1,K
Att vara TARAS egna sommelier är ett härligt jobb. Jag tipsar läsarna om dryck till månadens fantastiska mat. Denna gång är det en smaskig festmeny skapad av ingen mindre än Tina Nordström. Uppdraget till mig var att tipsa om två varianter till varje rätt. Men självklart startar jag varje middag med bubblor och avslutar med sött vin till desserten! Vill veta mer om maten så finns recepten i nummer 13/2020.
- Alla middagar med värdighet bör inledas med någon sorts bubblig dryck. Om utrymme finns även sabrering av densamma, det sätter liksom en bra nivå på kalaset. Jag tipsar gärna om Rotari som är en italiensk bubblig dryck med både bra kvalitet och pris – Rotari Brut Riserva #7567för 129kr
- Till vår härliga soppa häller jag gärna svensk hantverksmässig cider i glaset. Ett förslag är Fruktstereo #34607 för 147,30 eller Vistakulles halvtorra Äpplecider #33664 för 37,10. Dessa drycker är oftast gjorda i små batcher och du får leta efter den bästa sorten som finns på ditt Systembolag.
- Till Lammracks med fänkål, bönor och rosmarin vill jag bjuda på ett vin från Kalifornien där bränderna återigen rasar och förstör mycket vinmark. Scatena Brothers Zinfandel by Seghesio #2743 för 189kr tipsar jag om för att hjälpa till men lika mycket för att det är vansinnigt gott och bjuder på mullig frukt med toner av jordgubbar, mörka körsbär, fat i form av vanilj och trä, samt ett sting av svartpeppar.
- Vill man så kan man istället välja Logan Wines Weemala Shiraz # 2522 för 119kr som bjuder på lite mörkare frukt. Vinet drar åt björnbär och blåbär men även här hittar man fatkaraktär i form av rostat kaffe och peppartoner.
- Till den lättlagade Nöt och chokladglassen skulle jag vilja servera La Perlara Recioto di Soave #92198 för 199. Den passar även till ädelosten på ostbrickan och är en alldeles utsökt liten bärnstensfärgad juvel som doftar och smakar av sultanrussin, aprikosmarmelad och mandel.