Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Röda viner till höstens goda grytor och stekar samt en porterstek på älg.

by Anette Rosvall 2023/09/06
written by Anette Rosvall 2023/09/06
Skriv ut receptet
vinresor, Anette Rosvall, prephyloxera, vinranka, Grekland
4,K

I söndags lagade min kille söndagsmiddag. Han plockade fram en älgstek från frysen och gjorde en porterstek. Den serverades med kokt amadinepotatis, perfekt kokade samt smörsvängda morötter, svarta vinbärsgele samt en gräddsås från himmelen. Vi drack ett riktigt gott rödvin till från Rioja och sedan satt jag med stjärnögon och tindrade i soffan. Lycklig av maten, kärleken och så börjar jag bli lite nöjd av tanken att hösten är på gång. För visst är maten man lagar då helt magisk. Stekar, grytor, gratänger och så de härliga rotsakerna som är närodlade och smakar gudomligt gott. Jag har länkat till några smarriga vintips som passar den mustiga, murriga och smakrika maten som hösten bjuder på. Men du hittar även receptet på en rubbad viltstek med tryffeldoftande polentakräm. Ja, och den där portersteken han gjorde… min kille <3

Goda rödviner som passar till grill, stek och gryta!
Rödviner till vilda rätter
Rubbad viltstek med tryffeldoftande polentakräm

Porterstek på älg

Portioner: 6

Det här behöver du:

1 älgstek (drygt 1 kilo)
1 flaska porter (eller annat mörkt öl)
3 dl outspädd svart vinbärssaft
6 msk viltfond
6 morötter
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
2 lagerblad
några nypor timjan
4-6 krossade enbär
4-6 pepparkorn
vatten tills det täcker

salt och peppar från kvarnen

Såsen
Kokvätskan
några matskedar portvin eller sherry
några matskedar outspädd svartvinbärssaft
3 dl grädde
eventuellt en liten skvätt mörk kinesisk soya
smaka av med salt och svartpeppar från kvarnen

Servera med kokt potatis, kokta och smörvängda morötter och svartvinbärsgele.

Gör så här:

Lägg morot och lök i botten på en stor gryta. Lägg steken ovanpå och häll i resterande ingredienser till koket. Fyll på med vatten tills det täcker köttet. På med locket och koka i cirka 2 timmar eller tills köttet har en innertemperatur på 70 grader. Nu ska köttet svalna i sin sky, helst över natten.

En stund innan servering kokar du potatis och morötter. Plockar upp köttet från kokspadet och skär det i tunna skivor. OBS! Porterstek skär du alltid MOT köttfibrerna. Lägg skivorna åt sidan och vänd din uppmärksamhet mot såsen. Rensa bort skrufs, blad och hela pepparkorn och mixa sedan skyn slät med rotsaker och allt. Häll upp i en ren kastrull och låt koka ordentligt tills det bara är en tredjedel av skyn kvar. Fyll på med grädde, portvin och en skvätt svartvinbärssaft och fortsätt sedan koka såsen på lite lägre värme till såsen är lagom tjock det tar cirka 15-20 minuter. Smaka av med salt, svartpeppar från kvarnen och lägg sedan köttskivorna i såsen så de blir varma.

Servera med kokt potatis, kokta och smörvängda morötter och svartvinbärsgele.

0 comments 1 FacebookPinterestThreadsBlueskyEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Magnolias bananpudding en mjuk smekning för gommen och själen.
Nästa inlägg
Goda vita vintips till höstens rätter och en bakad blomkål som inte går av för hackor.

Du borde verkligen prova det här också!

En variant på en favorit. Tonfisk med Nduja…

2025/07/16

Några av mina sommarfavoriter!

2025/07/14

Smarriga tillbehör till grillat! Olika sorters potatis!

2025/07/10

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

2025/07/08

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

2025/07/07

Mer romantik, kärlek och rosa viner till folket!

2025/07/03

Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk...

2025/07/02

Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter –...

2025/06/30

Vädret kräver lite varma soppor också!

2025/06/26

Han önskar sig cheesecake på sin födelsedag.

2025/06/25

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • En variant på en favorit. Tonfisk med Nduja…

    2025/07/16
  • Några av mina sommarfavoriter!

    2025/07/14
  • Smarriga tillbehör till grillat! Olika sorters potatis!

    2025/07/10
  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

    2025/07/08
  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

    2025/07/07

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept räkor sallad smör soppa svenskt kött tips tävling tårta vardag vitt vin

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!