Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

En långsamt bakad kryddrubbad viltstek med svampfräs och tryffeldoftande polentakräm

by Anette Rosvall 2020/02/06
written by Anette Rosvall 2020/02/06
6,2K

En långsamt bakad kryddrubbad viltstek med svampfräs och tryffeldoftande polentakräm. Kan det vara något att sätta tänderna i kanske? Det här receptet tog jag fram till en plåtning med Hermansson. Så vinerna jag valt till är ifrån dem. På bilden står min son Viktor och är snygg i ett skinförkläde. Om du inte har en son i skinnförkläde som sällskap så går det lika bra att laga rätten själv. Eftersom steken går länge i ugnen så har du ingen brådska utan kan duka fint, pyssla med tillbehören och välja vin i lugn och ro. När gästerna kommer doftar det mumma i hela huset.

  • Amarone della Valpolicella ClassicoTommasi #22350
  • Domaine Du Clos De Sixte #73101
  • Les Champauvins #76800

En långsamt bakad kryddrubbad viltstek med svampfräs och tryffeldoftande polentakräm

Portioner: 4

Det här behöver du:

Långsam viltstek
800 gram Viltstek till exempel vildsvin, hjort eller rådjur

Viltrubb
2 delar Timjan, torkad
2 delar Basilika, torkad
3 delar Torkad vitlök
2 delar Persilja, torkad
2 delar Flingsalt
1 del Svartpeppar från kvarnen

Polentakräm
4 dl Polentafrön
1 liter Buljong kyckling
2 dl Parmesanost, fint riven
2 dl Grädde, cirka
1 st Smör, en klick

Svampfräset
200 gram Svamp av valfri sort, jag använde ostronskivling
2 st Banancharlottenlök, finhackade
3 st Vitt bröd, torrt i skivor
3 st Vitlöksklyftor
1 st Sherryvinäger, en liten skvätt
1 skvätt tryffelolja
1 st Smör, en rejäl klick
salt och peppar från kvarnen

Gör så här:

Börja med steken, rubba in kryddorna runtom och låt den sedan gå i 125 grader tills den har en innertemperatur på 54 grader. Det tar olika lång tid beroende på ugn och storlek på stek, men räkna med minst 2 timar.

Under tiden kan du koka upp buljongen, häll ner polentagrynen och låt dem sedan puttra på svag värme i cirka 7 minuter. När det är som en gröt, kryddar du din polenta med smör, salt och peppar från kvarnen. Späder den till rätt konsistens med grädden och parmesanosten (det skall vara som en långsamt flytande gröt)

Tillbehören gör du så här:
Börja med brödkrutongerna, skär bort kanterna från brödet och skär det sedan i små, fina kuber. I med en skvätt olja, en rejäl klick smör i pannan, en krossad vitlöksklyfta och gärna en kvist timjan. Låt sedan fettet smälta och tystna i pannan, ner med krutongerna och låt dem bli gyllenbruna. Dra av dem från värmen och häll sedan på en skvätt tryffelolja, lägg sedan upp dem på ett papper för att rinna av.
Nu över till svampen, rensa och skär den, vitlök och lök i lagom fina skivor. Torka ur din stekpanna ordentligt med papper i med en ny klick smör i pannan. Låt smöret tystna och lägg i lök, vitlök i små bitar och svamp, låt svampen vätska av sig, låt sedan vätskan torka in i svampen igen. Då stänger du av plattan, kryddar med en liten skvätt vinäger, en liten klick smör, salt och peppar och timjan (torkad eller färsk) Om du vill, så kan du göra små, små kuber av ganska hårt stekt sidfläsk och strö över. Servera så här: Lägg upp en klick polentakräm på din tallrik, lägg svampröran över, strö även över parmesan och färsk timjan eller finhackad persilja. Om du har tillgång till färsk tryffel så är det vansinnigt gott till denna rätt.
Smaklig spis!

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/

0 comment 2 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Knäcke till ostbricka
next post
Vad passar till? Vin & mat i kombo.

You may also like

Du måste prova att baka Monikas limpa!

2023/04/01

Fredag med guldkant = Sauce Diane, syrlig tomatsallad...

2023/03/31

Salig åminnelse – Jag tror jag lagar svärmorsans...

2023/03/29

Riesling kommer i massor av olika färger och...

2023/03/27

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/26

Åkes Key Lime Pie är både enkelt att...

2023/03/22

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/20

Dillkött är nog en av de godaste grytorna...

2023/03/15

Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

2023/03/10

Vill helst bara vara hemma och laga lasagne.

2023/03/08

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Du måste prova att baka Monikas limpa!

    2023/04/01
  • Fredag med guldkant = Sauce Diane, syrlig tomatsallad och ett smackedäng rödpang

    2023/03/31
  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Salig åminnelse – Jag tror jag lagar svärmorsans Pascha i påsk.

    2023/03/29
  • Riesling kommer i massor av olika färger och smaker.

    2023/03/27

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött tips tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt