För ett litet tag sedan blev jag inbjuden att njuta Afternoon Tea och dricka portvin på Grand Hotel. Vi hade sällskap av Jorge Ramos från Fonseca. Är det något man någonsin undrar om portvin så är det Jorge man ska prata med. Han är liksom marinerad av kunskap om denna underbara dryck. Så medan jag satt och knaprade på underbara scones, små vackra petit fourer och smaskiga fyrkantssmörgåsar satt han och berättade allt och lite till. Jag gillade speciellt hans beskrivning av skillnaden mellan årgång 1953 och 1966. Där 1953 är som Marilyn Monroe – yppig, söt fulla med umpf och swirl. Medan 1966 är som Audrey Hepburn – sval, vacker och elegant med massor av lager. Vi smakade så klart även av en mängd olika portvin mina favoriter blev självklart Vintage Port 1994 (som förövrigt är en Audrey Hepburn enligt Jorge), en underbar 2003 (en potentiell Marilyn enligt Jorge) men även Fonseca porto Siroco en vit port – som tyvärr inte finns i Sverige än. Men som jag hoppas tas in pronto!
Så bjuder jag även på ett recept från min bok Afternoon Tea och det bästa från Storbritannien. Montgomerys Cheddar Scones – Gör dem vettja – passar utmärkt både till te, glögg och ädelost, ja och alldeles självklart till portvin.