En smarrig choklad- och lakritspastej (ett tjusigare ord för en kompakt chokladkaka med en brytning av lakritssmak), en fluffig karamellmousse, krispiga kanderande mandlar, syrliga vinbär och lite riven choklad. Det är en perfekt efterrätt till vilken middagsbjudning som helst. Den är relativt enkel att göra och går bra att förbereda. På bilden har jag gjort pastejen i små runda munsbitar men den går lika bra att servera i fyrkanter, trekanter eller som en hel stor kaka. Den blir lika god hur den än ser ut. Tips på vad du kan servera i glaset hittar du här nedan.
Choklad- och lakritspastej, karamellmousse & kanderande mandlar
Det här behöver du:
Choklad- och lakritspastej (blir en 20x30 cm panna) 250 gram Philadelphiaost 2 dl vispad grädde 400 g mjölkchoklad – 1 knivsudd lakritspulver 2 st ägg
Karamelliserade mandlar 2 dl socker 200 gram mandlar med skal
Choklad- och lakritspastej (blir en 20x30 cm panna) gör så här: Hacka chokladen i små bitar och lägg den i en skål, koka upp grädden och häll över chokladen. Rör tills all choklad har smält, och vispa sedan i Philadelphiaosten och därefter resten av ingredienserna. Häll smeten i en ugnsfast form med ett bakplåtspapper i botten. Låt gå i 225 grader i cirka 20 minuter. Men kika ordentligt på kakan pastejen skall vara fast i mitten men inte torr, när du tar ur den ur ugnen.
Karamelliserade mandlar gör du så här: Smält sockret i en stekpanna tills det blir gyllene. Obs! passa noga för det bränns vid på nolltid, och då blir det INTE gott! När du har en flytande gyllene karamell drar du stekpannan av värmen och lägger du ner mandlarna och vänder runt dem så de täcks av karamellen. Häll ut dem på ett bakplåtspapper och låt dem stelna. När de är kalla och stela så hackar du dem i mindre bitar.
Karamellmoussefyllning fixar du på detta vis: Nu kan du sätta igång med fyllningen! Lägg gelatinbladen i en skål med vatten. Hacka sedan chokladen i småbitar och lägg dem i en plastbunke. Äggulorna lägger du i en annan bunke. Ställ även en kastrull på spisen. I den skall du hälla ner sockret. Titta noga medan sockret smälter. När nästan allt socker är smält, och är lite vackert bärnstensfärgat, drar du kastrullen från värmen och häller på 1,5 dl grädde … Obs, obs, obs – var försiktig! Grädden bubblar lätt upp och sockret kommer att stelna. Sänk värmen och vispa nu varsamt tills allt socker har löst upp sig i grädden.
Häll över lite av den heta karamellgrädden på äggulorna och vispa tills gulorna har vant sig vid värmen. Ös tillbaka allting i den varma kastrullen och låt det bli riktigt varmt igen, men utan att det börjar koka. När allt är varmt ska det ner i chokladbunken. Rör tills all choklad har smält.
Krama vattnet ur gelatinet och rör ner det i chokladsmeten medan den fortfarande är ljummen. Nu ska de sista 1,5 dl grädde vispas och vändas ner. När allt är ordentligt blandat och fluffigt ställer du moussen i kylen för att den ska bli kall och hård.
När den är färdigstelnad kan du antingen bre fyllningen över pastejen, eller så häller du ner moussen i en spritspåse och spritsar vackert över pastejen. Det kan du göra någon timme innan servering. Dekorera med hackade kanderade mandlar, vinbär och lite riven mörk choklad.
Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!