Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Pilgrimsmusslor, blomkål & bryntsmör

by Anette Rosvall 2019/12/27
written by Anette Rosvall 2019/12/27
2,6K

Karamelliserade pilgrimsmusslor, rotselleri- och blomkålskräm, brynt smör, rostade hasselnötter & dill serverade i vackra silverskedar. Det var mitt och Maja Berthas tips till en mumsig förrätt i ”bitesize” storlek till nyår. Idéen var att slippa välja, att göra allt gott men i små tuggor så att man kan få både kött, skaldjur och löjrom på en och samma gång. Bilderna fotograferades av Matilda Lindeblad och publicerades för ett par år sedan i tidningen Allt om Mat. Vi tycker båda så klart att man ska dricka champagne till!

Karamelliserade pilgrimsmusslor, rotselleri- och blomkålskräm, brynt smör, rostade hasselnötter & dill

Det här behöver du:

Till 16 stycken skedar behöver du.

1 stort huvud blomkål

300 gram rotselleri

6 dl mjölk (+vatten)

150 gram smör

salt

vitpeppar från kvarnen

(ev några droppar citronsaft)

16 stycken stora pilgrimsmusslor

en rejäl näve hasselnötter

några fina dillkvistar

 

Gör så här:

Dela sellerin och blomkålshuvudet i mindre bitar, lägg alltihopa i en rejäl kastrull. Häll på mjölken och fyll på med vatten tills det täcker bitarna. Koka upp tills de är mjuka, det borde ta cirka 15 minuter, känn efter med en sticka.

Under tiden du väntar på att blomkål och selleri skall bli färdigkokad, smälter du smöret, klarar det och låter de stå på låg värme tills det blir gyllenbrunt och luktar nötigt.

Ja och när du ändå är i farten med det nötiga kan du rosta hasselnötterna lite granna, i en torr stekpanna. Men akta så att de inte blir brända, då blir det bittert och inte alls gott. När nötterna är varma kan du lägga dem i en ren torr handduk och gnugga dem lite, då ramlar det mesta av skalet av. Hacka dem fint och lägg hacket åt sidan.

Nu borde blomkålen vara färdigkokad. Häll av kokspadet men OBS! spar den! Mixa blomkålen, häll i lite grann av det brynta smöret. Om du behöver så späd eventuellt med kokspadet. Krämen skall vara fast men gå att forma. Smaka av med salt, peppar och eventuellt av med lite citronsaft.

Ett litet tag innan servering, steker du pilgrimsmusslorna, några i taget i smör i rykande het panna. 40 sekunder per sida, de skall bara få yta och bli genomvarma, så passa dem noga. Lägg upp krämen i en fin hög på en vacker sked, lägg musslorna mitt på, häll på en liten skvätt av det brynta smöret, dekorera med nötter och dillkvist. Servera!

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Champagnemousse, bär & maräng
next post
Choklad- och lakritspastej,karamellmousse & kanderande mandlar

You may also like

Du måste prova att baka Monikas limpa!

2023/04/01

Fredag med guldkant = Sauce Diane, syrlig tomatsallad...

2023/03/31

Salig åminnelse – Jag tror jag lagar svärmorsans...

2023/03/29

Riesling kommer i massor av olika färger och...

2023/03/27

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/26

Åkes Key Lime Pie är både enkelt att...

2023/03/22

Känner du till Albariño eller Alvarinho en populär...

2023/03/20

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/20

Dillkött är nog en av de godaste grytorna...

2023/03/15

Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

2023/03/10

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Du måste prova att baka Monikas limpa!

    2023/04/01
  • Fredag med guldkant = Sauce Diane, syrlig tomatsallad och ett smackedäng rödpang

    2023/03/31
  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Salig åminnelse – Jag tror jag lagar svärmorsans Pascha i påsk.

    2023/03/29
  • Riesling kommer i massor av olika färger och smaker.

    2023/03/27

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött tips tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt