Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Lyxig fisk – Hälleflundra med baconmarmelad

by Anette Rosvall 2025/04/29
written by Anette Rosvall 2025/04/29
Skriv ut receptet
357

Ska vi inte göra hälleflundra med baconmarmelad och rödvinssås? frågade min son för ett tag sedan. Absolut! svarade jag och skred till verket. Det blev så gott så att jag även lagade det till nyårsafton. Så ni förstår säkert att det här är en riktigt festmåltid. I min värld ska festmat vara enkel och snabb att göra men smaka som om det tar tre dygn att laga och förbereda. Enkel och snabb på grund av att man inte vill stå och svettas i köket för länge innan ett kalas. Man vill ju ha tid att duka fint, kanske plocka ordning en smula och dessutom göra sig så fin man vill. Smaka lyxigt och gott är en självklarhet för mig vare sig det gäller frukost, lunch, mellanmål eller middag. Så här kommer alltså precis ett sådant recept. Vintips jajamän det får ni också. Här fungerar det både med ett lättare men smakrikt rött och ett kraftfull vitt. Jag tycker Children of the revoloution bjuder på mjukt, bärigt med inslag av skogshallon, en lite sträv granitig mineralitet och en skön syra. Mein Klang har samma smakbild men är lite strävare och örtigare. La Mateo är en vit rioja som har en lite oljig textur, smak av gula mogna stenfrukter och en härlig kryddighet. Vilket vin skulle du välja?
Ett tips är att göra dubbel sats av baconmarmeladen, för den är skitgod som topping på grillade hamburgare!

Mein Klang #75093
Children of the revolution Pinot Noir
La Mateo

Lyxig fisk - Hälleflundra med baconmarmelad

Portioner: 4

Det här behöver du:

Baconmarmelad
400 gram bacon
2 gula lökar, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 äpple, skalat och rivet
1 dl farinsocker
6 msk lönnsirap
0,5 dl äppelcidervinäger
salt och svartpeppar från kvarnen

Fisk
400 gram vit fisk, jag valde hälleflundra
salt

Selleripuré
300 g rotselleri
300 g potatis
1 1/2 dl mjölk
1 1/2 dl grädde
minst 50 g smör
salt och peppar

Rödvinssås
2 morötter
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
en liten bit rotselleri
en skvätt olja
4 dl vin eller madeira
4 msk sherryvinäger
4 msk fond (eller 2 buljongtärningar)
en klick smör
salt och peppar efter smak

Gör så här:

Jag startade med baconmarmeladen. Stek ditt bacon riktigt krispigt - det ska gå att bryta isär det med händerna - och lägg det att rinna av på hushållspapper. Stek lök, vitlök och äpple i baconfettet tills löken är karamelliserad. När löken är härligt gyllene och doftar underbart så fyller du på på pannan med alla resterande av ingredienserna utom salt och peppar. Smula till sist ner det avsvalnade och krispiga baconet. Låt småputtra tills det har en tjock marmeladig konsistens. Smaka då av med salt och svartpeppar från kvarnen. Förvara i en burk tills det är dags för middag.

Sedan är det dags för rödvinssåsen för den ska stå och puttra ganska länge för att få rätt konsistens och smak. Skala och dela grönsakerna i bitar, fräs dem lätt i olja i en kastrull. När de fått färg runt om, och blivit mjuka häller du ner vin eller madeira och låter det sakta koka ner till hälften. Dra av kastrullen från värmen och sila bort grönsakerna - här finns två varianter. Antingen mixar du grönsakerna och får en lite tjockare och fylligare sås, eller så använder du dem till något annat. Den färdiga såsen häller du tillbaka i kastrullen och smaksätter med fond, vinäger, salt och peppar. Blanka av med en rejäl klick smör innan servering.

Selleripuré är lätt som en plätt. Du kokar bara rotsaker i salt vatten tills det är mjuka. Pressar och blandar ner i mjölk/grädde och vispar till sist ner smöret. Smaka av med kryddor.

En liten stund innan servering är det dags för fisken. Snabbrimma torsken i 10% rimlag - det vill säga vispa ut 100 gram salt i 1 liter kallt vatten - Lägg portionsbitar av fisk i lagen i 10-15 minuter. Detta gör att torsken blir fastare i köttet. Ta upp och lägg på hushållspapper för att vila.Sätt ugnen på 150 grader och lägg fiskbitarna på en ugnsform - de ska gå i ugnen tills de är 40-42 grader i inntertemperatur.

Lägg upp en klick puré på din tallrik, en fiskbit en klick baconmarmelad och servera såsen i en kanna så var och en kan hälla på så mycket eller lite man vill. Smaklig spis!

0 comments 0 FacebookPinterestThreadsBlueskyEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Okonomiyaki en skitgod japansk kålpannkaka
Nästa inlägg
Chateau Cardboarddeaux eller boxvin – mina bästa tips!

Du borde verkligen prova det här också!

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

2025/07/08

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

2025/07/07

Mer romantik, kärlek och rosa viner till folket!

2025/07/03

Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk...

2025/07/02

Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter –...

2025/06/30

Vädret kräver lite varma soppor också!

2025/06/26

Han önskar sig cheesecake på sin födelsedag.

2025/06/25

Firar med bubblor och små briocher

2025/06/24

Vaska inte kaffet! Nej gör istället Islatte istället

2025/06/23

Nu kommer värmen snart dags för fläder, rabarber...

2025/06/17

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

    2025/07/08
  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

    2025/07/07
  • Mer romantik, kärlek och rosa viner till folket!

    2025/07/03
  • Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk panzanella

    2025/07/02
  • Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter – 3 uttryck av elegans

    2025/06/30

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept räkor sallad smör soppa svenskt kött tips tävling tårta vardag vitt vin

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!