Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

2 tuggor torsk, rouille & parmesan

by Anette Rosvall 2019/12/25
written by Anette Rosvall 2019/12/25
Skriv ut receptet
2,K

En liten bit rimmad torskrygg serverad med rouille och gratinerad parmesanbechamel, på Skedvi bröd, som man äter i två tuggor till en god roséchampagne. Kan det vara något att bjuda sina gäster på till nyårsafton kanske? Så tänkte jag och Maja Berthas när vi gjorde ett jobb till Allt om Mat för ett par år sedan. Vi tänkte ”bite size” istället för hela rätter och gjorde massor av goda grejor som passar till Champagne och Nyårsfirande. Bland annat denna smarriga lilla smörgås. På bilden ser du även en Arrancini på rödbetsrisotto, friterad lök och skinkchips Du dricker med fördel en roséchampagne till varför inte prova någon av dessa smarriga champagner som jag tipsade om för ett tag sedan här på bloggen.

Rimmad torskrygg med rouille och parmesan, på Skedvi bröd

Det här behöver du:

Till 16 snittar behöver du
16 bitar Skedvi bröd (eller annat hårt bröd)

Rimmad torsk
400 gram torskrygg
en klick smör
salt och peppar

Rouille
fyra stora röda paprikor
3 vitlöksklyftor
0,5 gram saffran
några droppar tabasco
1 msk tomatpuré
en liten skvätt vinäger
drygt 1 dl majonnäs

Parmesanbechamel
100 gram fint riven parmesan
15 gram smör
2 msk vetemjöl
riven muskotnöt
2 dl grädde

Till servering
något grönt att dekorera med

 

Gör så här:

Börja med att skära torsken i 16 lika stora bitar och gnugga dem med vanligt bordsalt. Låt dem stå på en ugnsplåt medan du fortsätter med rouillen. Dela paprikorna på hälften och lägg dem med skinnsidan uppåt på en ugnsplåt. Låt dem gå i 225 grader tills ytan är svart och bubblig. Då lägger du dem i iskallt vatten i ett litet tag. Dra sedan av skinnet och lägg paprikorna i en mixer tillsammans med alla övriga ingredienser förutom majonäsen. Mixa till en slät massa och blanda sedan ner den i majonäsen. Smaka av med salt, peppar, tabasco och eventuellt lite vinäger.

Nu till parmesanbechamelen. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. När det är helt smält, drar du kastrullen från värmen och vispar ner mjölet, och hälften av grädden till en slät tjock sås. På med kastrullen på värmen igen och ner med resten av grädden. Smaka av med salt peppar och muskotnöt. Låt såsen få ett snabbt uppkok och vänd sedan ner parmesanen. Ställ kastrullen vid sidan av spisen tills du är klar med resten av ingredienserna.

Denna snitt kan serveras ljummen så cirka en 20 minuter innan så lägger du en klick rouille på hårdbrödbitarna. Brer lite parmesanbechamel över torskbitarna och låter dem gå i högst 5 minuter i 200 graders ugnsvärme. Så här långt kan du förbereda. Precis innan servering brer du roulle över brödet och lägger sedan de parmesangratinerade torskbitarna där över och dekorerar sedan med något vackert grönt , till exempel klippt krasse.

0 comments 0 FacebookPinterestThreadsBlueskyEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Pissaladier till nyår
Nästa inlägg
Champagnemousse, bär & maräng

Du borde verkligen prova det här också!

En variant på en favorit. Tonfisk med Nduja…

2025/07/16

Några av mina sommarfavoriter!

2025/07/14

Smarriga tillbehör till grillat! Olika sorters potatis!

2025/07/10

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

2025/07/08

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

2025/07/07

Mer romantik, kärlek och rosa viner till folket!

2025/07/03

Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk...

2025/07/02

Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter –...

2025/06/30

Vädret kräver lite varma soppor också!

2025/06/26

Han önskar sig cheesecake på sin födelsedag.

2025/06/25

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • En variant på en favorit. Tonfisk med Nduja…

    2025/07/16
  • Några av mina sommarfavoriter!

    2025/07/14
  • Smarriga tillbehör till grillat! Olika sorters potatis!

    2025/07/10
  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

    2025/07/08
  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

    2025/07/07

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept räkor sallad smör soppa svenskt kött tips tävling tårta vardag vitt vin

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!