Anette Rosvall
Kokboksförfattare, receptkreatör, mat- & vinskribent,
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!

Rom- och rödbetsgravad lax med krispig gurksallad samt Jalapenomajonnäs

by Anette Rosvall 2021/12/09
written by Anette Rosvall 2021/12/09
Skriv ut receptet
2,5K

Jag fick i uppdrag att göra mat med Diplomatico rom. Jag tänkte, funderade och kom fram till att det skulle vara gott att grava lax med romsmak. Så här kommer recept nummer 1. En lax med mycket smak och mörkrosa kant och smarriga tillbehör. Kanske en ny favorit till julbordet I give you – Rom- och rödbetsgravad lax med krispig gurksallad samt Jalapenomajonnäs

Rom- och rödbetsgravad lax med krispig gurksallad samt Jalapenomajonnäs

Det här behöver du:

Laxen
cirka 8 portioner:
750 g laxfilé med skinn
1/2 fint hackad rödlök
1/2 msk enbär, mortlade tillsammans med
4 msk socker
4 msk salt
1 grovt riven färsk rödbeta
en kruka färsk dill
3/4 dl Diplomático Reserva Exclusiva

Jalapenomajonnäs
4 äggulor
2 msk dijonsenap (eller gul amerikansk)
4 msk finhackad bladpersilja
½ pressad lime (plus skalet)
2 hela jalapenos, finhackade
4 dl neutral olja
salt och svartpeppar

Krispig gurksallad
1 dl socker
5 msk vitvinsvinäger
1 dl vatten
1 skalad och urkärnad gurka i tunna skivor (helst med mandolin)
1 urkärnad och hackad röd chili
1 cm färsk ingefära i tunna skivor
1 msk Diplomático Reserva Exclusiva

Gör så här:

Rensa laxen från ben och dela den i två jämna bitar. Låt skinnet vara kvar på båda delarna. Blanda löken med lätt krossade enbär, riven rödbeta och dill. Gnid in laxen med blandningen. Blanda nu också socker, salt och rom. Lägg laxen i en form med kanter och bred över romblandningen över alltsammans. Täck med plastfolie, lägg något tungt över laxen. Grava i kylskåp i 48 timmar och vänd laxen efter ungefär halva tiden. Ta upp laxen från lagen och skrapa av all bös. Skär i tunna skivor och servera med gurka och japalenomajonnäs dekorera gärna med lite fint grönt. På bilden ligger anrättningen på en bit kavring.

Majonäs gör du så här: blanda äggulor, senap, limeskal och -saft. Tillsätt oljan lite i taget under vispning (eller i din mixer) tills du har en krämig majonnäs. Smaka av med det finhackade samt salt och peppar. Låt stå i kylskåpet så att smakerna gifter sig.

Gurkan gör du så här: koka upp socker, vinäger, chili, ingefära och vatten och låt småsjuda i ett par minuter. Bra, bort från plattan och ner med lagen i en skål där den kan få svalna. När det är gjort häller du i gurkan och låt stå svalt tills innan servering.

0 comments 0 FacebookPinterestThreadsBlueskyEmail
Anette Rosvall

Föregående inlägg
Glögginkokta och karamelliserade kvitten
Nästa inlägg
Saffransbullar my way

Du borde verkligen prova det här också!

En variant på en favorit. Tonfisk med Nduja…

2025/07/16

Några av mina sommarfavoriter!

2025/07/14

Smarriga tillbehör till grillat! Olika sorters potatis!

2025/07/10

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

2025/07/08

Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

2025/07/07

Sommar betyder sallad bland annat en smart italiensk...

2025/07/02

Vinprovning med Pinot Noir – 3 kontinenter –...

2025/06/30

Vädret kräver lite varma soppor också!

2025/06/26

Han önskar sig cheesecake på sin födelsedag.

2025/06/25

Firar med bubblor och små briocher

2025/06/24

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Sugar, spice & everything nice!

Att äta och dricka det måste man ju. Jag vill hjälpa dig att då det charmigt, vackert och gott. Här på min sajt hittar ni sött, salt och allt där i mellan. Jag som skriver är en mat- och vinnörd så på den här sajten finns recept, vintips, radioinslag, artiklar om resor som jag gjort och kanske ett och annat tips på var du äter och dricker gott.

Keep in touch

Twitter Instagram Pinterest Snapchat

Recent Posts

  • En variant på en favorit. Tonfisk med Nduja…

    2025/07/16
  • Några av mina sommarfavoriter!

    2025/07/14
  • Smarriga tillbehör till grillat! Olika sorters potatis!

    2025/07/10
  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer såserna!

    2025/07/08
  • Smarriga tillbehör till grillat. Nu kommer rörorna!

    2025/07/07

Categories

Tags Cloud

#Blogg100 Anette Rosvall asiatiskt bakat blåbär choklad dessert dricka efterrätt fest fisk fredagsmys fredag tillsammans frukt förrätt gott grilla grillat hallon korv kyckling kärlek kött köttfri måndag lätt långkok Mat&Dryck midsommar mums nyår ost paj party rabarber recept räkor sallad smör soppa svenskt kött tips tävling tårta vardag vitt vin

Instagram

Hör av dig till mig!

Har du en fråga, en kommentar, ris eller ros. Vill du samarbeta på något sätt eller har du bara något fint att säga. Jag viill gärna höra vad du har på hjärtat! Skicka ett meddelande via någon av mina sociala medier. Klicka på ikonerna här bredvid, jag svarar så fort jag kan!

Ticketack!

Facebook Instagram Email
Anette Rosvall
  • Hem
  • Anette Rosvall
  • Kontakt med mig!