Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

2 tuggor torsk, rouille & parmesan

by Anette Rosvall 2019/12/25
written by Anette Rosvall 2019/12/25
Skriv ut receptet
1,4K

En liten bit rimmad torskrygg serverad med rouille och gratinerad parmesanbechamel, på Skedvi bröd, som man äter i två tuggor till en god roséchampagne. Kan det vara något att bjuda sina gäster på till nyårsafton kanske? Så tänkte jag och Maja Berthas när vi gjorde ett jobb till Allt om Mat för ett par år sedan. Vi tänkte ”bite size” istället för hela rätter och gjorde massor av goda grejor som passar till Champagne och Nyårsfirande. Bland annat denna smarriga lilla smörgås. På bilden ser du även en Arrancini på rödbetsrisotto, friterad lök och skinkchips Du dricker med fördel en roséchampagne till varför inte prova någon av dessa smarriga champagner som jag tipsade om för ett tag sedan här på bloggen.

Rimmad torskrygg med rouille och parmesan, på Skedvi bröd

Det här behöver du:

Till 16 snittar behöver du
16 bitar Skedvi bröd (eller annat hårt bröd)

Rimmad torsk
400 gram torskrygg
en klick smör
salt och peppar

Rouille
fyra stora röda paprikor
3 vitlöksklyftor
0,5 gram saffran
några droppar tabasco
1 msk tomatpuré
en liten skvätt vinäger
drygt 1 dl majonnäs

Parmesanbechamel
100 gram fint riven parmesan
15 gram smör
2 msk vetemjöl
riven muskotnöt
2 dl grädde

Till servering
något grönt att dekorera med

 

Gör så här:

Börja med att skära torsken i 16 lika stora bitar och gnugga dem med vanligt bordsalt. Låt dem stå på en ugnsplåt medan du fortsätter med rouillen. Dela paprikorna på hälften och lägg dem med skinnsidan uppåt på en ugnsplåt. Låt dem gå i 225 grader tills ytan är svart och bubblig. Då lägger du dem i iskallt vatten i ett litet tag. Dra sedan av skinnet och lägg paprikorna i en mixer tillsammans med alla övriga ingredienser förutom majonäsen. Mixa till en slät massa och blanda sedan ner den i majonäsen. Smaka av med salt, peppar, tabasco och eventuellt lite vinäger.

Nu till parmesanbechamelen. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. När det är helt smält, drar du kastrullen från värmen och vispar ner mjölet, och hälften av grädden till en slät tjock sås. På med kastrullen på värmen igen och ner med resten av grädden. Smaka av med salt peppar och muskotnöt. Låt såsen få ett snabbt uppkok och vänd sedan ner parmesanen. Ställ kastrullen vid sidan av spisen tills du är klar med resten av ingredienserna.

Denna snitt kan serveras ljummen så cirka en 20 minuter innan så lägger du en klick rouille på hårdbrödbitarna. Brer lite parmesanbechamel över torskbitarna och låter dem gå i högst 5 minuter i 200 graders ugnsvärme. Så här långt kan du förbereda. Precis innan servering brer du roulle över brödet och lägger sedan de parmesangratinerade torskbitarna där över och dekorerar sedan med något vackert grönt , till exempel klippt krasse.

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/
0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Pissaladier till nyår
Nästa inlägg
Champagnemousse, bär & maräng

Du borde verkligen prova det här också!

Fläskkotletter i djävulstomater

2023/09/22

Rödbetor och getost hör ihop som kärlek och...

2023/09/20

Söndagsmiddag! Laga rostbiffen med tillbehör i ugnen.

2023/09/18

Mozzarellafyllda italienska köttbullar i himmelsk tomatsås

2023/09/16

Varm, het och vänlig – lammcurry med yoghurt...

2023/09/15

Smarrig och enkel – Indisk kardemummalax

2023/09/14

3 varianter på Inlagd gurka – till smörgås,...

2023/09/13

Filopaj med spenat, fetaost, vitlöksyoghurt och små gulliga...

2023/09/11

Goda vita vintips till höstens rätter och en...

2023/09/07

Röda viner till höstens goda grytor och stekar...

2023/09/06

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Fläskkotletter i djävulstomater

    2023/09/22
  • Rödbetor och getost hör ihop som kärlek och kyssar.

    2023/09/20
  • Söndagsmiddag! Laga rostbiffen med tillbehör i ugnen.

    2023/09/18
  • Mozzarellafyllda italienska köttbullar i himmelsk tomatsås

    2023/09/16
  • Varm, het och vänlig – lammcurry med yoghurt och chutney

    2023/09/15

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fredag tillsammans fyllning förrätt gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept smör soppa svenskt kött sylt tips vardag vitt vin ägg

Instagram

Popular Posts

  • 1

    Snabbrimmad torskrygg med sandefjordsås och härligt smör-slungad delikatesspotatis sparris i två färger.

    2021/04/27
  • 2

    Ullas ljuvliga förrätt passar till varje fest men kanske lite speciellt till midsommar.

    2021/06/16
  • 3

    Boeuf Bourguignon inspirerad av Julia Childs kan vara världens godaste gryta.

    2021/01/18
  • 4

    Har du provat ”Lubb”?

    2017/07/08
  • 5

    Chiken Tikka Sizlar

    2020/04/22

Samarbeten

  • Bjuder på cocktails och tillbehör med Helena!

    2023/08/19
  • Skryta lite för de jobb jag gjort på sistone borde man ju kunna få göra utan att skämmas?

    2023/03/30
  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt