Att bjuda sina middagsgäster på en bit ost efter maten är både trevligt och gott. För det mesta fortsätter man med samma vin som man ätit till huvudrätten, det kan absolut fungera. Men vill man att smakerna skall sjunga serenad i munnen och dansa tango i magen så finns det några saker du skall tänka på.
För det första ostar kommer i en massa olika smaker och konsistenser. De kan bland annat vara mögliga med olika kraft och färg, vita, oranga eller blå-, eller grönprickiga. Salta, torra, krämiga, rullade i halm, sot eller blad. Mjuka, smuliga eller hårda i strukturen. Lagrade länge i grottor av munkar eller kort nästan inte alls. Badade i salt lag eller fått smak av örterna som växt där boskapen betat. Ett par veckor framöver tänkte jag hjälpa dig med några av de vanligaste kombinationerna. På bilden här ovanför hittar du det vackraste jag vet. En osttårta, jag har den stora lyckan av att ha nära till ostbutikerna Androuet, det är där jag hittat alla mina godsaker. Men jag bjuder dessutom också på recept på några mumsiga tillbehör och tipsar om mina favoriter till glaset.
Det första tipset hittar du här!