Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

2 tuggor torsk, rouille & parmesan

by Anette Rosvall 2019/12/25
written by Anette Rosvall 2019/12/25
1,2K

En liten bit rimmad torskrygg serverad med rouille och gratinerad parmesanbechamel, på Skedvi bröd, som man äter i två tuggor till en god roséchampagne. Kan det vara något att bjuda sina gäster på till nyårsafton kanske? Så tänkte jag och Maja Berthas när vi gjorde ett jobb till Allt om Mat för ett par år sedan. Vi tänkte ”bite size” istället för hela rätter och gjorde massor av goda grejor som passar till Champagne och Nyårsfirande. Bland annat denna smarriga lilla smörgås. På bilden ser du även en Arrancini på rödbetsrisotto, friterad lök och skinkchips Du dricker med fördel en roséchampagne till varför inte prova någon av dessa smarriga champagner som jag tipsade om för ett tag sedan här på bloggen.

Rimmad torskrygg med rouille och parmesan, på Skedvi bröd

Det här behöver du:

Till 16 snittar behöver du
16 bitar Skedvi bröd (eller annat hårt bröd)

Rimmad torsk
400 gram torskrygg
en klick smör
salt och peppar

Rouille
fyra stora röda paprikor
3 vitlöksklyftor
0,5 gram saffran
några droppar tabasco
1 msk tomatpuré
en liten skvätt vinäger
drygt 1 dl majonnäs

Parmesanbechamel
100 gram fint riven parmesan
15 gram smör
2 msk vetemjöl
riven muskotnöt
2 dl grädde

Till servering
något grönt att dekorera med

 

Gör så här:

Börja med att skära torsken i 16 lika stora bitar och gnugga dem med vanligt bordsalt. Låt dem stå på en ugnsplåt medan du fortsätter med rouillen. Dela paprikorna på hälften och lägg dem med skinnsidan uppåt på en ugnsplåt. Låt dem gå i 225 grader tills ytan är svart och bubblig. Då lägger du dem i iskallt vatten i ett litet tag. Dra sedan av skinnet och lägg paprikorna i en mixer tillsammans med alla övriga ingredienser förutom majonäsen. Mixa till en slät massa och blanda sedan ner den i majonäsen. Smaka av med salt, peppar, tabasco och eventuellt lite vinäger.

Nu till parmesanbechamelen. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. När det är helt smält, drar du kastrullen från värmen och vispar ner mjölet, och hälften av grädden till en slät tjock sås. På med kastrullen på värmen igen och ner med resten av grädden. Smaka av med salt peppar och muskotnöt. Låt såsen få ett snabbt uppkok och vänd sedan ner parmesanen. Ställ kastrullen vid sidan av spisen tills du är klar med resten av ingredienserna.

Denna snitt kan serveras ljummen så cirka en 20 minuter innan så lägger du en klick rouille på hårdbrödbitarna. Brer lite parmesanbechamel över torskbitarna och låter dem gå i högst 5 minuter i 200 graders ugnsvärme. Så här långt kan du förbereda. Precis innan servering brer du roulle över brödet och lägger sedan de parmesangratinerade torskbitarna där över och dekorerar sedan med något vackert grönt , till exempel klippt krasse.

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
Pissaladier till nyår
next post
Champagnemousse, bär & maräng

You may also like

Åkes Key Lime Pie är både enkelt att...

2023/03/22

Känner du till Albariño eller Alvarinho en populär...

2023/03/20

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/20

Dillkött är nog en av de godaste grytorna...

2023/03/15

Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

2023/03/10

Vill helst bara vara hemma och laga lasagne.

2023/03/08

Ännu mera mackor till folket! Här kommer en...

2023/03/07

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/01

Tårta med choklad- och körsbärsfyllning, vevgrammofon och en...

2023/02/28

Kall-varm, kärleksfull pasta med tonfisk och senap.

2023/02/27

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Åkes Key Lime Pie är både enkelt att göra vansinnigt god att äta.

    2023/03/22
  • Känner du till Albariño eller Alvarinho en populär grön druva som ger ljuvliga viner.

    2023/03/20
  • Här tipsar jag om några av mina bästa sallader och tillbehör.

    2023/03/20
  • Dillkött är nog en av de godaste grytorna jag vet.

    2023/03/15
  • Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

    2023/03/10

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött tips tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17
  • Jag gillar att vara busig. Fram med semlorna nu!

    2023/01/13

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt