Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

I år tänkte jag göra en lila gravad lax.

by Anette Rosvall 2024/12/18
written by Anette Rosvall 2024/12/18
Skriv ut receptet
363

För en massa år sedan provade jag att grava jag min lax med rivna rödbetor. Det blev vansinnigt vackert så det har jag fortsatt med. Men i år tänkte jag prova att täcka fisken med rödkål. Den är ju mörkare i färgen och drar mer åt blått så jag tror att det blir en läckert lila kant. Gravad lax kan vara det jag gillar mest på julbordet. Men det är trist att bara göra en vanlig när det finns så mycket smaskigt att smaksätta den med. Du får även en supergod laxtartar och en rilette för man kan ju göra mycket med lax och allt passar till jul- och nyår. Här nedanför puffar jag dels för ett gäng viner som jag tycker passar utmärkt till allt med lax som du serverar på julbordet.

Mina två första exempel är lite billigare. Gérard Bertrand Picpoul de Pinet ör ett fruktigt och pärlande vin med hög syra som precis vunnit guldmedalj. Leth Riesling är också ett vin värt medalj, det är fruktigt och torrt också med hög syra. De två följande är något dyrare men absolut värda varenda krona. I vinet från Ingrid Groiss – Ried Sauberg Tradition Grüner Veltliner finns toner av gråa päron och vitpeppar. Ytterligare en Riesling är Leitz Magic Mountain som bjuder på honungsmelon, gröna äpplen och rökig mineral – MUMS!

Gérard Bertrand Picpoul de Pinet
Leth Rieseling
Groiss Ried SaubergTradition Grüner Veltliner
Leitz Magic Mountain
Gravad lax med fänkålscrudite
Rom- och rödbetsgravad lax med picklad gurka och jalapenomajonnäs
Ljuvlig laxrilette med syrad lök
Laxtartar på friterat rispapper

Lila gravad lax med rödkål

Det här behöver du:

Rosa gravad lax med rödlila kant!
1 kg färsk lax av mittbiten med skinn och ben
0.5 dl salt
1 dl strösocker
2 msk grovkrossad vitpeppar
ett halvt grovt rivet rödkålshuvud
0.5 dl hackad dill
ev lite rivet citronskal

Gör så här:
Filéa laxbiten och putsa bort alla ben men låt skinnet vara kvar, eller be din handlare göra det åt dig. Dela den på två lika stora delar. Blanda riven rödkål, salt, socker, dill och peppar. Gnid in blandningen i fiskens köttsidor med några droppar vatten på händerna så att blandningen börjar vätska sig. Strö blandningen över laxen och lägg dem i en bytta, plastpåse eller på ett fat.
Dra över en plastpåse, knyt ihop och lägg den på ett fat i kylen. Låt ligga 2 dygn och vänd på påsen 4-5 gånger under den tiden.
Skrapa bort rödkål och kryddor från laxen. Skär den i tunna, sneda skivor. Till det behöver man en laxkniv eller en kniv med tunt, långt blad. Vinkla kniven något och skär stora skivor. Putsa bort blodrännan längst ner mot skinnet.
Lägg upp fint på ett fat och ringla på Salsa Verde, strö dill över och ev några rostade pinjenötter över. 

Salsa Verde
50 g dill
5050 g spenat (fryst eller färsk bladspenat)
1.52 st vitlöksklyftor
Saft och skal av 1 citron
4344 msk kapris
0.50.5 dl olivolja
0.50.5 dl vatten
salt
svartpeppar
en nypa socker

Gör så här:
Mixa alltihopa till en lagom hackad grön smet. Smaksätt med salt, socker och peppar.

0 comments 0 FacebookPinterestThreadsBlueskyEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Vad sägs om en solgul tigerkaka med extra allt och en smarrig saffranskaka som cake pops?
Nästa inlägg
Ädelostkaka med lingongele

Du borde verkligen prova det här också!

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

2025/07/08

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

2025/07/07

Mer romantik, kärlek och rosa viner till folket!

2025/07/03

Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk...

2025/07/02

Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter –...

2025/06/30

Vädret kräver lite varma soppor också!

2025/06/26

Han önskar sig cheesecake på sin födelsedag.

2025/06/25

Firar med bubblor och små briocher

2025/06/24

Vaska inte kaffet! Nej gör istället Islatte istället

2025/06/23

Nu kommer värmen snart dags för fläder, rabarber...

2025/06/17

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

    2025/07/08
  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

    2025/07/07
  • Mer romantik, kärlek och rosa viner till folket!

    2025/07/03
  • Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk panzanella

    2025/07/02
  • Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter – 3 uttryck av elegans

    2025/06/30

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept räkor sallad smör soppa svenskt kött tips tävling tårta vardag vitt vin

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!