Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Champagnemousse, bär & maräng

by Anette Rosvall 2019/12/26
written by Anette Rosvall 2019/12/26
Skriv ut receptet
3,5K

Får man en slurk över i flaskan så kan man med fördel göra denna smarriga efterrätt. Champagnemousse med röda bär och marängflarn bjuder på fluff, frisk syra från bär och knaper från marängflarnet. Jag serverar dem i små snapsglas, för om de är små får man ta två. Det är ju sen gammalt!

Champagnemousse med röda bär och marängflarn

Det här behöver du:

Först en italiensk maräng.
0,75 dl vatten
1,5 dl socker
3 äggvitor
1 tsk färskpressad citronsaft

Champagnemousse
3 dl italiensk maräng
3 dl lättvispad grädde
3 dl champagne
4 stycken gelantinblad

Marängflarn
3 äggvitor
2 dl socker
1 krm ättika

 

Gör så här:

Gör först Italiensk maräng så här: Koka upp vatten och socker i en kastrull, låt koka tills det är 122 grader (använd gärna digital termometer, eller rättare sagt – du måste använda en termometer!). Vispa sedan äggvitor och citronjuice med elvisp i en väl rengjord bunke. Vispa till ett fast skum. Tillsätt den varma sockerlagen i en tunn stråle, under fortsätt vispning. När all sockerlag är tillsatt fortsätter du vispa marängen med elvisp i cirka 15 minuter eller tills marängen är helt sval och slät.

Champagnemousse gör du så här: Lägg gelantinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Häll champagnen i en liten kastrull, värm försiktigt och låt sedan gelantinbladen smälta där i OBS! Viktigt att inte champagnen får koka utan bara sjuda. Vispa sedan försiktigt ner maräng (enligt recept ovan) tillsammans med champagne/gelantin ner i den vispade grädden, använd en plastspatel och dra den nedåt i skålen. Se till att ingenting ligger oblandat i botten. När du känner dig nöjd med blandandet, så delar du upp moussen i vackra glas och låter den stelna, gärna över natten. 

Marängflarnen gör du på detta vis, vispa till en helt vanlig maräng och bred ut den tunt på ett bakplåtspapper. Baka av den i 175 grader i cirka 15 minuter eller tills marängen är stel. Dra sedan av bakplåtspappret och låt marängen svalna innan du bryter den i tjusiga och lagom stora bitar.

Innan servering dekorerar du med färska bär samt kolamarängflarnen och serverar alltsammans självklart till ett glas sött bubbel.

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
2 tuggor torsk, rouille & parmesan
Nästa inlägg
Pilgrimsmusslor, blomkål & bryntsmör

Du borde verkligen prova det här också!

Fläskkotletter i djävulstomater

2023/09/22

Rödbetor och getost hör ihop som kärlek och...

2023/09/20

Söndagsmiddag! Laga rostbiffen med tillbehör i ugnen.

2023/09/18

Mozzarellafyllda italienska köttbullar i himmelsk tomatsås

2023/09/16

Varm, het och vänlig – lammcurry med yoghurt...

2023/09/15

Smarrig och enkel – Indisk kardemummalax

2023/09/14

3 varianter på Inlagd gurka – till smörgås,...

2023/09/13

Filopaj med spenat, fetaost, vitlöksyoghurt och små gulliga...

2023/09/11

Goda vita vintips till höstens rätter och en...

2023/09/07

Röda viner till höstens goda grytor och stekar...

2023/09/06

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Fläskkotletter i djävulstomater

    2023/09/22
  • Rödbetor och getost hör ihop som kärlek och kyssar.

    2023/09/20
  • Söndagsmiddag! Laga rostbiffen med tillbehör i ugnen.

    2023/09/18
  • Mozzarellafyllda italienska köttbullar i himmelsk tomatsås

    2023/09/16
  • Varm, het och vänlig – lammcurry med yoghurt och chutney

    2023/09/15

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fredag tillsammans fyllning förrätt gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept smör soppa svenskt kött sylt tips vardag vitt vin ägg

Instagram

Popular Posts

  • 1

    Snabbrimmad torskrygg med sandefjordsås och härligt smör-slungad delikatesspotatis sparris i två färger.

    2021/04/27
  • 2

    Ullas ljuvliga förrätt passar till varje fest men kanske lite speciellt till midsommar.

    2021/06/16
  • 3

    Boeuf Bourguignon inspirerad av Julia Childs kan vara världens godaste gryta.

    2021/01/18
  • 4

    Har du provat ”Lubb”?

    2017/07/08
  • 5

    Chiken Tikka Sizlar

    2020/04/22

Samarbeten

  • Bjuder på cocktails och tillbehör med Helena!

    2023/08/19
  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt