu-aggregatet det gjorde att det doftade makalöst gott av nybakat bröd. Det här kanske inte är vad han skulle valt men nu är det ju jag som tipsar. Samuel smiths imperial stout bjuder på en mörk, maltig smak med toner av rostat kaffe och choklad men har ändå en skön syra. Dessutom är flaskan galet snygg.

Domaine de Verquière, Rasteau Nr 2179 för 147 kr – Efter en dag ute i snön kan det vara gott att tända ljusen, värma på köttgrytan och dela på en pava rött. Det här är faktiskt ett av mina favoritviner där jag hittar massor av friska skogsbär och fina örter.

Ferna Nr 11343 Svartvinbärsglögg för 49 kr – Visst kan man fortsätta dricka glögg. Speciellt gott är det efter ett häftigt åk i backen. Öppna din termos och ta en slurk av den svartvinbärsdoftande glöggen med traditionella smaker som kanel, pomeransskal och kardemumma.

0 comments
0 FacebookPinterestThreadsBlueskyEmail

Ibland träffar man människor med en underbar energi. Man märker att de verkligen älskar sitt jobb och allt de säger uttalas med en passion som får dig galet inspirerad och le med hela ansiktet. Precis en sådan person är Isabelle Vallois, hon är energisk, kunnig och lika härlig som de drycker hon producerar tillsammans med sin familj. Egendomen Diebolt Vallois härhör från två riktigt gamla Champagneodlar-släkter som för en tid sedan slogs samman på grund av giftemålet mellan pappa Jacques Diebolt och mamma Nadia Vallois .

En dag i höstas fick jag nöjet att träffa just Isabelle hennes mor Nadia samt prova deras fantastiska viner. De odlar nästan alla sina champagner i sin hemby Cramant som är en GrandCru by i regionen Côte des Blancs i Champagne. Det sägs att vin härifrån blir elegant men också lite mjukare, oftast med toner av grädde, vit choklad eller yoghurt. Champange från Diebolt Vallois är inget undantag jag är mycket förtjust i smakbilden. Vinerna är eleganta, florala, med massor av frukt och så den karaktärisktiska krämiga gräddigheten.

Vi fick nöjet att prova några äldre årgångar av husets prestige champagne Fleur de Passion. Om du någon dag känner du att du behöver en rejäl tonartshöjning på din dag så testa gärna Fleur de Passion. Om du kan lägga vantarna på en sådan flaska så kan du sitta nöjd ett tag. Den är självklart otroligt god just nu, men om du klarar att vänta ett par år så blir du rikligt belönad. För tiden på flaska gör underverk till ett redan magnifikt vin.

Ja för visst är det viktigt med balans i livet! Det tycker jag gäller allt så idag en tråktisdag när den gråa himlen aldrig riktigt lyfter och stormarna viner runt husknuten lägger jag in tisdagschampagnen på kylning för att toppa kvällen med för Diebolt Vallois gör även en extremt prisvärd ”vanlig” champagne. Prestige Brut bjuder på en härligt krämig karaktär med toner av vit chokladpannacotta och gröna äpplen, ett bra tryck i syran och precis vad man behöver en helt vanlig tisdag om du frågar mig.

0 comments
0 FacebookPinterestThreadsBlueskyEmail

Jag vet inte om ni har kollat in TED. Har ni det så vet ni vad jag talar om, och om ni inte har det så är det dags nu. TED är en ideel förening som jobbar för att sprida idéer som är värda att sprida. Forskare, föreläsare och andra intressanta människor får 15 minuter på sig för att snacka om sin goda idé. Jag har tittat på och lärt mig en massa bra saker och det senaste jag kikade på var ett föredrag om hur ostron kan rena vattnet i New Yorks hamn.

Ostron och musslor och andra blötdjur är duktiga på att rena vattnet där de bor. De innehåller mängder av proteiner, mineraler och andra nyttigheter, så för både oss och miljön är de bra val. Nu är musslornas bästa tid på våren men jag vill ändå dela med mig av det här goda receptet.

0 comments
0 FacebookPinterestThreadsBlueskyEmail

Att de rosa vinerna passar fint en solig dag är det väl ingen som har ifrågasatt, men att det sitter som en smäck till mat vilken dag som helst kanske inte är lika välkänt. Vinerna kommer i en bred färgskala från ljust underklädsrosa till kraftfullt discorosa. På samma sätt är det med smakerna. Från lätt och elegant i smak och doft till kraftfullt kanske till och med med tanniner. Färg och smak beror på vilka druvor som används men även på hur länge skalen har fått laka ur eller macerera som det heter på vinspråk. Men varför vi bara dricker rosé på våren har jag aldrig fattat det är ett utmärkt komplement till många maträtter och ett smart alternativ när man inte vill välja om man vill ha rött eller vitt.

Mateus Nr 2571 för 69 kr – Det här är det allra första vinet jag någonsin köpte själv och drack. Det har en låg alkoholhalt är lätt pärlande, vackert rosa i färgen och smakar lite som hallongodis i munnen. Som ung och nybörjare tyckte jag att det var fantastiskt gott. Jag kan fortfarande tycka att det kan ha sin plats på matbordet till exempel till en smarrig kycklingsallad med hallonvinegrätt.

Tavel Les Lauzeraies #2724 för 129kr – Det här vinet har en härligt hallonröd färg och sitter som en smäck till de flesta fågelrätter. Till exempel får en grillad kyckling det bra sällskap i glaset av detta vin som smakar granatäpple, hallon och mogna jordgubbar.

Fresita SB nr 7866 sek 89,- kommer ifrån Chile med smak av friska, nyskördade jordgubbar med alldeles lagom mycket bubblor i. Det här vinet passar till en o-söt och fruktig dessert eller kanske en förrätt med frukt. Förutom den goda smaken som kommer utav äkta jordgubspuré, och de härliga bubblorna så har vinet en låg alkoholhalt vilket ger det ytterligare en fördel som start på en lång och lycklig festkväll.

0 comments
0 FacebookPinterestThreadsBlueskyEmail

Ni har väl hört talas som tipset som säger att man alltid dricker rött till kött och vitt till fisk. Glöm det är ni snälla för att välja rätt dryck till maten har med mer än färg att göra. Tänk istället balans och komplexitet, samt vilka tillbehör du serverar till och dessutom vilken tillagningsmetod du använder. När det gäller att kombinera det du skall äta med den godaste drycken så brukar mitt bästa tips vara att utgå från tillbehören. För det är skillnad på vad som smakar bäst om du serverar en tung gorgonzolasås eller smörslungad färsk spenat till din fläskfilé. Det är oftast tillbehören som bestämmer vad som smakar bäst att hälla i glaset. Så mina tips den här vecka kommer att utgå ifrån smarriga såser, röror och vispade smör samt risotto, pasta, potatis och gratänger. Prova mina tips och se om du håller med!

Morgon Nr 5106 för 109kr – Vem har bestämt att man måste dricka vitt vin till fisk. Det här är ett jordgubbsbärigt lätt och mjukt rödvin som är supergott till en fiskfilé serverad med bitar av stekt sidfläsk, brynt smör och potatispuré.

Claude Val Rouge Nr 32153 för 69 kr – Som en liten syrlig men mjuk bärkompott kryddad med lagerblad, kanel och muskot är detta vin från Södra Frankrike och för att inte störa för mycket serverar vi en mild örtig böngryta med ugnsstekt fläskfilé smaksatt med bitar av sidfläsk.

Collevite #2421 för 89 kr – Ett friskt, fräscht och fruktigt italienskt vin med inslag av äpplen, päron och citrus. Frukterna samsas med nötter och örter och det gör att viner är smarrigt till en kycklinggryta som serveras med en gräddig och currydoftande sås och ris.

0 comments
0 FacebookPinterestThreadsBlueskyEmail

En långsamt bakad kryddrubbad viltstek med svampfräs och tryffeldoftande polentakräm. Kan det vara något att sätta tänderna i kanske? Det här receptet tog jag fram till en plåtning med Hermansson. Så vinerna jag valt till är ifrån dem. På bilden står min son Viktor och är snygg i ett skinförkläde. Om du inte har en son i skinnförkläde som sällskap så går det lika bra att laga rätten själv. Eftersom steken går länge i ugnen så har du ingen brådska utan kan duka fint, pyssla med tillbehören och välja vin i lugn och ro. När gästerna kommer doftar det mumma i hela huset.

0 comments
2 FacebookPinterestThreadsBlueskyEmail

Suzs fröiga knäckebröd är ett smarrigt knäckbröd som min storssyster brukar baka till fest och kalas. Det är lätt att göra och smakar mumma till både ostbrickan och till frukost. Vill du ha recept på fler tillbehör till ostbrickan så hittar du ett mumsigt recept på min moutarda här .


0 comments
0 FacebookPinterestThreadsBlueskyEmail

Den här texten skrev jag till tidningen Magasin Måltid som publicerade den för cirka ett år sedan. Nu får ni som missade den läsa här istället. Populistiska nyheter som lyriskt lyfter fram alkoholens positiva påverkan där fakta är tagen från diverse vetenskapliga studier publiceras då och då i kvälls- och dagstidningar. Men det är nog inte det som påverkade politikerna till att ändra lagen den 1 juni 2012. Nej jag tror och hoppas på att man mest tänkte på de äldres livskvalitet när man såg till att det blev tillåtet att servera alkoholhaltigt – det vill säga vin, starköl och andra jästa drycker – på särskilda boenden där måltider erbjuds. För visst är det ändå så att en liten rackare till sillen självklart inklusive en liten snapsvisa, en god öl till sjömansbiffen och ett glas rött till köttgrytan ändå höjer livskvaliteten och sätter guldkant på tillvaron hur ung eller gammal man än må vara?

Att kunna unna sig en guldkant på tillvaron och att få dräglig mat och dryck på äldre dagar är en fråga som seglat upp på agendan och som många har åsikter om. Enligt Richard Tellström, Docent och lektor i måltidskunskap så är offentlig mat den vi har mest kunskap om på grund av den offentliga upphandlingen. Redan så tidigt som på 1600-talet hittar man information om den mat som serverades. Han menar att maten då till stor del bestod av bra kolhydrater i reglerad form. Samt sådant som var näringsrikt men ändå lätt att laga till många som till exempel grytor, välling, gröt, lappskojs och annan husmanskost. Men att servera alkohol på äldreboendet är en modern fråga som kanske har blivit aktuell i och med att vi fått en annan syn på måltiden. Richard berättar –Förr innebär guldkant på tillvaron att ha mat på bordet, och kanske äta både kött och potatis. Men I och med att vi gick med i EU på 90-talet så har den svenska matproduktionen fått konkurrens och vi har tillgång till både fler val men även fler exklusiva produkter. Matkostnaden har gått ner från 35% av disponibel inkomst på 50-talet till dagens 12 till 13%. Enligt Richard beror det både på sänkta matkostnader på grund av just konkurrensen men även höjda inkomster. Detta faktum har också givit oss en möjlighet att lyxa till det då och då och en del av guldkanten vid matbordet är att kunna ta ett glas vin, öl eller en snaps till den maten.

Men att unna sig gott på tallrik och i glas är ju lätt när man får välja själv. Men hur är det då med den lille rackaren, kan vi utan dåligt samvete servera alkohol till de äldre? Jo då, det kan verkligen verka så, dessutom kan jag när jag läser de nyheter som publiceras nästan få för mig att det är nyttigt också. För i jakten på information om alkoholens för- och nackdelar i samband med åldrandet, har jag hittat texter som nästan känts för bra för att vara sanna. Jag noterar att det är vanligt att bygga nyheter på forskningsstudier som till exempel den den som publicerades i mars 2017 från Virginia Tech Carilion Research Institute i USA där man efter diverse djurförsök upptäckt att ämnet resveratrol – en polyfenol som finns bland annat i skalet på röda vindruvor – skyddar den neurologiska synapserna samt saktar ner hjärnans åldrande. Undersökningen verkar även helt makalöst visa på att ämnet minskar risken för cancer, altzheimer samt tar bort de dåliga effekterna utav en alltför fet diet. Så när jag läst artikeln tror jag att många med mig säkert drar slutsatsen att det bästa förutom att dricka vin så ofta man får chansen, borde vara att även skvätta ner ohemula mängder av sagda dryck i maten man lagar. Dessutom låter det ju som om konsekvensen av detta också blir att man borde fortsätta dricka så långt upp i åldern man kan och har lust.

Men det finns så klart en massa andra saker som spelar in för att kunna göra en korrekt tolkning av de vetenskapliga undersökningarna som åsyftas. Det krävs nog nästan att man har en forskarexamen för att kunna tolka dem helt korrekt samt för att få fram resultat som går att dra slutsatser ifrån. Dessutom tror jag att vi alla trots avsaknad av ovannämnd examen kan komma överens om att alkohol är en mycket komplex fråga som inte bara handlar om forskningsstudier. Det faktum att alla människor är olika, att vi påverkas på grund av bakgrund, gener och miljö på en mängd skiftande sätt är något som vi måste utgå ifrån. Som så mycket annat i livet så är det balansen som är det viktig. Att dricka och äta i måttliga mängder är det som är nyttigast och som de flesta människor mår bäst av. Jag frågar Sofia Grünerwald, läkare med erfarenhet inom palliativmedicin samt beroendevård om vad hon tycker. –För mig personligen säger Sofia, handlar det om möjligheten att få åldras med värdighet och att ha fortsatt autonomi (självbestämmande) trots försämrad hälsa. Att inte få dricka ett glas vin till maten trots att man vill, bara för att man är gammal är ett övergrepp för man måste få bestämma själv så länge man lever. Men fortsätter hon –Vi inom vården har ett stort ansvar för att se till att de människor vi tar hand om mår så bra som möjligt under rådande förhållanden så vi måste också ha koll på att alkoholen inte stör annan medicinering och att drickandet inte går till överdrift, men att ha rätt att ta ett glas vin till maten utan att känna skam det är livskvalitet.

För att få ytterligare kött på benen och en mer nyanserad bild utav verkligheten har jag även tittat på på Folkhälsoinstitutets, Socialstyrelsens och Länsstyrelsens hemsidor, här presenteras en mer balanserad syn på bland annat alkoholens påverkan och hur den ska hanteras. Som Så om man nu i ljuset från detta kikar lite mer noga på de publika texterna om bland annat forskningsstudien om reservatrol närmare så är det ändå ganska lätt att hitta fakta som visar på att det inte finns några tecken på att vi bör överdriva konsumtionen av detta ämne. Dessutom verkar det inte heller som om man kan sätta likhetstecken mellan ämnet resveratrol och rödvin. Så medan vi väntar på vidare forskningsresultat som – om vi har tur – snabbare och lättare ger oss resultatet utav mekanismen i sagda ämne som alltså skyddar de neurologiska synapserna från åldrande. Så kan vi väl komma överens om att vi fortsätter på den Svenska modesta medelvägen och bestämmer att vi om vi vill och kan med måtta sjunger alkoholens lov. Samt att vi medan vi sjunger dessutom även kan unna oss en liten skvätt vin eller skåla i en snaps vid festliga tillfällen och tillsammans med nära och kära oavsett ålder. För det är ändå sådant själen mår bra av och det är det som är lite av livets fina guldkant.

https://www.folkhalsomyndigheten.se/livsvillkor-levnadsvanor/alkohol-narkotika-dopning-tobak-och-spel-andts/alkohol/

https://vtnews.vt.edu/articles/2017/03/resveratrol-vtrcri-030717.html

0 comments
0 FacebookPinterestThreadsBlueskyEmail