Ibland träffar man människor med en underbar energi. Man märker att de verkligen älskar sitt jobb och allt de säger uttalas med en passion som får dig galet inspirerad och le med hela ansiktet. Precis en sådan person är Isabelle Vallois, hon är energisk, kunnig och lika härlig som de drycker hon producerar tillsammans med sin familj. Egendomen Diebolt Vallois härhör från två riktigt gamla Champagneodlar-släkter som för en tid sedan slogs samman på grund av giftemålet mellan pappa Jacques Diebolt och mamma Nadia Vallois .
En dag i höstas fick jag nöjet att träffa just Isabelle hennes mor Nadia samt prova deras fantastiska viner. De odlar nästan alla sina champagner i sin hemby Cramant som är en GrandCru by i regionen Côte des Blancs i Champagne. Det sägs att vin härifrån blir elegant men också lite mjukare, oftast med toner av grädde, vit choklad eller yoghurt. Champange från Diebolt Vallois är inget undantag jag är mycket förtjust i smakbilden. Vinerna är eleganta, florala, med massor av frukt och så den karaktärisktiska krämiga gräddigheten.
Vi fick nöjet att prova några äldre årgångar av husets prestige champagne Fleur de Passion. Om du någon dag känner du att du behöver en rejäl tonartshöjning på din dag så testa gärna Fleur de Passion. Om du kan lägga vantarna på en sådan flaska så kan du sitta nöjd ett tag. Den är självklart otroligt god just nu, men om du klarar att vänta ett par år så blir du rikligt belönad. För tiden på flaska gör underverk till ett redan magnifikt vin.
Ja för visst är det viktigt med balans i livet! Det tycker jag gäller allt så idag en tråktisdag när den gråa himlen aldrig riktigt lyfter och stormarna viner runt husknuten lägger jag in tisdagschampagnen på kylning för att toppa kvällen med för Diebolt Vallois gör även en extremt prisvärd ”vanlig” champagne. Prestige Brut bjuder på en härligt krämig karaktär med toner av vit chokladpannacotta och gröna äpplen, ett bra tryck i syran och precis vad man behöver en helt vanlig tisdag om du frågar mig.