Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt

Lättrimmad torskrygg ärtpure, skirat smör & betor

by Anette Rosvall 2020/10/07
written by Anette Rosvall 2020/10/07
2,3K

Den här torskrätten gjorde jag till tidningen Senioren i våras. Uppdraget var att göra goda rätter för två. Så jag tänkte lätta råvaror i säsong. Men både torsk, ärtor, smör och betor går ju att få tag på även denna årstid. Så varför inte laga denna goda fiskrätt på fredag och bjuda någon du gillar och som du kanske vill imponera lite på.

Om jag får välja så serverar jag antingen ett rödvin utan sträva tanniner. Viner gjorda på Pinot Noir brukar kunna bjuda på just detta. Jag valt ett som kommer från från Österrike och heter Mein Klang #75093. Det bjuder på smak och doft av hallon och röda syrliga körsbär, men även en ton av örtiga blad och en spritsig munkänsla. Mein Klang är ett vin som har fått så lite hantering som möjligt och kanske om man ville skulle kunna kallas naturvin. Mitt andra tips är ett vitt vin från Bourgogne och heter Bourgogne Les Murelles Domaine Roux Nr 5837 och kostar 149kr. Det är bjuder på en fin syra men även på toner av gul stenfrukt, citronzest och så lite grapefruktbeska. Härliga nötter och en rökig mineralitet, det här vinet finns även på halvflaska.



Lättrimmad torskrygg med ärtpure, skirat smör & betor

Portioner: 2

Det här behöver du:

300 gram torskrygg i fina bitar
2 msk salt
50 gram smör
1 buljongtärningar
4-6 små betor i olika färger
1-2-3 lag
(dvs 1,5 dl vatten, 1 dl socker och 0,5 dl 12% ättika)
1 dl frysta ärtor
1 liten vitlöksklyfta
2 msk buljong
1 bit färsk pepparrot
smaksätt med salt och svartpeppar

Gör så här:

Börja med att koka 4 stycken betorna tills de är klara. Tar lite olika tid beroende på storlek. Skölj dem i kallt vatten och gnugga sedan bort skalet. Skär dem i klyftor och lägg dem åt sidan ett tag. Resterande betor hyvlar du i tunna skivor på mandolin eller osthyvel, koka sedan upp 1-2-3-lagen tills allt socker har smält, lägg i ett lagerblad och några vitpepparkorn. Lägg i de skivade betorna och dra kastrullen av värmen och låt sedan betorna stå där tills maten är klar för servering. Lägg nu smöret i en kastrull och sätt den på låg värme medan du fixar med resterande ingredienser. Smöret skall smälta och sakta puttra tills det doftar nötigt och är gyllenbrunt. Dra av kastrullen och lägg de klyftade betorna, ställ åt sidan.

Lägg ett bakplåtspapper i en ugnsform och placera dina torskbitar därpå, lägg dem med skinnsidan nedåt och strö sedan rikligt med salt på dem. Sätt ugnen på 125 grader och låt torsken vila i cirka 15 minuter. Skaka och borsta av överflödet av saltet och ställ in torsken med skinnsidan uppåt i ugnen i cirka 15 minuter.

Under tiden kokar du ärtorna i buljongen, när de är klara silar du bort buljongen, men spar den. Mixar ärtorna och vitlöken, späd med buljongen tills du får en puré med rätt konsistens, smaka av med salt, peppar och riven färsk pepparrot efter tycke och smak. Nu är det bara själva uppläggningen kvar. Lägg en torskbit på tallriken, lite ärtpuré, några bitar av de picklade rödbetorna och sist men inte minst skirat smör över hela härligheten.

Har du lagat det här?
Hur gick det? Tagga mig gärna på instagram när du visar din bild. https://www.instagram.com/anetterosvall/

0 comment 0 FacebookPinterestEmail
Anette Rosvall

previous post
godbitar från Canada
next post
Bröd, smör och ost!

You may also like

Känner du till Albariño eller Alvarinho en populär...

2023/03/20

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/20

Dillkött är nog en av de godaste grytorna...

2023/03/15

Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

2023/03/10

Vill helst bara vara hemma och laga lasagne.

2023/03/08

Ännu mera mackor till folket! Här kommer en...

2023/03/07

Här tipsar jag om några av mina bästa...

2023/03/01

Tårta med choklad- och körsbärsfyllning, vevgrammofon och en...

2023/02/28

Kall-varm, kärleksfull pasta med tonfisk och senap.

2023/02/27

En Toast Greta är bannemej en av de...

2023/02/24

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Känner du till Albariño eller Alvarinho en populär grön druva som ger ljuvliga viner.

    2023/03/20
  • Här tipsar jag om några av mina bästa sallader och tillbehör.

    2023/03/20
  • Dillkött är nog en av de godaste grytorna jag vet.

    2023/03/15
  • Halleluja! Jag har ätit Albins rödvinsbrässerade högrev!

    2023/03/10
  • Vill helst bara vara hemma och laga lasagne.

    2023/03/08

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fira fisk fredagsmys fyllning förrätt God Jul gott grilla grillat hallon kaka korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lax lätt långkok midsommar nyår ost paj party pasta rabarber recept smör soppa svenskt kött tips tårta vitt vin ägg äpple

Instagram

Följ mig på YouTube

https://youtu.be/wonThNBTPg8
https://www.youtube.com/watch?v=2CTf0dgygYY

Samarbeten

  • Men då är det äntligen dags för semlor. Fettisdagen är här!

    2023/02/21
  • Do you like Pina Colada? JA absolut!

    2023/01/19
  • Semla nummer ett är en variant med choklad och hasselnötter.

    2023/01/17
  • Jag gillar att vara busig. Fram med semlorna nu!

    2023/01/13

Media & TV/Radio

  • Filmer jag gillar och goda viner.

    2022/03/08
  • Räkor och vin, radiosnack!

    2022/02/23
  • Billiga bra vita viner

    2022/01/31
  • Viktigt att tänka på procenten till jul – alkoholfria tips till julbordet.

    2021/12/20
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Email
  • Bloglovin

@2017 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt